Analytiker om drama i IT-selskap: – Kom som et sjokk for oss og markedet

Meglerhuset SEB verdsatte Aseteks satsing på datasentre til 1,7 milliarder kroner. Onsdag ble hele virksomheten lagt på is, og aksjen har kollapset.

KASTER KORTENE: Aseteks konsernsjef sjef André Sloth Eriksen (t.v.) og finansdirektør Peter Dam Madsen sjokkerte egne investorer ved å skrote selskapets satsing på datasenterkjøling onsdag.
 • Lage Bøhren
Publisert:

Danske Asetek selger miljøvennlig kjølingsteknologi til PC-er, og har også satset på en tilsvarende løsning for store datasentre under navnet High Performance Computing (HPC).

Onsdag stupte aksjen hele 45 prosent på Oslo Børs, etter at selskapet annonserte at det trekker seg helt ut av HPC-virksomheten.

«Et sjokk for oss og resten av markedet» skriver SEB-analytiker Yiwei Zhou i en oppdatering.

Frem til nå har Zhou priset HPC til rundt 1,7 milliarder kroner. Det har tilsvart 30 prosent av analytikerens totale verdsettelse av selskapet på 5,7 milliarder.

Til tross for en rekyl på 11 prosent torsdag, har Aseteks markedsverdi falt fra 1,5 milliarder til 955 millioner kroner på to dager.

Asetek begrunner nedleggelsen av HPC med nye covid-relaterte komponentforsinkelser fra Kina, høyere logistikkostnader og økt usikkerhet blant kunder og partnere.

– Jeg kan forstå at de prøver å beskytte egen inntjening på kort sikt, siden dette har vært en tapsbringende virksomhet i flere år. Men jeg er uenig i beslutningen, fordi jeg anser det langsiktige potensialet for HPC som betydelig, sier Zhou til E24.

Etter å ha fjernet HPC-divisjonen fra sine estimater, senker SEB sin verdsettelse av Asetek fra 156 til 70 kroner per aksje. Torsdag handles aksjen for 35,5 kroner.

Les på E24+

Aseteks kursras er oppsiktsvekkende brutalt

Storaksjonær solgte seg ned

Som mange andre IT-selskaper fikk Aseteks aksjekurs seg et solid løft i den innledende fasen av pandemien, og steg elleville 593 prosent fra mars 2020 til januar 2021.

Kursen var imidlertid allerede halvert fra toppen før gårsdagens sjokkmelding, etter at selskapet leverte en svak rapport for andre kvartal i midten av august.

«Se gjennom de kortsiktige tilbakeslagene» var SEBs konklusjon på det tidspunktet.

Meglerhuset betales av Asetek for å drive såkalt oppdragsanalyse, siden ingen andre analytikere følger selskapet.

Torsdag flagger tyske Universal Investment et aksjesalg i Asetek som reduserer deres beholdning fra 10,3 til 8,5 prosent. Zhou tror mange investorer har kjøpt seg inn nettopp på grunn av vekstpotensialet i HPC.

– Vi har forventet sterk vekst i dette segmentet fra 2023, når EU-lovgivning for å stimulere varmegjenvinning i datasenterindustrien trer i kraft. Nå sier ledelsen at de heller vil vente til lovgivningen er på plass, sier Zhou.

MILJØVENNLIG: Asetek og konsernsjef sjef André Sloth Eriksen har satset på væskebasert avkjøling av datasentre med varmegjenvinning.

Han tror investorene reagerer på at selskapet ikke klarer å presentere en strategi for å forberede seg på en strukturell trend.

Den kraftig voksende datasenterindustrien er helt avhengig av effektiv kjøling for å holde energiforbruk og kostnader nede.

Mens slike sentre vanligvis benytter luftkjøling med vifter, har Asetek tilbudt en mer miljøvennlig og energieffektiv løsning basert på væskebasert kjøling, der restvannet også kan benyttes i lokale fjernvarmenett.

– Det er allerede et kraftig press på datasenteraktører for å bli grønnere, og dette vil ikke bli noe mindre etter hvert som industrien vokser seg større, sier Zhou.

Les også

Asetek-aksjen raser etter resultatvarsel

– Har mistet store deler av min papirformue

– Om dette får konsekvenser for ledelsen? Jeg tror ikke jeg er rett mann til å svare på det.

André Sloth Eriksen, Aseteks sjef og grunnlegger, måtte lese opp og svare på spørsmål fra frustrerte investorer under gårsdagens telefonkonferanse.

– Min jobb er å gjøre det beste for selskapet. I det lange løp bør det også være det beste for investorene, sa Eriksen.

Han viste til at Asetek så langt hadde investert rundt 100 millioner dollar i HPC-divisjonen.

– Å fortsette å investere fem til ti millioner dollar årlig i denne nisjen, uten at det bringer oss til det endelige målet, er ikke det rette valget i mine øyne. Andre kan være uenige, men da må man i så fall ansette en annen sjef enn meg, for jeg ser ikke poenget, sa Eriksen.

En annen investor påpekte at aksjen allerede hadde falt 40 prosent før gårsdagens nyhet, spekulerte i at innsidere allerede hadde solgt seg ut, og at saken bør etterforskes av Oslo Børs.

– Vedkommende som skrev dette er velkommen til å kontakte Oslo Børs, der alle kjøp eller salg av primærinnsidere må meldes. Jeg kjenner i hvert fall ikke til at noen innsidere har solgt, sa Eriksen.

Han leste også opp en kommentar fra en aksjonær som roste ham for en «tøff avgjørelse», og sa at det skapte tillit at Eriksen hadde egne verdier på spill.

Eriksen eier 335.000 aksjer, som på kort tid har falt i verdi med syv millioner kroner til 11,7 millioner. I tillegg har han opsjoner på ytterligere 419.000 aksjer.

– Takk for det. I dag har jeg mistet store deler av min papirformue, men jeg gjør det jeg tror er riktig for selskapet, sa Eriksen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Asetek
 2. Kjøling
 3. Oslo Børs
 4. Energiforbruk
 5. Luftkjøling
 6. SEB

Flere artikler

 1. EQT-topper selger aksjer for 24 milliarder

 2. – Investorer med shortposisjon i Nel bør være forsiktige

 3. Betalt innhold

  Aker lister seg ned i Aker Carbon Capture

 4. EQT-sjefen casher inn: Har ti milliarder i gevinster på to år

 5. Betalt innhold

  Derfor bør du følge Røkke ekstra nøye de neste ukene