Asia-børser henter seg inn – Wall Street mot oppgang

Ukraina-krisen fortsetter å prege verdensmarkedene. Flere av børsene i Asia har krøpet mot grønne tall utover dagen, og i førhandelen på Wall Street tyder det på oppgang når børsene åpner.

Tokyo-børsen er blant de som har hentet seg inn utover handelsdagen i Asia.
Publisert:

De fleste av de viktige børsene i Asia og Stillehavsområdet startet med nedgang fredag, men hentet seg inn relativt tidlig i handelsdagen.

Slik så det ut i 6-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo er ned 0,21 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 0,39 prosent.
  • Kospi i Seoul svakt ned 0,02 prosent
  • Shanghai Composite er svakt opp 0,02
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger svakt 0,04 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,74 prosent

Etter et tungt fall torsdag, peker pilene igjen opp i USA. Slik ser det ut i førhandelen fredag morgen:

  • Dow Jones Futures opp 0,6 prosent
  • Nasdaq Futures opp 0,76 prosent
  • S&P 500 Futures opp 0,66 prosent

Ukraina-krisen og frykten for russisk invasjon trekkes fremdeles frem som den viktigste faktoren i verdensmarkedene akkurat nå.

I USA ga krigsfrykten markant fall på Wall Street torsdag. Det ble blant annet årets verste dag for Dow Jones-indeksen.

Utenriksminister-møte neste uke

På den dempende siden er USAs utenriksminister Anthony Blinken og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov enige om å møtes neste uke, opplyste det amerikanske utenriksdepartementet i natt. Det forutsetter at det ikke kommer noen russisk invasjon før den tid, skriver NTB.

– Det er bedre nyheter enn vi hadde i går, men vi har sett diplomatiske samtaler ikke gå noe sted før, og soldatene er fortsatt ved grensen. Så risikoen er fortsatt der, sier analytiker Kyle Rodda hos IG i Melbourne til Reuters.

USA skjerpet samtidig retorikken torsdag. USAs president Joe Biden uttalte at et russisk angrep mot Ukraina kan «skje i løpet av de neste dagene». Senere på dagen gjentok Blinken advarslene i FNs sikkerhetsråd.

Russland gikk i et motsvar hardt ut mot Vesten og vestlige mediers fremstilling av angrepstrusselen, meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Prisene i Japan steg mindre enn ventet

Den japanske kjerne-konsumprisindeksen steg 0,2 prosent i januar. Det er femte måned på rad med stigning, men prisveksten var svakere enn tidligere og under forventningen, skriver Reuters.

Kjerneinflasjonen ser bort i fra varer som svinger mye, som ferske matvarer, men inkluderer drivstoff-kostander.

Den lavere prisveksten øker sannsynligheten for at Japans sentralbank vil heve renten i et saktere tempo enn andre land, skriver Reuters. Prisveksten er samtidig ventet å ta seg opp de neste månedene blant annet som følge av økende energipriser, ifølge nyhetsbyrået.

Publisert: