Børskommentar

Nå er «Fangman» like store som Frankrike og Storbritannia

Teknologiboomen fortsetter, med nye Nasdaq-rekorder. Syv store teknologiselskaper har nå en samlet verdi på størrelse med Frankrike og Storbritannias BNP.

OPPGANGEN FORTSETTER: Oppgang i store teknologiaksjer som Facebook, Amazon, Netflix og Google har bidratt til at Nasdaq har satt en rekke nye rekorder i det siste.

REUTERS FILE PHOTO / X03763
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Du har kanskje hørt om Fang-aksjene – Facebook, Amazon, Netflix og Google-eier Alphabet. Noen ganger legges også selskapene Microsoft, Apple og Nvidia til, og dermed oppstår akronymet «Fangman».

De syv teknologikjempene er blant komponentene i teknologiindeksen Nasdaq Composite, som torsdag passerte 9.000 poeng for første gang, etter flere år med kraftig oppgang (se figur).

Fredag ettermiddag er det mer blandet stemning blant teknologiaksjene, og Nasdaq-indeksen ligger ganske flatt.

Les også

Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

Markedsverdien til de syv Fangman-selskapene er nå like høy som Frankrike og Storbritannias brutto nasjonalprodukt til sammen, påpeker økonomiredaktør Holger Zchaepitz i avisen Die Welt via Twitter.

Markedsverdien til Fangman-selskapene er på rekordhøye 5.249 milliarder dollar, ifølge Zchaepitz, som viser til en indeks fra Bloomberg.

Tallet tilsvarer rundt 46.000 milliarder kroner, eller mer enn fire ganger størrelsen på det norske Oljefondet.

Norges største selskap, Equinor, har en markedsverdi på drøye 67 milliarder dollar.

Ulike dataleverandører oppgir noe ulik markedsverdi for de store selskapene. Ser man på tall fra Google Finance så er den samlede markedsverdien på Fangman-selskapene på 5.160 milliarder dollar.

Til sammenligning er Storbritannias og Frankrikes samlede brutto nasjonalprodukt på 5.200 milliarder dollar, ifølge 2017-tall fra Verdensbanken.

Fangman-selskapenes verdi er også høyere enn Tysklands BNP på 3.677 milliarder dollar i 2017, men fortsatt noe lavere enn Japans BNP, som var på 5.765 milliarder dollar i 2017.

Oljefondet er storeier

Som med de fleste større selskaper verden over, er Oljefondet storeier i Fangman-selskapene. Fondet har økt betydelig i verdi etter den kraftige børsoppgangen de siste årene, og passerte nylig 10.000 milliarder kroner.

Flere av disse aksjene er blant fondets største enkeltposter. For eksempel er Microsoft og Apple fondets største og nest største aksjeposter.

Les også

Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen

Ved utgangen av tredje kvartal var følgende teknologiselskaper blant fondets ti største aksjebeholdninger:

 • Microsoft: 94,9 milliarder kroner
 • Apple: 93,23 milliarder kroner
 • Alphabet: 74,33 milliarder kroner
 • Amazon: 66,55 milliarder kroner
 • Facebook: 41,93 milliarder kroner

Det har vært store svingninger i teknologiaksjene, og Oljefondets avtroppende leder Yngve Slyngstad har sagt at vi må være forberedt på at disse aksjene i perioder kan stige eller falle med 30 til 40 prosent.

Fondets aksjebeholdninger i Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon og Facebook er verdt 370 milliarder kroner, og et 40 prosents fall ville ha barbert denne summen med 150 milliarder kroner.

Kommentatoren Wolf Richter i bloggen Wolf Street har tatt i bruk Fangman-aksjene for å advare om det han ser som bobletilstander i teknologiaksjer, blant annet i en bloggpost fra sommeren 2018 hvor han kritiserte Goldman Sachs’ optimisme til teknoaksjene.

Siden den advarselen er verdien av Fangman-aksjene opp med over 1.000 milliarder dollar, eller nær 9.000 milliarder kroner – men det har også vært perioder med kraftige fall.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: S&P 500 setter ny rekord takket være fem aksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børskommentar
 2. Nasdaq
 3. Facebook
 4. Amazon
 5. Netflix
 6. Google
 7. Alphabet

Flere artikler

 1. Oljefondet har tjent 170 mrd. kr på amerikanske teknologiganter - hittil i år

 2. Apple og Amazon bidro mest til Oljefondets avkastning

 3. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 4. Alphabet er nå verdt over 1.000 milliarder dollar

 5. Analytikere skriker «kjøp» før tek-gigantenes resultatslipp: – Synet vårt på sektoren er styrket