Lundin har gjort nytt storfunn i Barentshavet – og vil dele selskapet i to

Lundin har gjort et nytt funn på Filicudi-prospektet som de eier sammen med Aker BP. Selskapet planlegger samtidig å skille ut virksomheten utenfor Norge

BLI HELNORSK: Hvis alt går etter planen vil konsernsjef i Lundin Petroleum, Alex Schneiter, fremover lede et selskap med et rendyrket fokus på norsk sokkel ettersom virksomheten i Malaysia, Russland og Frankrike skal skilles ut. Arkivbilde.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Oljeselskapet Lundin Petroleum avholder mandag sin årlige kapitalmarkedsdag.

I den forbindelse har selskapet både sendt ut sin produksjonsprognose for 2017, samt nyheter om et letefunn og at selskapet vil deles i to.

Både Lundin, og medeier Aker BP, har sendt ut meldinger om at det er gjort et funn på Filicudi-prospektet i Barentshavet. Dette ligger like ved Alta- og Gohta-funnene Lundin gjorde for noen år siden, og litt sør for Statoils Johan Castberg-funn.

Funnet er gjort i Lisens 533, der Lundin er operatør. De og Aker BP eier 35 prosent hver, mens DEA eier de siste 30.

Ifølge de to oljeselskapene er ressursestimatet på funnet 36 til 100 millioner fat oljeekvivalenter brutto, med «en betydelig oppside som krever videre avgrensning», altså flere brønner.

Lundin skriver at Filicudi er på trend med Johan Castberg-funnet til Statoil, og at de estimerer at det kan finnes et ressurspotensial på opptil 700 millioner fat i Filicudi.

Hvis det skulle vise seg å stemme vil det grovt sagt doble Lundins eksisterende funn på Alta og Gohta.

Les mer om funnet her: Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

Ingen kjempevekst i år

Lundins produksjon har økt kraftig i det siste, hovedsakelig etter at selskapet satte i gang produksjonen på sitt første egenutbyggede felt på norsk sokkel, Edvard Grieg i Nordsjøen.

Ved utgangen av 2016 produserte selskapet 83.400 fat per dag totalt, opp fra 72.600 ett år tidligere og snittet for 2016. Edvard Grieg-feltet kom i produksjon i november 2015.

Nå venter de en samlet produksjon på 79.000 til 91.000 fat per dag i snitt. Selskapet skriver at den norske delen av Lundin anslås å få en produksjon på 70.000 til 80.000 fat per dag isolert sett.

Vil skille ut utenlandsk virksomhet

Samtidig som leteavdelingen i Lundin arbeider intenst med å avdekke hvor mye sort gull som finnes i Barentshavet har selskapet også jobbet med en plan for å restrukturere oljeselskapet.

Lundin Petroleum vil nemlig skille ut sin virksomhet utenfor Norge i et nytt selskap som skal hete International Petroleum Corporation (IPC). Her vil man plassere feltene og virksomhetene i Nederland, Malaysia og Frankrike.

Selskapet skriver at eierskapet og aksjene i det nye oljeselskapet IPC vil tildeles forholdsmessig til dagens aksjonærer i Lundin. Statoil er nest største aksjonær i Lundin og eier drøye 20 prosent. Største aksjonær er Lundin-familien.

Lundin Petroleum er i dag børsnotert i Stockholm, og man har søkt om å børsnotere IPC på børsen i Toronto, med en sekundærlisting i Stockholm.

Den norske virksomheten, Lundin Norway, står i dag for hele 96 prosent av Lundins samlede ressurser og 88 prosent av produksjonen. Det er nettopp på grunn av utviklingen og veksten i Norge at man mener at de andre virksomhetene i konsernet vil dra nytte av å ligge i en egen, uavhengig organisasjon.

– Med en fornyet strategi og fokus mener ledelsen av IPC kan bygges opp til å bli et ledende uavhengig olje- og gasselskap, skriver selskapet, og legger til at dette både kan skje gjennom egenvekst og oppkjøp.

Da Lundin slapp resultatene sine for fjerde kvartal den 19. januar kom det frem at selskapet på den ene siden oppjusterte reservene sine med 55,3 millioner fat på grunn av nye data om Edvard Grieg- og Johan Sverdrup-feltene, og at de tok milliardtap i Russland og Malaysia.

Lundin skrev nemlig ned alle reserveestimatene for Sabah-regionen og Tembakau-gassfunnet i Malaysia, samt oljefunnet Morskaya på russisk side i Det kaspiske hav.

Det førte til en netto nedskrivning på 549 millioner dollar, tilsvarende 4,7 milliarder kroner. Før skattekreditten er nedskrivningen på 632 millioner dollar brutto.

Ekstraordinær generalforsamling i mars

Lundin skriver at det vil bli innkalt til en ekstraordinær generalforsamling neste måned der aksjonærene vil stemme over forslaget om å splitte selskapet.

Lundin-familien og Ian H. Lundin eier til sammen 28,7 prosent av Lundin Petroleum, og de varsler at de vil stemme for oppdelingen. Statoil eier 20,1 prosent, men det er foreløpig ikke kjent hvordan Statoil vil stemme.

– Vi vil som andre aksjonærer gjennomgå materialet og vurdere forslaget, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til E24.

– Utskillelsen av våre internasjonale eiendeler inn i IPC skaper et spennende nytt selskap med en sterk balanse og et styre og en ledelse med sterke resultater. Dere fokus vil være å skape verdier i en tid i syklusen der industrien forblir underkapitalisert og mange muligheter er tilgjengelige ettersom selskaper rasjonaliserer porteføljene sine, sier styreleder Ian H. Lundin i en pressemelding.

– Lundin Petroleum vil bli helfokusert på Norge, som jeg er overbevist om at vil sørge for å synliggjøre verdien av vår portefølje i Nordsjøen og det sørlige Barentshavet som er i sterk vekst, skriver han videre.

Les også

– Klassisk i nedgangstider

Les også

Nedskrivninger tynger Lundin-regnskapet

Les også

Jekker opp oljeestimatene for Edvard Grieg og Johan Sverdrup

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum
  2. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Vurderer å gasse på med ekstrarigg i Barentshavet

  2. Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

  3. Lundin kutter markant i ressursanslag i Barentshavet

  4. Skuffelse i Barentshavet: Ingen olje i Hufsa

  5. Omdal: – Kan gjøre Lundin til et enda mer attraktivt oppkjøpsobjekt