Elon Musks gigantgjeld kan senke Tesla-aksjen

Musk har en personlig gjeld på 4,4 milliarder kroner til investeringsbanker. Det kan få konsekvenser for aksjen i selskapet han grunnla.

SKYLDER PENGER: Elon Musks personlige gjeld på 507,5 millioner dollar kan få innvirkning på Tesla-aksjen.

Foto: Stephen Lam Reuters
  • David Bach
Publisert:

Teslas grunnlegger og administrerende direktør har en personlig gjeld på 507,5 millioner dollar, tilsvarende over 4,4 milliarder kroner.

Det fremgår av dokumenter selskapet leverte inn til det amerikanske finanstilsynet torsdag, skriver Dagens Industri.

Informasjonen er en del av Teslas prospekt for å hente inn 2,3 milliarder dollar (20 milliarder kroner), fordelt mellom en emisjon på 650 millioner dollar og et konvertibelt obligasjonslån på 1,35 milliarder dollar.

Samtidig viser dokumentene at Musks eierandel på 20 prosent i Tesla står som sikkerhet for en del av lånene.

Selskapets vurdering er derfor at dersom Tesla-aksjen skulle falle, og bankene krever tvangsinnløsning av gjelden, så vil det trolig medføre et ytterligere kurspress.

Kan bli tvunget til å selge aksjer

Musks gjeld er fordelt på Goldman Sachs (213 millioner dollar), Morgan Stanley (209 millioner dollar) og Bank of America (85,5 millioner dollar). Den totale verdien av hans 20 prosent i Tesla er på rundt 8 milliarder dollar. Men dersom aksjekursen skulle begynne å falle, kan Musk bli nødt til å selge unna en del av aksjene som en del av lånebetingelsene, ifølge prosektet.

Elbilprodusenten har også meldt at konsernsjefen selv vil delta i emisjonen ved å kjøpe nye aksjer til en verdi av 10 millioner dollar (over 87 millioner kroner).

Professor Mark Williams ved Boston University sier til CNBC at investeringsbanker fort kan komme i interessekonflikt i avtalene de har med selskaper og deres grunnleggere.

– Dette er spesielt tilfellet for Tesla, hvor du har en aggressiv og frittalende administrerende direktør, som er tilbøyelig til å tøye de juridiske grensene og kanskje tilegne seg betingelser som er i strid med Goldman Sachs retningslinjer for interessekonflikt, sier Williams.

Hverken Tesla eller de aktuelle bankene har ønsket å kommentere Musks personlige gjeld, ifølge CNBC.

Les også

Ny økning i elbilsalget i april etter ekstremmåned

Store svingninger

Tesla-aksjen steg 4,3 prosent på Nasdaq torsdag, men for året har kursen falt hele 27 prosent.

Det etter et veldig turbulent 2018, hvor Elon Musks oppførsel i stor grad var i fokus.

I løpet av fjoråret opplevde Tesla-aksjen et havlt dusin fall eller stigninger på 20 prosent eller mer, ifølge Bloomberg.

Etter flere uker med turbulens nådde situasjonen et klimaks da det amerikanske finanstilsynets valgte å saksøke Elon Musk for å gi villedende informasjon til investorer.

Det førte til et forlik som innebar at Musk måtte gå av som styreleder, samt betale en bot tilsvarende 160 millioner kroner.

Større svingninger ble det også etter at han våren 2018 langet ut mot «kjedelige» og «dustete» spørsmål i en telefonkonferanse, og nektet å svare på analytikerspørsmål om hvor mye penger Tesla trenger i driften fremover.

Da han beklaget uttalelsene på neste konferanse, etter å ha fått skarp kritikk for uprofesjonell oppførsel, skjøt aksjen opp 16 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors
  2. Elon Musk

Flere artikler

  1. Tesla vil hente 18,5 milliarder kroner

  2. Tesla vil hente 20 milliarder kroner – aksjen stiger

  3. Ti år med Tesla på børs: Aksjen har banket «alle»

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsindeksene på Wall Street raste over fire prosent

  6. Aksjene i Tesla har for første gang passert 420 dollar