Tek-fall på Wall Street

Teknologitunge Nasdaq falt over 2 prosent for andre dag på rad, og er nå ned nærmere 20 prosent så langt i år.

Publisert:

Uken startet med nedgang for to av de tre toneangivende indeksene, etter bred oppgang i tidlig handel og en ellers urolig handelsdag.

Slik var bildet ved stenging mandag:

  • Dow Jones endte flatt
  • Nasdaq Composite var ned 2,04 prosent
  • S&P 500 var ned 0,74 prosent

Dermed fortsatte det betydelige fallet for teknologi-tunge Nasdaq for andre dag på rad. Så langt i år er indeksen nå ned nærmere 20 prosent.

Tiåring til værs

Renten på ti år lange statslån, også kalt den amerikanske tiåringen, steg til 2,14 prosent– det høyeste siden 2019. En oppgang i lange renter er gjerne negativt for teknologiselskaper, fordi de er priset basert på fremtidig inntjening. Derfor beveger tiåringen og Nasdaq seg ofte i motsatt retning.

– Vi opplever ekstraordinær volatilitet i globale aksjer forsterket av vaklende markedssentiment, og at risikoen for resesjon forsterkes når råvareprisene stiger, skriver porteføjeforvalter Louise Dudley i Federated Hermes, i et notat til Bloomberg.

– Det er ikke massevis av tegn på at svigningene vil avta, i hvert fall på kort sikt, sier Chris Larkin i Morgan Stanley til nyhetsmediet.

  • Netflix-aksjen falt 2,74 prosent for dagen, til rundt 331 dollar, og er med det tilbake til før-pandemi nivå. Siden kurstoppen i midten av november, der aksjen lå på 700 dollar, er aksjen ned mer enn 50 prosent.
  • Apple falt 2,66 prosent etter at deres leverandør Foxconn har stoppet driften i den coronastengte storbyen Shenzhen i Kina, ifølge Bloomberg.
  • Tesla falt 3,64 prosent og Amazon falt 2,5 prosent.
  • Helse-aksjer steg etter at Kina har stengt ned Shenzhen på grunn av cornoautbrudd, ifølge CNBC. Storbyen regnes som hjertet i landets teknologiindustri og dens 17 millioner innbyggere har fått beskjed om å holde seg hjemme. Ved stengetid var Moderna opp nesten 12 prosent og Pfizer opp 3,93 prosent.

De amerikanske aksjemarkedene åpnet én time tidligere enn normalt norsk tid, fordi USA har endret til sommertid.

Olje-aksjer falt kraftig

Oljeprisen (brent spot) har fortsatt nedover utover ettermiddagen mandag. Ved stengetid ligger den på 106 dollar fatet, ned rundt 7 prosent for dagen.

Amerikansk lettolje har falt til 102 dollar fatet, og bikket på ett tidspunkt i løpet av handelsdagen under 100 dollar. Flere store olje- og gass-selskaper gikk markant ned:

  • Chevron falt 2,42 prosent
  • Exxon Mobile falt 3,58 prosent
  • Devon Energy falt over 10 prosent

I Europa har det vært grønne tall på de viktigste børsene mandag. I Hongkong og Kina falt børsene tung etter at coronasituasjonen igjen har forverret seg, mens det var mindre utslag ellers i Asia.

Les også

Oljeprisen falt markant

Renteuke

Denne uken er det knyttet stor spenning til rentebeslutningen fra USAs sentralbank på onsdag.

Det er ventet at sentralbanken setter opp renten fra null.

– Vi er trygge på at USAs sentralbank kommer til å sette opp renten. Før krigen trodde vi en halv prosent, men nå tror vi en 0,25 prosent økning, sa Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank til E24 i helgen.

Sentralbanksjef Jerome Powells påfølgende pressekonferanse kan potensielt bevege markedet.

Størst negativ reaksjon fra markedet vil komme dersom Fed fremstår som mer «haukete», eller synliggjør tydelig bekymring over utsiktene for amerikansk økonomi, ifølge Lie. En positiv reaksjon kan derimot komme dersom Fed fremstår som nyanserte og ikke leverer de store overraskelsene, sier han.

Les også

Dette skjer denne uken: Powell kan bevege markedene

Publisert:

Her kan du lese mer om