Wall Street steg til ny rekord

Håp om rentekutt og den kraftigste oljeprisoppgangen på en enkeltdag siden januar bidro til en historisk dag på Wall Street.

BØRSJUBEL: Olje og teknologi var blant sektorene som bidro til å sende Wall Street høyere enn noensinne.

Foto: Richard Drew AP
 • André Haugen
Publisert:

Amerikanske børser steg videre torsdag, etter å ha endt i positivt terreng i går samtidig som Federal Reserve (Fed) indikerte mulige rentekutt senere i år.

Ved stengetid var historien skrevet. Den brede S&P 500-indeksen har aldri vært på et høyere nivå ved handelsdagens slutt, på 2.954,18 poeng.

Ifølge CME FedWatch-verktøyet priser markedet nå inn 100 prosent sannsynlighet for Fed kutter renten i juli, melder CNBC.

– Markedene baserer seg på tall og oppfatning. Hvis markedets oppfatning er at renten kuttes, vil det drive markedene høyere, sier UBS’ Kathy Entwistle til kanalen.

Energi og teknologi var blant sektorene som bidro mest til oppgangen.

 • Dow Jones opp 0,94 prosent
 • S&P 500 opp 0,95 prosent
 • Nasdaq opp 0,80 prosent
Les også

Trump knallhardt ut mot Iran: – Væpnet konflikt kan gi dobling eller tredobling av oljeprisen

Oljeprishopp

Situasjonen i Midtøsten tilspisset seg torsdag da en amerikansk militærdrone ble skutt ned av Irans revolusjonsgarde. Iran begrunnet nedskytingen med at dronen var i Irans luftrom.

Midtøsten er verdens viktigste område for oljeproduksjon, og uro i regionen kan ramme eksporten og gi mindre olje i markedet.

Donald Trump tok til Twitter for å skrive at Iran hadde gjort en stor tabbe.

Iran made a very big mistake!

Tilspissingen ble fulgt av den kraftigste oljeprisøkningen på én enkelt dag siden januar.

Oljeprisen har på det meste vært på 64,79 dollar, men har siden gått tilbake til 64,52 dollar. Det er en oppgang på 3,66 prosent for dagen.

– Om en væpnet konflikt kan gi en dobling eller tredobling av oljeprisen er vanskelig å si, sa SEBs råvareanalytiker Bjarne Schieldrop til E24 tidligere torsdag.

Exxon endte opp 1,70 prosent, og Chevron steg 1,10 prosent.

Energisektoren på S&P 500 steg 2,21 prosent.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Hvordan investere og tjene penger gjennom den neste resesjonen

Meldingstjeneste med rakettdebut

På morgenkvisten i USA var det knyttet stor spenning til børsnoteringen av bedriftsmeldingstjenesten Slack på New York Stock Exchange (NYSE).

Like etter lunsj var den første handelen i aksjen gjennomført til 38,50 dollar, noe som ifølge Wall Street Journal verdsetter selskapet til rundt 23,2 milliarder dollar, eller rundt 200 milliarder kroner.

Kursen stengte på 38,60 dollar. Det er en oppgang på over 48 prosent fra referanseprisen på 26 dollar, som ble satt av NYSE som en estimert verdi før handelen startet.

Selskapet gjennomførte en direktenotering, som innebærer at de ikke hentet friske penger ved noteringen ved å utstede nye aksjer.

Toppsjefen Stewart Butterfield har forklart direktenoteringen med at selskapet ikke trenger ny kapital.

Det er høyst uvanlig å gjennomføre en direktenotering. Av de større teknologiselskapene er Spotify et av unntakene som har gjort det.

– Ser man på Spotify, viser noteringen at det tar litt tid for at aksjen blir etablert etter en direktenotering, sier Kathleen Smith i Renaissance Capital til Reuters.

Slack tapte 138,9 millioner dollar og hadde 400,55 millioner dollar i inntekter i fjor. Ved utgangen av året fortalte meldingstjenesten at de hadde over 10 millioner daglige brukere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street

Flere artikler

 1. Wall Street starter julemåneden på nye rekordnivåer

 2. Asia-opptur etter rentekutthåp

 3. Kraftigste oppgang for Oslo Børs på over fire måneder

 4. Annonsørinnhold

 5. USA-indekser gikk hver sin vei mandag

 6. Spenning i Midtøsten - oljeaksjer stiger