Meglertopper om råvareboom: – Naturlig sektorrotasjon som man må henge med på

ABG Sundal Collier fortsetter å tjene penger i et finansmarked der Oslo Børs er på sitt høyeste nivå noensinne.

Norgessjef Peter Straume og sjef for investment banking, Are Andersen, i ABG Sundal Collier, oppdaterte torsdag markedet på hvordan tredje kvartal gikk.
Kvartalsrapporter
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

For de siste 12 månedene har inntektene til meglerhuset nå nådd tre milliarder kroner.

– Det er en god miks av både egenkapital, gjeld og oppkjøp og sammenslåinger som har bidratt. Vi har et positivt markedssyn, og selv om det er mange ting vi følger med på og mye som skjer, så er det er ikke noen enkeltting vi går og gruer oss for. Vi tenker det blir bra og variert aktivitet på tvers av sektorer, og at det skal skje mange transaksjoner, sier norgessjef Peter Straume til E24.

Les også

Omsetningsvekst for ABG Sundal Collier i tredje kvartal

Aksjemarkedet preges for øyeblikket av en råvareboom der både oljepris, aluminiumspris og gasspris er på svært høye nivåer. Samtidig gjør blant annet forstyrrelser i verdikjedene, høy vareetterspørsel og mangel på energi at flere shippingselskaper seiler inn store summer på frakten.

– Vi tror at råvareprisene, med prisen på nordsjøolje på 80 dollar fatet pluss, gjør at næringer som i de foregående kvartalene og årene har hatt det litt mer utfordrende å tiltrekke seg kapital, kommer litt mer tilbake i fokus for investorer og kapitalmarkedet. Da er det bra at ABG som bank dekker alle sektorer, sier sjef for investment banking, Are Andersen.

– Oslo Børs er en børs som typisk er litt mer råvareorientert enn andre markeder, og det kommer nok til å prege transaksjonssammensetningen de neste to årene hvis situasjonen i råvarer og shipping fortsetter, tilføyer han.

– Demmer opp for antallet noteringer

Fra at vekstselskaper, gjerne «grønne» aksjer og teknologiaksjer, preget aksjemarkedet positivt gjennom fjoråret, har det i løpet av 2021 og råvareboomen vært en rotasjon over mot verdiaksjer, for eksempel oljeaksjer.

– Over tid er det en naturlig sektorrotasjon som man må henge med på. Nå har teknologi vært i vinden en stund, og så har man nå sett en del andre aksjer på Oslo Børs som har gjort det bra – i mer klassiske, kapitaltunge bransjer, sier Andersen.

En stor del av ABG Sundal Colliers rekordtall gjennom det siste året kan tilskrives noteringsrushet av mindre selskaper på markedsplassen Euronext Growth. Situasjonen har imidlertid bremset gjennom høsten, blant annet i lys av at investorer har blitt mer selektive til hva de investerer i. Tidvis har det også vært mer børsuro, samt at mange av Euronext Growth-aksjene har falt.

– Store transaksjoner med mye kapital demmer opp for antallet noteringer. Så langt i 2021 har vi vært med å hente inn mer enn 50 prosent av all egenkapital i Norge, som er viktig for oss. De store transaksjonene er aller viktigst, men mindre selskaper er også naturlig å være med på, sier Straume.

De to ABG-toppene forklarer at det må rundt fem til ti Euronext Growth-noteringer til for å dekke opp for en større transaksjon på hovedlisten på Oslo Børs. I tredje kvartal var de ikke med på noen store, men ABG ble sammen med en rekke andre meglerhus valgt som rådgiver når robotlagerselskapet Autostore går på børs med en prising på opptil 103 milliarder kroner.

Straume og Andersen ønsker ikke kommentere Autostore-rådgivningen.

– Skal ha ting å holde på med

Tredje kvartal ble langt svakere enn andre kvartal for meglerhuset, men ABG-toppene understreker at det førstnevnte er mye kortere på grunn av sommerferie.

– Tredje kvartal er et kort kvartal og årets var langt bedre enn fjorårets som var like kort, sier Straume.

Markedet har reagert positivt på torsdagens rapportslipp, der aksjekursen til ABG er opp rundt tre prosent på Oslo Børs.

Hvordan ser dere på å forsvare rekordtallene som har rent inn gjennom det siste året, og i hvilken grad tror dere markedet følger med på dette?

– Det skal vi ikke uttale oss så mye om. Det kan variere fra kvartal til kvartal. Vi jobber på lengre sikt og ser på de neste 12 månedene. Da tror jeg vi skal ha ting å holde på med.

– Det er jevnt bra alle steder vi jobber for øyeblikket, men kapitalmarkedet er fortsatt det viktigste bidraget, sier Andersen.

Les også

Omsetningsvekst for ABG Sundal Collier i tredje kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Oslo Børs
 3. ABG Sundal Collier

Flere artikler

 1. Omsetningsvekst for ABG Sundal Collier i tredje kvartal

 2. Honorarfest for Autostore-rådgivere: Kan hanke inn 700 millioner

 3. Betalt innhold

  Snakk om å snuble på vei til børsnotering

 4. Satelittselskapet Astrocast med himmelferd i børsdebuten

 5. Equinor nær historisk topp på knallsterk børs