E24-podden varmer opp til Aksje-NM: BI-studentene er klare for å slå Handelshøyskolen og NTNU

Mens aksjemarkedet skjelver av usikkerhet og frykten for handelskrigen sparkes årets Aksje-NM i gang mandag. Børsgruppen på BI satser på å knuse rivalene på Handelshøyskolen og NTNU.

Fra venstre: Investor Tom Hauglund, programleder Marius Lorentzen og Victoria Lavold og Georg Kaasen fra Børsgruppen på Handelshøyskolen BI, avbildet etter opptak til E24-podden 29. august 2019

Foto: Magne Antonsen VG/E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi skal gjøre et verdig forsøk på å slå de andre skolene og deltagerne, sier Georg Kaasen.

– Hadde det vært litt gøy å slå Handelshøyskolen i Bergen og NTNU?

– Ja, absolutt. Det er målet, sier Victoria Lavold.

De to fra Børsgruppen på Handelshøyskolen BI i Oslo klarer ikke helt å skjule vinnerinstinktet når de nå skal konkurrere i Aksje-NM.

Den årlige konkurransen om å bli kåret til Norges beste aksjeplukker løper fra 2. til og med 27. september – og siviløkonomstudentene på BI er klare til å utfordre studentene ved «rivalskolene» i Bergen og Trondheim.

I ukens episode av E24-podden forteller de to BI-studentene om deres strategi i Aksje-NM, hvorfor de fattet interessen for aksjemarkedet og ikke minst hva de tenker om markedet nå.

Sammen med finansmann Tom Hauglund diskuterer vi handelskrigen, fallet i oljeaksjene, usikkerheten i markedet og hvordan man kan plassere pengene sine i aksjemarkedet – både under Aksje-NM og i den virkelige verden.

Hør E24-podden her: Gjør deg klar for Aksje-NM

Fra Oslo Børs åpner klokken 09.00, 2. september, til og med stengetid 27. september kan du investere 100.000 fiktive kroner, og være med i kampen om å bli kåret til Norges beste aksjeplukker.

Er du klar for Aksje-NM? Meld deg på her!

Er laget ditt et studentlag? Send oss en e-post med lagnavn, skole og kontaktperson.

Les konkurransereglene her.

Dette kan du vinne!

– Det er én ting som gjelder

Tom Hauglund har mange års erfaring fra finansnæringen og er tydelig på at strategien man velger i den fire uker lange konkurransen ikke bør være den samme man velger for sine egne sparepenger:

– Definitivt ikke, for tidsaspektet har mye å si. I Aksje-NM er det én ting som gjelder og det er å ta skyhøy risiko. Man må finne aksjer som kan svinge mye, sier Hauglund.

Georg Kaasen, som leder Børsgruppen på BI, sier at de blant annet ser på aksjer som er mye shortet og selskaper som har mye gjeld, nettopp fordi det er aksjer som typisk kan svinge mye i verdi.

Finanstilsynet fører daglig en liste over de mest shortede aksjene på Oslo Børs, altså aksjer der hvor mange har lånt aksjer for å kunne tjene på et eventuelt kursfall.

Denne uken har selskaper som riggselskapene Borr Drilling og Seadrill, flyselskapet Norwegian, seismikkselskapene PGS og TGS, oljeservice og supply-aksjene Solstad Offshore og Subsea 7, hydrogenselskapet Nel, Rec Silicon, Frontline og Protector toppet listen.

– Det er stor risiko, men også mulighet for stor avkastning, sier Kaasen.

– Man må prøve å ha en miks av sikre aksjer og noen jokere innimellom, supplerer Lavold.

Tom Hauglund peker på at det er et helt spesielt aksjemarked som ligger som et bakteppe for årets Aksje-NM:

– Jeg sitter jo med dette på heltid og i de årene jeg har holdt på har dette vært det mest uforutsigbare jeg har sett, sier Hauglund og trekker særlig frem Twitter-meldingene fra Trump som en drivende faktor i markedet.

– Det skaper en uforutsigbarhet som jeg synes er ubehagelig. Det gjør det vanskelig å operere i markedet, fortsetter han.

Oslo Børs har svingt mye i år, mye takket være oljeprisen, men Hovedindeksen er likevel fortsatt opp rundt syv prosent siden nyttår.

Tom Hauglund peker på at dette tallet kan være misvisende fordi indeksen har blitt holdt oppe av enkeltaksjer som Yara og Telenor, samt sjømatsektoren som har gjort det bra.

– Trekker man det litt lenger ned er det mange aksjer som har falt og har vært svake. Så indeksen lyver litt fordi det ser ikke ut som det er så ille, men for dem som opererer i markedet så har det vært store utslag på mange aksjer, sier Hauglund.

Hør E24-podden her: Gjør deg klar for Aksje-NM

Spill alene eller i din egen liga

Vinneren av Aksje-NM er den som til slutt sitter igjen med høyest avkastning etter fire uker med handel – når Oslo Børs stenger fredag 27. september.

Påmeldingen er nå åpen, og du kan registrere deg helt frem til og med starten av den siste uken.

I tillegg til en hovedvinner, vil også ukevinnere få premie.

Har du venner, kolleger eller kanskje en tante du vil konkurrere med i Aksje-NM, kan du som tidligere år lage din interne liga.

Studenter kan melde på egne lag, disse blir også plassert i en egen liga.

Nå får alle deltagere av Aksje-NM 50 prosent rabatt på årsabonnement hos E24+, dermed kan du også sikre seg livekurser fra Oslo Børs.

I Børsens åpningstid

Som alltid gjøres handlene mot kursene som til enhver tid er gjeldende på børsen. Deltagerne kan handle så ofte de vil under børsens åpningstid.

Aksjekursene vises med 15 minutters forsinkelse på E24s sider. Likevel vil handlene skje i henhold til gjeldende kurser på børsen.

Konkurransen er selvsagt gratis for alle deltagere. Som i vanlig aksjehandel skjer handel i spillet slik at man kjøper til selgers kurs, og selger til kjøpers kurs. Handel i spillet vil selvsagt ikke påvirke den faktiske handelen på børsen.

Deltagerne kan handle i norske aksjer, egenkapitalbevis og såkalte ETF-er (Exchange-Traded Funds), som er børsfond.

Hør E24-podden her: Gjør deg klar for Aksje-NM

Les også

Gjør deg klar for Aksje-NM

Les også

Aksje-NM 2020: Du kan vinne 75.000 kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjeligaen
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Gjør deg klar for Aksje-NM

  2. Nå starter Aksje-NM

  3. Bruktbilselger vant Aksje-NM: – Jeg brukte magefølelsen og kjørte «all in»

  4. Snart går startskuddet for Aksje-NM 2020: Derfor kan det bli rekordår

  5. Brukte 25.000 på aksjer: – Tapte nesten alt