Nasdaq tar jafs av Oslo Børs: Har kjøpt aksjer for 133 millioner

Nasdaq har ikke gitt opp kampen om Oslo Børs VPS. – Vi ønsker å kjøpe alle aksjer over tid, sier Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl. 

Nasdaq-sjef Lauri Rosendahl på Oslo Børs-besøk

Foto: Alexander Vestrum NTB scanpix
  • Hans Jordheim
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

På Oslo Børs' 200-årsjubileum meddeler Nasdaq at selskapet har kjøpt 844.071 aksjer i Oslo Børs VPS. Det tilsvarer i underkant av 2 prosent av selskapet. Aksjene er kjøpt til tilbudsprisen på 158 kroner, noe som gjør at Nasdaq har kjøpt aksjer for drøyt 133 millioner kroner.

Det melder Nasdaq i en pressemelding torsdag morgen.

Inkludert forhåndsaksepter har Nasdaq nå kontroll på over 37 prosent av aksjene i Børsen. Til sammenligning har konkurrenten Euronext sikret seg kontroll over 53,2 prosent.

– På bakgrunn av diskusjoner som vi har hatt med mange aksjeeiere fant vi nå ut at det var noen som ønsket å selge til oss direkte. Vårt mål er fremdeles å kjøpe alle aksjer over tid, sier Lauri Rosendahl til E24.

E24 erfarer at det er Arctic Funds som har solgt aksjeposten sin til Nasdaq. Investeringsdirektør Albert Collett forteller at han ikke kan kommentere opplysningen.

Arctic ble engasjert av Oslo Børs som rådgiver etter at Euronext hadde lansert sitt bud. Den prosessen endte med at Nasdaq kom på banen med et tilbud som Oslo Børs' styre og ledelse stilte seg bak.

Les også

Finanstilsynet godkjenner Euronext og Nasdaq som eier av Oslo Børs

Ser frem til Finansdepartementets avgjørelse

Tidligere denne uken Finanstilsynet godkjente både Nasdaq og Euronext som kjøpere av Oslo Børs VPS. Finansdepartementet har offentliggjort at de tar sikte på å levere sin endelige beslutning innen 14. mai.

Siden Euronext allerede har sikret aksjemajoritet for sitt tilbud, anses Finanstilsynets avgjørelse som et skudd for baugen for Nasdaq.

Men Rosendahl har ikke gitt opp håpet.

– Det er viktig å huske at hverken vi eller Euronext ennå har fått rett til å eie aksjer, vi venter på Finansdepartementets avgjørelse. Vi er ved godt håp og mener vi gjør det rette her ved å søke en nordisk løsning. Alle de logiske argumentene er på vår side, sier han.

– Men håpet er vel noe svekket etter Finanstilsynets avgjørelse?

– Den tolkningen forstår jeg ikke. Det var helt ventet hva Finanstilsynet ville konkludere med i mine øyne, selvsagt er både Nasdaq og Euronext «fit and proper». Det holder vi med dem i. Nå ligger avgjørelsen hos Finansdepartementet og vi ser frem til den.

Les også

Nasdaq: – Kjempebrunosten skal vise at vi forstår det særegne ved Norge

Ingen nedsiderisiko

All den tid Nasdaq fremdeles er dedikert til å kjøpe opp Børsen, er aksjekjøpet svært forståelig, forklarer Sparebank 1 Markets-analytiker Thomas Myrholt.

- Enten så får Nasdaq kjøpt hele Oslo Børs eller så ender de opp med å selge til Euronext. Så det er ingen nedsiderisiko for dem., sier han.

Les også

Største norske børsnotering på 19 år: Skal vokse med oppkjøp

Les også

– Skal mye til for at departementet velger å ikke følge denne innstillingen

Les også

Nasdaq får også tommelen opp fra Finanstilsynet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Det var en bra fight, men den beste vinner ikke alltid

  2. – Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

  3. Nasdaq trekker seg fra budkampen

  4. Annonsørinnhold

  5. Euronext kontrollerer nå 97,7 prosent av Oslo Børs VPS

  6. Finansdepartementet sier ja til å la Euronext og Nasdaq kjøpe Oslo Børs