FT: Rike familier presses til å delta i Saudi Aramco-notering

Saudi-Arabia presser rike lokale familier til å delta i den planlagte børsnoteringen av verdens største oljeprodusent, ifølge Financial Times-kilder.

Amin H. Nasser, sjef for Saudi Aramco.
Publisert: Publisert:

Børsnoteringen av Saudi Aramco, som først ble varslet i 2016, blir trolig verdens største. Men for å sikre en verdsettelse på to tusen milliarder dollar (rundt 18 tusen milliarder kroner), går landet nå til drastiske grep.

Åtte kilder knyttet til prosessen med å sikre støtte til noteringen, sier til Financial Times (FT) at målet er å presse eller tvinge noen av de rikeste familiene i landet til å bli hjørnesteinsinvestorer i selskapet.

I forbindelse med børsnoteringen vil det statskontrollerte selskapet sannsynligvis selge fem prosent av aksjene, tilsvarende en verdi på rundt 100 milliarder dollar.

Flere analytikere tror verdsettelsen på 2.000 milliarder er i høyeste laget, tatt i betraktning den politiske risikoen, og mener det er mer realistisk med at det ender på 1.000–1.500 milliarder dollar.

Børsnoteringen har også møtt ytterligere vansker etter helgens angrep på saudiarabiske oljeinstallasjoner.

Les også

Ett skritt nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

Har tidligere måttet betale seg ut av hotellarrest

Flere av familiene det dreier seg om, ble også rammet av den luksuriøse husarresten på Riyadh-hotellet Ritz-Carlton i 2017 og 2018. Den gang ble over 200 personer, inkludert et titalls prinser og ministre fengslet. De fleste kunne senere betale seg fri.

Utad ble aksjonen forklart som en kraftig opprenskning av den korrupte eliten i landet, men flere eksperter har hevdet at det hele i realiteten var et skittent maktspill.

Én av dem som nå blir presset, er ifølge FT milliardærprinsen Alwaleed bin Talal, som ble holdt på Ritz-Carlton i mer enn tre måneder. Store deler av hans formue er fortsatt fryst i Saudi-Arabia, og det ryktes at han blir rådet til å bruke disse midlene til børsnoteringen.

En annen næringslivsmagnat har blitt tappet for 100 millioner dollar i forbindelse med børsnoteringen. Også han var blant dem som fikk hotellarrest.

– Han blir nå oppfordret til å gjøre sin patriotiske plikt for kongedømmet, men det er en grense for hvor patriotisk han ønsker å være, sier hans rådgiver til FT.

Saudi Aramco vil ikke kommentere saken, men en myndighetstalsmann sier til FT at anklagene er grunnløse.

Les også

Over 200 fengslet etter gigantisk korrupsjonsskandale i Saudi-Arabia

Milliardærprins Alwaleed bin Talal.

Oljefondets saudiarabiske investeringer

Oljefondet har tidligere varslet at det ville kjøpe flere aksjer i Saudi-Arabia når landet skal inkluderes i FTSE-indeksen, som fondet bruker som «veikart» for sine investeringer.

«Saudi Aramco er forventet å operere under samme type markedsvilkår som andre store olje- og gasselskaper, og bør behandles likt som disse i fondets investeringsstrategi», skrev Oljefondet i et brev til Finansdepartementet i 2018.

Men regjeringen satte en ytterligere økning i Saudi-Arabia på vent i fjor, og ba Oljefondet vurdere risikoen i fremvoksende markeder, «slik som særskilt politisk risiko og ustabilitet».

I et separat brev til regjeringen i august i år viser Oljefondet til at det er nedsatt et utvalg som skal vurdere de etiske retningslinjene i fondet. Derfor vil ikke banken foreløpig kommentere spørsmål knyttet til investeringene i Saudi-Arabia.

Amnesty Norge har refset fondet etter at det økte investeringene i Saudi-Arabia til ni milliarder kroner i 2018, på grunn av landets brudd på menneskerettighetene.

Les saken fra FT her
Les også

Oljefondet vil eie mer aksjer i USA: – Et godt råd

Les også

Irans utenriksminister advarer mot full krig

Publisert:
Gå til e24.no