Satser i marked på 25.000 milliarder euro: Storebrand vil vokse seg store utenfor Norge

Spare- og forsikringskjempen Storebrand vil vokse seg større – utenfor Norge.

SATSER I EUROPA: Konserndirektør for kapitalforvaltning Jan Erik Saugestad i Storebrand.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Nå skal investorer i et europeisk marked på over 25.000 milliarder euro lokkes til Storebrands fondsplattformer.

– Det vi ser er at stadig flere kunder i Europa er opptatt av å investere på en bærekraftig måte. Jeg mener at de løsningene vi kan tilby, som vi har investert mye kapital i, er gode løsninger, sier konserndirektør for kapitalforvaltning Jan Erik Saugestad til E24.

Storebrand har gjort flere oppkjøp de siste årene, og de internasjonale ambisjonene ble varslet på kapitalmarkedsdagen i fjor vår.

Her hjemme ble Skagenfondene kjøpt tilbake i 2017 og nylig ble satsingen på spesialfond trappet opp med kjøpet av private equity-aktøren Cubera.

Les også

Storebrand vil innta førersetet i nordisk private equity: – Noe av det som vokser mest internasjonalt

Satser i stort marked

I dag forvalter Storebrand over 700 milliarder kroner. Av dette er rundt 20 milliarder fra nærmere 200 internasjonale kunder, ifølge konserndirektøren.

Han sier Storebrand vil fokusere mye på såkalte institusjonelle kunder og distributører av fond i Europa. Institusjonelle investorer kan for eksempel være pensjonsfond, familieselskaper eller statlige fond.

– Distributører av fond er selvsagt også en viktig målgruppe, sier Storebrand-toppen.

Ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Efama var den samlede kapitalen under forvaltning i det europeiske markedet på 25.200 milliarder euro ved utgangen av 2017.

Hvor mye Storebrand kan håpe å kapre av denne kaken er Saugestad mer ordknapp om.

– Vi har valgt å ikke gå med noen tall. Tallene blir fort store, det europeiske markedet er stort. Vi har selvsagt gjort vurderinger, og mener vi forsvarer de investeringene vi gjør, sier han.

Fått fotfeste i Europa

Med kjøpet av Skagen har Storebrand fått kontorer i Danmark, Storbritannia og Nederland, mens Cubera-kjøpet ga internasjonale kunder som investerer i Norden, påpeker Saugestad.

Nå jobber Storebrand med å etablere et fondsselskap i Luxembourg, som blir sentralt i utrullingen av utvalgte Storebrand-fond i Europa, og styrker dagens distribusjon av Skagen-fond. En formell godkjenning for oppstart er ventet i andre kvartal, ifølge konserndirektøren.

Les også

Oljefondets eks-sjef åpner for tøffere klimagrep: – Et tankekors

Samtidig gir opprettelsen av et Frankfurt-kontor en fot innenfor døren i en av viktigste byene for finans i Europa.

– Mange internasjonale investorer er kjent med regelverket i Luxembourg. De er ikke veldig kjent med et norsk verdipapirfond og de spesielle reglene som gjelder for det. Det er rett og slett for å gjøre det enklere og mer transparent for de kundene som investerer internasjonalt, sier Storebrand-toppen.

Kapitalforvalteren vil tilby sine fond i blant annet danske, tyske, britiske og nederlandske markeder, der man allerede har kontorer. Også flere land, som Sveits og Island, er aktuelle, ifølge konserndirektøren.

Les også

Oljefondet trosser brexit-frykt: Fortsetter å satse i Storbritannia

Håper bærekraft slår an

Flere fond skal tilbys. Ikke minst er håpet at fond som investerer i bærekraftige selskaper skal slå an, altså fond som setter krav til miljø, sosiale forhold og selskapsstyring.

– Det er også en drahjelp at mange europeiske institusjoner ser på Norden som et ledende miljø for den type investeringer, sier Saugestad.

Storebrand har profilert seg som en bærekraftig forvalter. Selskapet har blant annet utelukket mange kullaksjer fra sine investeringer, og i fjor høst ble det lansert en plan for å være helt ute av kull innen 2026.

– Andre forvaltere i det europeiske markedet tilbyr også bærekraftige fond?

– Det er konkurranse overalt. Det er vi fullstendig klar over. Det er ikke noen lett reise vi står overfor. Men vi mener vi har vist en evne til innovasjon, og har en erfaring med å gjøre dette i stor skala.

– Det at vi har et veldig tydelig syn på at bærekraftige investeringer ikke bare er smart, men også det rette å gjøre, er med på å differensiere oss fra de virkelig store organisasjonene, hvor det er vanskeligere å rendyrke en slik posisjon, sier Saugestad.

Les også

Statens oljeselskap advarer om at kostnadene øker

Les også

DNB-sjefen mener bankene aldri vil være i mål med kampen mot hvitvasking

Her kan du lese mer om

 1. Storebrand
 2. Fondssparing

Flere artikler

 1. Storebrand vil innta førersetet i nordisk private equity

 2. Stortinget skjerper Oljefondets kullkrav: Storebrand vil gå lenger

 3. Betalt innhold

  Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

 4. Annonsørinnhold

 5. Storebrand ruster seg for kamp om sparekroner – tar teknologer inn i toppledelsen

 6. Investorer som Storebrand og KLP ut mot Brasils avskoging: – Vi er dypt bekymret