Siste Dagers Hellige har «mystisk» fond på 933 milliarder kroner – offentliggjør enorme eierandeler i Microsoft og Apple

Mormonerkirkens hemmelighetsfulle gigantfond avslører aksjeportefølje på 374 milliarder kroner.

Mormonkirken har hemmeligholdt et enormt fond i 50 år, ifølge amerikanske medier. Her fra kirkens hovedkvarter i Salt Lake City i Utah.

NTB scanpix / GEORGE FREY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • David Bach
Publisert:

Aksjepostene inkluderer 56 milliarder kroner samlet i Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon og Intel, ifølge Business Insider.

Det viser innrapporteringen fra mormonerkirkens fond, Ensign Peak Advisors, til det amerikanske finanstilsynet (SEC). Listen ble offentliggjort tidligere i februar.

Mormonerkirken, eller Jesu Kristi Kirke av De siste Dagers Hellige (noen ganger omtalt som De Siste Dagers Hellige), har hatt fondet i over 50 år, men det ble først offentlig kjent da en tidligere investeringsrådgiver varslet den amerikanske skatteetaten (IRS) i november i fjor.

Donerer 10 prosent av lønn

Washington Post fikk i desember innsyn i og omtalte varselet, som anklager kirkens ledere for å ha villedet sine medlemmer til å tro at pengedonasjoner skulle gå til veldedige formål, når de i stedet ble sprøytet rett inn i fondet.

Medlemmer av De Siste Dagers Hellige blir bedt om å donere 10 prosent av inntektene sine til kirken, som kalles å betale tiende.

Kirken får ifølge Washington Post inn omtrent 7 milliarder dollar, eller 65 milliarder norske kroner, årlig, og mens 6 milliarder dollar går til driftskostnadene, sprøytes den gjenværende milliarden dollar inn i fondet Ensign.

Ifølge varsleren, David E. Nielsen, har fondet vokst fra 12 milliarder dollar i 1997, da Ensign ble stiftet, til rundt 100 milliarder dollar, eller altså 933 milliarder norske kroner, i dag. Det gjør det i så fall til ett av verdens største fond, ifølge Business Insider.

Skatteregler

I en uttalelse fra Det første presidentskap, som er mormonerkirkens øverste myndighet, heter det at de tar medlemmenes donasjoner på alvor.

– Påstandene som for tiden sirkuleres er basert på et smalt perspektiv og begrenset informasjon. Kirken overholder alle gjeldende lover som gjelder for våre donasjoner, investeringer, skatter og beholdninger, sier de i uttalelsen til Washington Post.

Avisen viser også til at ideelle organisasjoner, inkludert religiøse grupper, er fritatt skatt i USA.

Ensign-fondet er registrert som en integrert støtteorganisasjon til mormonkirken, noe som lar dem operere som en ideell organisasjon, og dermed tjene penger i stor grad fri for skatt.

Unntaket krever at Ensign driftes utelukkende for religiøse, undervisende eller på andre måter veldedige måter, noe Nielsen altså hevder de ikke gjør. Det er hans tvillingbror, Lars Nielsen, som har stått frem i Washington Post med opplysningene, uten sin brors godkjennelse, skriver avisen.

– Etter å ha sett titalls milliarder av dollar i bidrag, og flerfoldige ganger mer komme inn i avkastning, og uten å ha sett mer enn to ulovlige utbetalinger til kommersielle selskaper gå ut, ble han nedslått og målløs, og det ble jeg og, skriver Lars Nielsen i en uttalelse til Washington Post.

I tilfelle gjenkomst

Fondets leder, Roger Clarce, har ifølge varselet til IRS uttalt til andre at de oppsamlede midlene skulle brukes i tilfelle Jesu gjenkomst.

Her er De Siste Dagers Helliges ti største aksjeposter, ifølge oppdaterte Bloomberg-data, gjengitt av Business Insider:

 1. Microsoft, 9,6 millioner aksjer, 1,8 milliarder dollar i markedsverdi
 2. Apple, 5,4 millioner aksjer, 1,7 milliarder dollar i markedsverdi
 3. Alphabet, 694.000 aksjer, 1,1 milliarder dollar i markedsverdi
 4. Amazon, 463.000 aksjer, 988 millioner dollar i markedsverdi
 5. Intel, 10,1 millioner aksjer, 679 millioner dollar i markedsverdi
 6. Johnson & Johnson, 4,4 millioner aksjer, 665 millioner dollar i markedsverdi
 7. Visa, 2,8 millioner aksjer, 596 millioner dollar i markedsverdi
 8. Facebook, 2,6 millioner aksjer, 561 millioner dollar i markedsverdi
 9. JP Morgan Chaes, 3,5 millioner aksjer, 479 millioner dollar i markedsverdi
 10. UnitedHealth, 1,6 millioner aksjer, 479 millioner dollar i markedsverdi

Her kan du lese mer om

 1. Veldedighet
 2. Jesus
 3. Microsoft
 4. Alphabet
 5. Johnson & Johnson
 6. Fond
 7. Amazon
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Jeff Bezos' ekskone donerer bort milliarder av formuen

 2. Tesla-analyse før kvartalstall: Må produsere 2,5 millioner biler i året for å forsvare markedsverdien

 3. Skrev bok om Tangens AKO Capital: – Et utmerket valg

 4. Annonsørinnhold

 5. Fellesforbundet kritiserte Tangen: Har selv millioner i Tangen-fond

 6. Betalt innhold

  Dette må du vite om verdens største børsnotering