Sats gikk på corona-smell: Mistet 20.000 kunder i april alene

Et av få selskaper på Oslo Børs som er pålagt stenging i Norge er Sats. Det vises i kvartalsrapporten.

Sats har nå vært stengt i Danmark og Norge siden midten av mars. I Sverige og Finland har sentrene åpnet igjen.
Publisert:

Treningssenterbransjen har meldt om at mange medlemmer har avsluttet sine medlemskap som følge av viruskrisen. Svaret for Sats er at brukerbasen har krympet med ett prosent det siste kvartalet.

Samtidig rapporterer kjeden at fra 31. mars til 30. april har man mistet 20.000 kunder, som selskapet sier stammer fra kunder som kansellerte medlemskapet etter man åpnet i Finland og Sverige.

Selskapet forventer at noe lignende vil skje i Norge og Danmark når man etter hvert åpner, og at omsetningen av nye treningsmedlemskap kan svekke seg.

Underskudd

Selskapet tapte 34 millioner kroner i første kvartal, viser den ferske kvartalsrapporten. Det er ned fra et resultatet før skatt på 80 millioner til samme tid i fjor.

Omsetningen endte på 990 millioner kroner, ned fra 1,01 milliarder til samme tid i 2019.

Videre skriver Sats i rapporten at man ikke vil guide på tiden fremover som følge av usikkerheten knyttet til coronaviruset.

Les også

Vil åpne treningssentrene fra 15. juni

Sats-topp Sondre Gravir

«Brenner av» 15 millioner i uken

Treningsgiganten er ikke redd for likviditetsproblemer, men rapporterer om at den ukentlige kontantbruken (cash burn) vil øke med 15 millioner kroner så lenge klubbene i Norge og Danmark holder stengt.

Til tross for nedstengningen i Norge, leverer virksomheten her til lands et overskudd på ni millioner kroner av en omsetning på 345 millioner kroner.

I Danmark, som er selskapets ferskeste virksomhet, og som man fremdeles jobber med å gjøre lønnsomt, er underskuddet på 103 millioner kroner, av en omsetning på 106 millioner.

Kjeden jobber med kostnadsreduserende tiltak, og sier man frem til klubbene åpner igjen i Danmark og Norge, skal klare å redusere kostnadene med 30–40 prosent.

Som tidligere meldt, har ledelsen også tatt kutt i egen lønn og det blir ikke noe utbytte.

Digital trening

Som følge av nedstenging har Sats lansert digital trening med videostrømming til sine medlemmer og et mindre gratistilbud til alle andre som ønsker det.

Ifølge kjeden gjør man nå ti nye klassetimer hver dag, rundt 1,2 millioner gjennomførte treningstimer på nett ble gjennomført i første kvartal.

Sats opplyser at 100.000 av deres rundt 676.000 medlemmer har brukt det digitale tilbudet.

Forskjellig tilnærming til viruset

Treningskjeden har gitt enkelte indikasjoner på hvilke økonomiske konsekvenser nedstengningen vil gi, da selskapet i midten av mars sa at full stenging i alle markeder i to uker vil påvirke driftsresultatet med 150 millioner kroner.

Nå har Sats hatt stengt i Norge og Danmark siden 12. mars, og har permittert tusenvis av ansatte som følge av dette.

I Sverige og Finland har kjeden nå åpnet sine sentre igjen, men i Norge og Danmark har myndighetene vært lite villige til å åpne opp igjen for treningsbransjen, med en bekymring for smitte i garderobene, men har nå her til lands en intensjon om å åpne igjen 15. juni.

Så langt i år er aksjen ned 21,15 prosent til 17,88 kroner ved stenging mandag ettermiddag, og over ett års tid er den ned 30,70 prosent.

Publisert: