Nedkjøling i verdensøkonomien rammer Oslo Børs: Laveste forventninger på over to år

Analytikerne barberer resultatprognosene på Oslo Børs, men også internasjonalt stuper forventningene. Investeringsdirektør Leif-Rune Rein spår resesjon i globale selskapsresultater.

DEMPET BØRSOPPGANG: I april var Oslo Børs opp 12 prosent for året, men oppgangen er siden dempet til 5 prosent.
Publisert: Publisert:

Vekstbremsen i verdensøkonomien har bidratt til at de norske børsnoterte bedriftene har fått en svakere inntjening, skriver DNB Markets i sin siste rapport om de økonomiske utsiktene.

Analytikernes optimisme om hva selskapene vil tjene fremover har også fått seg en kraftig knekk.

Ekspertene venter nå i snitt en inntjeningsvekst på fire prosent de neste tolv månedene, ifølge aksjestrateg Paul Harper.

Vekstprognosen er dermed barbert fra over 30 prosent ved starten av året, og har ikke vært lavere siden starten av 2017.

Fall i oljeprisen, svak utvikling i Hydro og nedgraderinger i sjømat er noen av enkeltfaktorene som har dratt estimatene ned, ifølge Harper i DNB Markets.

– Men generelt har det vært nedjusteringer i en overvekt av selskapene, sier han til E24.

E24 (+): Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

Spår resesjon i globale selskapsresultater

Analytikerne har også hatt det travelt med å kutte estimatene i internasjonale markeder, ifølge investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

Han sier at forventningene til global inntjeningsvekst ligger på kun to prosent, ned fra åtte prosent ved årets start.

Rein tror fasiten ved årets slutt vil vise at overskuddene krymper, en resesjon i selskapenes regnskaper.

– Trenden er at inntjeningsveksten trekker nedover og at du får en marginskvis. Jeg forventer at det ender opp med negativ vekst, altså en inntjeningsresesjon.

Les også: Sentralbanker endrer renteplaner: Største snuoperasjon siden 2009

Rein peker på utviklingen i økonomien.

I Europa har det kommet en rekke dystre tall fra industrien, men også globale målinger varsler nedgang. Innkjøpssjefsindeksen som fanger opp industriaktiviteten i USA har falt til det laveste siden 2009.

– Fra den synkroniserte oppgangen vi hadde i økonomiske aktivitet i 2017, så har det avtatt gjennom 2018 og inn i 2019. Det vi ser fra de ledende indikatorene, som innkjøpssjefsindeksene, det gjenspeiler seg også i regnskapene, sier han.

Les også

Oljefondet må betale for å låne bort penger: – Har økt kraftig

– Og så har du nok også fått en effekt av handelskrigen. Selv om den er vanskelig å beregne må man nok anta at den tynger litt.

Rein sier svekkelse i bedriftenes resultater ikke behøver å bety mye for aksjekursene på kort sikt. På lengre sikt er imidlertid resultatvekst viktig, mener han.

– Det du betaler for når du kjøper en aksje er nåværende inntjening og fremtidig inntjeningsvekst. Dersom vi ikke har noen inntjeningsvekst i årene fremover vil det selvfølgelig være dempende på markedet.

Les også: Minusrente-rekord for Oljefondet

Mener Oslo Børs er mer utsatt

Oslo Børs er mer utsatt for vekstbrems i global økonomi enn mange andre markeder, fremholder Harper.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Du har mer råvareeksponering på Oslo Børs enn det som er vanlig i de fleste internasjonale markeder. Da blir inntjeningen mer syklisk.

I april nådde oljeprisen nesten 75 dollar per fat, men har deretter falt til under 60 dollar fatet. Svekkelse i verdensøkonomien er en viktig forklaring, mener Harper.

Han peker på en svakere oljeprisutvikling enn ventet til tross for at bortfall av olje fra Iran og Venezuela har begrenset tilbudet. I tillegg holder oljekartellet Opec tilbake olje fra markedet.

– Jeg tror ikke det er tilbudssiden som har vært den store overraskelsen, det er mer etterspørsel som har vært svakere. Man ser det gjennom oljeprisen. Aluminiumsprisen har også vært på den svake siden. Det er også en konsekvens av veksten i verdensøkonomien.

Les også

Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene

Les også

Hedgefondstjerne Ole Andreas Halvorsen har lastet opp i kriserammede Boeing

Les også

Avkastning på 256 milliarder i andre kvartal: Fortsatt opptur for Oljefondet

Publisert:

Her kan du lese mer om