NHO varsler lockout i konflikten med flyteknikerne

NHO og NHO Luftfart varsler lockout i konflikten med flyteknikerne. Lockouten trer i kraft natt til søndag.

Publisert:

Konflikten mellom arbeidstagerorganisasjonen Norsk Flytekniker Organisasjon og arbeidsgiverorganisasjonen NHO Luftfart tilspisser seg.

Nå varsler NHO i en pressemelding at de vil iverksette lockout natt til søndag.

– Lockout er et virkemiddel vi svært sjeldent benytter. Men NHO er nødt til å svare når et lite, frittstående forbund har fremmet et ekstremt lønnskrav, langt utover det man har blitt enig med andre yrkesgrupper om, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO ipressemeldingen.

– I en konflikt er lockout det eneste virkemiddelet arbeidsgivere har, og vi gjør dette for å få flyteknikerne tilbake til forhandlingsbordet, sier Almlid.

Lockout innebærer at arbeidsgiversiden nekter ansatte å gå på jobb. Dette skjer natt til søndag, opplyser NHO.

NHO-medlem Babcock, som drifter ambulanseflyene i Norge, bekrefter at de vil stenge flyteknikerne sine ute i forbindelse med lockouten.

– Når vedtaket om arbeidsstans (lockout) trer i kraft natt til søndag, vil det kun ta timer før ambulansefly må tas ut av tjeneste. Erfaringsmessig vil alle ambulanseflyene i løpet få dager stå på bakken uten tilsyn av flytekniker, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Nordic til E24.

Lørdag morgen ble det brudd i forhandlingene mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart. Dermed var streiken et faktum.

Senere har streiken blitt trappet opp, og partene har virket å stå langt fra hverandre. Senest mandag kveld varslet NFO en ny opptrapping av streiken fra natt til lørdag.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med NFO som foreløpig ikke har besvart vår henvendelse.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener NHO er nødt til å ta i bruk lockout for å få løst konflikten med NFO.

– Nødvendig

Torbjørn Lothe, leder for NHO Luftfart, sier til E24 at bakgrunnen for lockouten er at konflikten står bom fast.

– De har hatt ekstreme krav til økt lønn og det har vedvart siden mai. Det har gått gjennom megling og vi har hatt tre opptrappinger. Skadevirkningene har vært betydelige og er økende, sier Lothe.

– Og da har vi ett virkemiddel igjen, og det er lockout. På samme måte som arbeidstagere kan ta ut streik, kan arbeidsgiver ta ut lockout, sier han.

– I går kveld spurte E24 om lockout var aktuelt. Da var svaret nei. Hva har skjedd siden i går?

– En konflikt modnes. Vi vurderer utviklingen fra time til time, og nå har vi konkludert med at lockout er det riktige, sier Lothe.

Torbjørn Lothe er sjef for bransjeforeningen NHO Luftfart.

– Er lockout et ekstremt virkemiddel?

– Det er ikke et ekstremt virkemiddel. Det er et virkemiddel som er nødvendig, sier han.

NHO Luftfart-lederen mener kravene til NFO ligger skyhøyt over det de andre har fått, og at NFO på den måten setter spillereglene for lønnsforhandlinger i spill.

– Flyteknikere som ikke er med i en større hovedsammenslutning, spiller ikke på lag med resten av det norske arbeidslivet, sier han.

Lothe håper nå at de realitetsorienterer seg selv og tar kontakt med NHO Luftfart og diskuterer innenfor de rammene som alle andre gjør.

Les også

Norwegian kansellerer 17 flyginger onsdag

Les også

Flystreiken trappes opp lørdag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om