Røkke og Fredriksen går sammen i fornybarallianse

Selskapene Aker Solutions, Solstad Offshore og Deep Ocean skaper en fornybar offshoreallianse.

Publisert:

Det kommer frem i en pressemelding.

Alliansen tar sikte på å tilby «verdens mest kostnadseffektive og komplette produktforsyning, fabrikasjon og marine tjenester innen havvind», skriver selskapene i meldingen.

Den nye alliansen får navnet Windstaller Alliance.

– Dagens forsyningskjede for offshoremarkedet er sterkt fragmentert og etter vårt syn lite optimal når det gjelder effektivitet, kostnad, risiko og miljøavtrykk, sier Guro Høyaas Løken, leder for Windstaller Alliance.

– Windstaller Alliance er i stand til å ta en integrert tilnærming der det passer, samtidig som man låser opp verdi for både operatører og leverandører i tillegg til at det reduserer det totale karbonavtrykket på fornybare prosjekter til sjøs, fortsetter Løken.

Utover spesifikt avtalte prosjekter vil ikke alliansen innebære at de tre selskapene har felles eierskap eller forpliktelser for fartøyer eller andre eiendeler.

Les også

Fredriksen øker i Euronav: Sitter med nesten ti prosent av tankrederiet

Børsoppgang

Solstad Offshore-aksjen stiger mer enn 10 prosent kort tid etter at Oslo Børs åpnet. Aker Solutions er samtidig opp 2,19 prosent.

Alliansemedlemmene vil samarbeide for å identifisere muligheter og komme til enighet i alle saker for å finne ut hvilke prospekter og løsninger de vil forfølge, opplyser alliansen.

– Når det kommer til kompetanse, størrelse og ressursbase, er trolig Windstaller Alliances tilbud uovertruffent på markedet. Det er likevel hvordan vi integrerer og samler de tre selskapenes tilbud, som vil vise virkelig verdi for både operatører og oss leverandører, sier Solstad Offshore-sjef Las Peder Solstad i en uttalelse.

Kjell Inge Røkke er storeier i Aker Solutions og eier 24,94 prosent av Solstad Offshore. John Fredriksen eier på sin side 15 prosent av Solstad.

Les også

Går fra John Fredriksen til nytt venturefond

Siem og Blystad slo seg sammen

Dette er ikke første gang i år at selskaper i disse bransjene går sammen.

Oljeserviceselskapet Subsea 7, der Kristian Siem er største eier, meldte i juli at det fusjonerer fornybarenheten med Arne Blystads tungtløftaktør OHT.

DNB Markets trakk den gang frem at de så strategisk rasjonale for begge selskaper, hvor skala blir sett som spesielt viktig i offshore vind de kommende årene.

«Vi tror også driftsskala vil være viktig innen offshore vind-installasjon, og det nye selskapet vil bli en av de største aktørene innen offshore vind-installasjon, som tjenestegjør hele verdikjeden, som slik sett kan gjennomføre kontrakter både for EPCI og transport og installasjon», skrev DNB Markets om den transaksjonen.

– Sterk konkurranse

Analytikerne Bård Rosef og Jørgen Opheim i meglerhuset Pareto Securites understreker at Windstaller Alliance ikke er et selskap, men en allianse.

–Det kan derfor egentlig ikke sammenlignes med Seaway 7. For Aker Solutions er dette for eksempel antagelig en mindre del av havvind-satsingen deres de neste årene. Det er mer en posisjonering for fremtiden, der markedet for denne type integrert løsning «må skapes», kommenterer de.

– Generelt er det sterk konkurranse for båter som opererer i havvindmarkedet. Men vi ser forbedrede priser på installasjonskontrakter frem i tid som omfatter de nyeste og større turbinene med understell, der bare deler av dagens flåte kan brukes – samtidig som etterspørselen vokser, fortsetter analytikerne.

Les også

Siem og Blystad slår seg sammen om havvind

Publisert:
Gå til e24.no