Kosmetikkgigant har klatret over 600 prosent på en drøy uke

Onsdag søkte kosmetikkgiganten Revlon om konkursbeskyttelse. Det har sendt aksjekursen til værs.

Publisert: Publisert:

Det er turbulente tider for den amerikanske kosmetikkgiganten Revlon.

Onsdag forrige uke søkte selskapet konkursbeskyttelse i USA, såkalt Chapter 11, etter å ha slitt med slitt med problemer med forsyningskjedene og tøff konkurranse fra kjendisenes nye kosmetikkselskaper, ifølge Financial Times.

Selskapets gjeld har bygd seg opp til 3 milliarder dollar, det har bare 13 millioner dollar i kontanter og har kun generert 300 millioner dollar i kontantstrøm fra driften de siste 12 månedene.

Selskapet skal også ha lidd som følge av at de amerikanske kjøpesentrene ser ut til å dø ut.

Aksjekursen til værs

Siden starten av året har Revlon-aksjen derav stupt.

3. januar var Revlon-aksjen verdt 11,77 dollar. Mandag 13. juni nådde aksjen sin laveste verdi noensinne, på 1,17 dollar.

Men så tok aksjekursen en helomvending. Onsdag søkte kosmetikkonsernet konkursbeskyttelse, og fredag steg aksjen hele 91,2 prosent.

I skrivende stund, onsdag ettermiddag, er Revlon-aksjen opp rundt 634 prosent fra bunnivået 13. juni.

Flere sammenligner oppgangen med Hertz-aksjens ville oppgang etter at selskapet søkte om Chapter 11 for to år siden. Mange gjorde da narr av investorene som gamblet på Hertz-aksjen, fordi aksjonærer sjelden sitter igjen med noe etter at selskaper har søkt om Chapter 11, ifølge Bloomberg.

Det viste seg dog at de som investerte i Hertz etter at selskapet søkte om Chapter 11 endte opp med gevinst.

Forvirring etter åtte milliarders feil

Revlons begjæring om konkursbeskyttelse blir ytterligere komplisert av en enorm tabbe begått av Citigroup i august 2020.

Den amerikanske storbanken Citigroup overførte ved et uhell 900 millioner dollar til Revlons kreditorer, noe som da tilsvarte rundt åtte milliarder kroner.

Bakgrunnen for utbetalingen var en tvist mellom kreditorene til Revlon og Revlon.

Citibank administrerte lånet som kreditorene hadde gitt Revlon, og i samme øyeblikk som kreditorene skulle til å saksøke Citibank for en refinansiering av lånet, klarte Citibank altså å overføre den gigantiske pengesummen.

Flere av mottagerne ville ikke tilbakebetale pengene. Citigroup konkret med et søksmål mot kreditorene – et søksmål banken overraskende nok tapte, ifølge Bloomberg.

Dette skaper nå store spørsmål knyttet til hvem som egentlig er kreditorene til Revlon.

– Det finnes ikke mange lover og regler nyttet til denne problemstillingen, sier Eric Talley, en jusprofessor ved Columbia University som har studert Citi-Revlon-debakelen til Bloomberg.

– Revlon vil ikke likt noe annet bedre enn å slette denne gjelden fullstendig og få det til å bli Citibanks problem.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om