Superinvestor til E24: Derfor er Norge stedet å ha penger i en krise

Han er kjent for å forutse store kriser lenge før noen andre. Men Norge - det er han IKKE bekymret for.

NORGE: To ganger på rad har Kyle Bass forutsett gigantiske kriser, og tjent gode penger for sine andelseiere. Han mener Norge er et sikkert land også i fremtidige kriser.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Hedgefond-forvalteren Kyle Bass har bygget en forvaltningskapital på 10 millioner dollar til å bli verdt 1,5 milliarder dollar - i en av verdenshistoriens mest turbulente markeder.

Han forutså, og investerte mot, kollapsen i det amerikanske boligmarkedet, og kort tid etterpå gjorde han samme manøver med Hellas.

I et eksklusivt intervju med E24 fortalte Bass at han nå investerer med tanke på at Japans økonomi vil kollapse og etter dette tror han USA kan være i fare.

Ingen fare for nordmenn

Men hva med lille Norge da?

Det er ingenting å bekymre seg for, ifølge Bass:

- En stor fordel med Norge er de enorme kontantreservene. På lang sikt er det viktig å eie verdi-investeringer, sier Bass.

Bass mener at det åpenbart vil være en viss spredningseffekt fra problemer i Europa, Asia og USA, men at samlet sett så er norske verdier blant verdens aller sikreste.

En av årsakene til dette er den norske kronen:

- Dere nordmenn har ikke så mye å bekymre dere for. Verdier vil kanskje falle, men kjøpeevnen av deres valuta vil holde seg sterk. Norge er en av de beste stedene i en krise, sier han.

- Hva synes du da en småsparer bør gjøre med pengene sine?

- Å ha en del av sparepengene i norske kroner, kontanter, kan være en god ide. Jeg vil uten tvil holde 30-40 prosent i norske kroner. Invester resten i gode selskaper.

Les også: Superinvestor Kyle Bass til E24: - Dette er formelen for mine investeringer

Venter kollaps i Japan

Kyle Bass dedikerer en betydelig andel av fondet sitt til å gardere seg mot en kommende kollaps i Japan.

- Det interessante er at vi snublet litt over Japan. Dette fikk oss til å se dypere på landet, sier han til E24.

- Vi ville se hvordan og hvorfor Japan greide å holde seg fast så lenge. Det er noen punkter i Japan som sørger for dette. Det har vært et mysterium hvordan Japan greide å vedlikeholde den enorme gjelden de har i sitt nasjonale regnskap.

Og så kom det grusomme jordskjelvet i 2011, som kan ha fungert som en katalysator for Japans store nedtur:

- Problemet, etter jordskjelvet, er at handelsbalansen plutselig ble negativ. Handelsbalansen som har vært positiv, har nå blitt dramatisk negativ. De har slått av atomkraftverkene. De må nå importere kull, gass og olje for å få tilgang til strøm.

- Etter jordskjelvet hadde de ikke nok råvarer til produksjon av elektronikk, og de måtte se mot utlandet. Dette, i tillegg til at de har slått av kraftverkene, har skapt en stor og langvarig endring.

Hayman Capital forventer at dynamikken i Japans gjeldssituasjon vil forandre seg drastisk.

- Spillet er over for Japan, sier Bass.

- Når de bruker mer enn 50 prosent av skatteinntekter på renter og når store deler av denne rentebærende gjelden er på nesten på null prosent, da er det åpenbart at en 2 prosent renteøkning vil knuse dem.

Bass sier at omtrent halvparten av Japans gjeld har en rente på null prosent. Ifølge han har renten holdt seg lav siden 2009, blant annet som følge av at Japans sentralbank har kjøpt all gjeld i gjeldsauksjoner, for å holde renten lav.

Men når en eventuell nedtur kommer i Japan, det kan ikke Bass svare på:

- Det er veldig vanskelig å time dette. Dette er slutten på en gjeldssyklus som startet etter andre verdenskrig.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Superinvestor Kyle Bass til E24:- Dette er formelen for mine investeringer

  2. Bleier avslører enorme økonomiske problemer i Japan

  3. Tjente penger på finanskrisen, nå vedder han mot Kina

  4. Norge kan stå foranen «finansrevolusjon»

  5. Grønn krisemedisin