Nytt Trump-angrep mot sentralbanken: – Skulle gjort nøyaktig det motsatte

USAs president angriper igjen landets sentralbank for å bremse økonomien. USAs vekst kunne vært fire prosent og børsene 10.000 poeng høyere, hevder Donald Trump.

KRITISERER IGJEN: USAs sentralbank Federal Reserve forsøker å reversere den ultrastimulerende pengepolitikken med stimulanse av økonomien, men møter motbør fra president Donald Trump som ønsker full fart og fire prosent vekst, i stedet for tre. Trump mener at børsene kunne ha steget med 5.000 til 10.000 poeng mer hvis også sentralbanken ga full gass i økonomien.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

USAs president fortsetter å angripe landets sentralbank, Federal Reserve.

Årsaken er at banken forsøker å reversere den ultrastimulerende pengepolitikken den har ført i perioden etter finanskrisen, etter å ha hevet renten en rekke ganger.

Samtidig har president Donald Trump satt seg hårete mål for landets vekst, som nå ligger på rundt tre prosent.

Han vil gjerne ha enda høyere vekst, og enda mer fart i aksjemarkedene, til tross for at disse har tatt seg betydelig opp igjen etter en nedtur mot slutten av 2018.

«Hvis Fed hadde gjort jobben sin ordentlig, noe den ikke har, ville aksjemarkedet ha vært opp ytterligere 5.000 til 10.000 poeng, og brutto nasjonalprodukt ville ha vært godt over fire prosent i stedet for tre prosent» skriver Trump via meldingstjenesten Twitter.

Les mer: Trump ber sentralbanken la renta ligge

Vil ha rakettfart

Trolig viser Trump til Dow Jones-indeksen, som består av 30 store amerikanske selskaper. Gjennom fjoråret falt Dow Jones fra 24.700 poeng til 23.300 poeng. I år har indeksen tatt seg opp igjen til 26.400 poeng, som er nær rekordnivåene fra oktober.

Dermed skulle indeksen ifølge Trump ha vært oppe i solid rekordnivå på 31.400 poeng til 36.400 poeng, hvis ikke sentralbanken hadde lagt en demper på stemningen.

Senest i forrige uke sa presidenten at økonomien i USA ville ta av som en rakett dersom sentralbanken sluttet å trekke tilbake sin stimulanse, ifølge CNBC.

Det er frykt for at resultatsesongen i USA, som begynte fredag, kan bli den verste på tre år. Analytikerne tror nemlig det blir vanskelig for selskapene å følge opp sterke tall fra i fjor, og det kan legge en demper på aksjemarkedet.

Les mer: – Kan ta luften ut av ballongen i markedet

Samtidig er det fortsatt usikkerhet rundt USAs handelssamtaler med Kina, etter at landene har innført toll på hverandres varer.

If the Fed had done its job properly, which it has not, the Stock Market would have been up 5000 to 10,000 addition… https://t.co/8l4tdvil2n

Bremser økonomien

Trumps ankepunkt mot sentralbankens politikk er at den har avsluttet sin stimulanse.

«Kvantitativ innstramming dreper, skulle gjort nøyaktig det motsatte», skriver Trump videre i sin Twitter-melding søndag.

Begrepet kvantitativ innstramming (quantitative tightening) brukes om sentralbankers reversering av de pengepolitiske lettelsene de ga i form av kjøp av verdipapirer som skulle stimulere økonomien.

Nå skal disse papirene selges igjen, noe som gir en innstrammende effekt på økonomien og legger en demper på veksten. I tillegg har sentralbanken hevet renten ni ganger siden slutten av 2015, til 2,5 prosent, ifølge Trading Economics.

Tidligere har Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow tatt til orde for at sentralbanken bør kutte renten med 0,5 prosent, ifølge CNBC.

Det er risiko knyttet til det å fortsette å stimulere økonomien både gjennom lave renter, kjøp av rentepapirer og offentlig pengebruk. I verste fall kan det skape økt inflasjon, noe som demper folks kjøpekraft og dermed kan skade bedrifters inntjening.

Les også

– Kan ta luften ut av ballongen i markedet

Bremser boligmarkedet

Rentehevingene har bidratt til å bremse deler av økonomien, spesielt boligmarkedet, men USA vokser fortsatt, og arbeidsledigheten er den laveste på flere tiår, samtidig som prisveksten er nær sentralbankens mål på to prosent, skriver Bloomberg.

Trump har den siste tiden vært kritisk mot sentralbanksjef Jerome Powell, som Trump selv valgte som erstatter for Janet Yellen. Han skal også ha diskutert muligheten for å sparke Powell.

Sentralbanken virker å ha lyttet noe til Trump – eller i alle fall til markedene. Etter at børsene og oljeprisen stupte mot slutten av 2018, varslet Powell i januar at sentralbanken ikke lenger hadde det så travelt med å heve renten.

I mars fortalte Powell at renten skal holdes i ro ut 2019.

De nye signalene har bidratt til at aksjemarkedene igjen har skutt i været. Den brede aksjeindeksen S&P 500 falt med hele seks prosent i fjor, men har steget 16 prosent så langt i 2019 til 2.900 poeng. Det er rundt én prosent under rekorden fra september.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Rente

Flere artikler

  1. Fed kutter renten for første gang siden 2008

  2. Verdens øyne rettes mot Jackson Hole for Powells renteplaner

  3. Betalt innhold

    Trump kan ha gjort seg selv til syndebukk for en ny resesjon

  4. – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

  5. Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?