Medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å overføre penger til skatteparadis

Den islandske fiskerigiganten Samherji skal ha brukt DNB til å sende penger gjennom skatteparadis. DNB stengte ned kontoene i mai i fjor.

Publisert:

Opplysningene kommer frem i en større avsløring der 30.000 dokumenter skal ha blitt lekket til Wikileaks. Prosjektet som har fått navnet «The Fishrot Files», ble avslørt i det islandske nettstedet Stundin, kringkasteren Ruv, al-Jazeera og The Namibian tirsdag.

I perioden 2011 til 2018 skal Samherji ha overført rundt 70 millioner dollar, tilsvarende 645 millioner kroner, gjennom et skatteparadis på Marshalløyene.

Det var Fiskeribladet som først omtalte avsløringen i Norge.

Det er disse pengene som skal ha blitt overført gjennom bankkontoer hos DNB.

Ifølge Stundin skal deler av pengene ha kommet fra hestemakrellfiske i Namibia, hvor selskapet angivelig har bestukket offentlige tjenestemenn for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Tidligere daglig leder for selskapets virksomhet i Namibia, Jóhannes Stefánsson, sier det var administrerende direktør Torsteinn Már Baldvinsson som ga grønt lys for bestikkelsene.

Han erkjenner at det var han selv som gjennomførte dem overfor Stundin.

Det var Stefánsson som lekket de 30.000 dokumentene til Wikileaks. Han omtales i dag som en varsler og samarbeider med anti-korrupsjonsmyndigheten og politiet i Namibia, som har etterforsket saken i nær et år.

DNB stanset transaksjonene

Skallselskapet på Marshalløyene skal ha blitt brukt til å betale lønn til Samherjis fabrikktrålere.

Disse trålerne fisket også hestemakrell i Mauritania og Marokko.

Da en transaksjon fra et skallselskap ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon, gjennomførte DNB en etterforskning av selskapet. Dette gjorde i mai 2018 at den norske banken stengte ned bankkontoene.

– Ressursene som kreves for å håndtere sanksjonsrisikoen vil være for høy, står det i vurderingen til DNB, ifølge Stundin.

Sanksjonsrisikoen det vises til er en potensiell bot fra amerikanske myndigheter, hovedsakelig børs- og finanstilsynet SEC, som følge av mangelen på kontrollmekanismer som skal forhindre hvitvasking.

Wikborg Rein skal granske

Samherji har ikke kommentert saken overfor mediene, men skriver i en pressemelding:

– Vi er svært skuffet over informasjonen om at Jóhannes Stefánsson, en tidligere daglig leder av Samherjis virksomhet i Namibia, tilsynelatende har vært involvert i tvilsom forretningsvirksomhet og muligens blandet Samherji inn i aktiviteter som kan være ulovlige, skriver administrerende direktør Thorsteinn Már Baldvinsson i Samherji.

Selskapet opplyser at Stefánsson fikk sparken i 2016 etter «uakseptabel oppførsel». Han har nå innrømmet å ha tatt del i ulovlige aktiviteter.

Samherji har hyret inn det norske advokatfirmaet Wikborg Rein for å granske aktivitetene i Namibia.

Ifølge dokumentasjonen fra Wikilieaks mottok en rekke politikere og tjenestemenn store pengesummer.

Blant disse var Namibias justisminister Sacky Shanghala og fiskeriminister Bernhard Esau og hans sønn. Begge ministrene har onsdag blitt tvunget til å gå av, skriver The Nambian.

DNB: – Undersøker selvsagt påstandene

– Islandske medier fremsatte i går påstander om at fiskeriselskaper basert på Island har bedrevet korrupsjon og at penger skal ha blitt overført via konti i blant annet DNB. Som det fremgår av dekningen i islandske medier avsluttet DNB kundeforholdet til to selskaper i 2018, sier informasjonsdirektør Even Westerveld.

– Vi ble kjent med det islandske TV-programmet i går, og undersøker selvsagt påstandene, sier han.

Westerveld understreker at banken tar arbeid mot korrupsjon på alvor og viser til at DNB har økt innsatsen mot økonomisk kriminalitet «kraftig».

Han sier også at DNB ikke kan gi opplysninger om enkeltselskaper, og at «politiet har ansvaret for å etterforske og eventuelt avdekke om betalinger gjennom bankenes systemer medfører brudd på loven».

– Regelverket pålegger banker å gjøre gode risikovurderinger av kundene, og bankene kan iverksette tiltak overfor enkeltkunder. I noen tilfeller avslutter vi også kundeforhold og stenger konti, sier informasjonsdirektøren.

Les avsløringen om Samherji hos den islandske kringkasteren Ruv (på islandsk)Fiskerigiganten Samherji på Island skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis
Publisert: