Equinor om coronaviruset: – Forventes å påvirke Equinor i lang tid

Equinor sier coronaviruset og oljeprisfallet vil prege selskapet i lang tid. Equinors konsernsjef Eldar Sætre tjente 1,7 millioner dollar i fjor, noe lavere enn året før, ifølge selskapets ferske årsrapport for 2019.

Equinors konsernsjef Eldar Sætre.

Carina Johansen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Saken oppdateres.

Fredag kom Equinor med sin årsrapport, i skyggen av en priskrig på olje mellom Opec og Russland, og av coronaviruset som gir fallende oljeetterspørsel.

- Utbruddet av koronaviruset og det kraftige fallet i oljeprisen påvirker industrier og selskaper verden rundt, og forventes å påvirke Equinor i lang tid, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

– Vi er et robust selskap med en sterk balanse og vi drar nå virkelig nytte av forbedringsarbeidet som er gjort i senere år. Gjennom denne innsatsen er vi nå bedre rustet til å håndtere volatile markeder og uventede hendelser, legger han til.

2019 var et labert år for Equinor, med et resultat etter skatt som falt 75 prosent fra året før etter lavere olje- og gasspriser.

«Det var nedgang i prisene og lavere marginer i bransjen i 2019», konstaterer Equinor i en melding.

Dette tjente Equinor-toppene

Equinor-sjefen tjente 1,74 millioner dollar i fjor (19,29 millioner kroner), mot 2,1 millioner dollar året før. Finansdirektør Lars Christian Bacher tjente 694.000 dollar, fra 869.000 dollar året før.

Brasil-sjef Margareth Øvrum tjente 1,02 millioner dollar, fra 914.000 dollar året før.

Selskapets direktør for global strategi, Alasdair Cook, tjente 1,32 millioner dollar, fra 853.000 dollar året før.

Kan måtte stenge felt tidlig

Equinor har testet olje- og gassvirksomheten sin mot klimascenarioer fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Selskapet har vurdert hva som vil skje med virksomheten ved det som omtales som et scenario med «lav oljepris» på lang sikt, som her er angitt til 50 dollar fatet i 2040.

«Selv i et slik scenario vil våre produserende felt fortsette å generere en positiv kontantstrøm, selv om noen få felt vil stenges ned på et tidligere tidspunkt av økonomiske hensyn», skriver Equinor.

Selskapet skriver ikke hvilke felt som står i fare for å legges ned tidlig hvis oljeprisen blir 50 dollar fatet på lang sikt.

Oljeprisen har den siste tiden falt dramatisk etter priskrig og coronakrise, og ligger nå på rundt 30 dollar fatet. Det er høyst usikkert hvor lenge den vil ligge så lavt. Ved nyttår lå prisen på 66 dollar fatet.

Slik påvirkes verdien av Equinors felt i ulike IEA-scenarioer for energiomstillingen. Lykkes verdens klimatiltak og den langsiktige oljeprisen blir rundt 50 dollar i 2040, vil Equinor måtte stenge ned felt tidligere av økonomiske grunner, sier selskapet.

Equinor

Slapp ut noe mindre CO2

Equinor satte i drift seks felt i fjor, inkludert kjempefeltet Johan Sverdrup som ble levert billigere enn ventet.

– Vi styrker vår portefølje for å understøtte en konkurransedyktig og robust forretningsmodell for langsiktig verdiskaping, i samsvar med Parisavtalen, skriver Sætre i sitt brev til sine medaksjonærer.

Selskapet slapp ut 14,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter i fjor, omtrent det samme som året før. Nedgangen skyldtes særlig vedlikehold i selskapets midtstrømssegment.

De globale utslippene knyttet til selskapet produkter var på 247 millioner tonn CO2-ekvivalenter, hvis man inkluderer kundenes bruk av olje og gass selskapet har produsert (såkalt «Scope 3»). Dette er ned fra 252 millioner tonn året før. Selskapet har endret metodikk, og 2018-utslippene var tidligere beregnet til over 300 millioner tonn.

Equinor har blitt en større aktør innenfor havvind, og nye prosjekter øker selskapets kapasitet med 2,8 gigawatt. I 2026 venter Equinor å ha en produksjonskapasitet på 4-6 GW, som er ti ganger dagens kapasitet.

Equinor produserte 1,8 terawattimer fornybar energi i 2019.

Equinor-toppenes godtgjørelse i 2019.

Equinor
Les årsrapporten her

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Equinor
 3. Coronaviruset
 4. Eldar Sætre
 5. Oljeindustrien
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor om coronaviruset: – Forventes å påvirke Equinor i lang tid

 2. Equinor kutter investeringer og reduserer leteaktivitet

 3. Equinor-sjefen etter milliardraset: – Vi tåler veldig lave oljepriser

 4. Annonsørinnhold

 5. Setter også mål for kundenes utslipp: Slik er Equinors nye klimaplan

 6. Equinor-sjefen om coronaviruset: - Markedet er volatilt nå