Equinor inngår langsiktig gassalgsavtale med polsk gassgigant

Volumene i den nye, langsiktige avtalen gjenspeiler markedspriser som tilsvarer om lag 15 prosent av det typiske årlige gassforbruket i Polen.

Dette bildet er fra Troll-feltet.
Publisert:

Avtalen gjelder for ti år, med et volum på om lag 2,4 milliarder kubikkmeter gass per år, som skal eksporteres gjennom den nye rørledningen Baltic Pipe, skriver Equinor i en pressemelding.

Avtalen, som er inngått med den polske gassgiganten PGNiG, gjelder fra 1. januar 2023 til 1. januar 2033.

– Jeg er svært glad for at vi, gjennom denne gassalgsavtalen, kan utvide vår rolle som en pålitelig energipartner også med Polen, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor.

Baltic Pipe åpnes neste uke

Baltic Pipe-prosjektet kobler det norske gasseksportsystemet til Polen via Danmark, og legger til rette for forsyning av norsk rørledningsgass til Polen.

Tirsdag neste uke reiser statsminister Jonas Gahr Støre til Polen for å delta på åpningen av gassrørledningen i polske Szczecin.

– Avtalene vi nå har inngått for forsyning av gass til Polen gjennom rørledningen Baltic Pipe vil styrke energisikkerheten for landet vårt betraktelig, sier Iwona Waksmundzka-Olejniczak, konsernsjef i PGNiG.

Startes opp i høst

Gassrøret Baltic Pipe skal være i full drift i 2023, men gassen skal begynne å flyte allerede om få uker.

Investeringsbeslutningen for Baltic Pipe ble tatt i 2018. Anlegget settes delvis i drift i oktober, og full drift er ventet fra 1. januar 2023. Da vil norsk gass sendes både til Danmark og Polen.

Baltic Pipe skal kunne frakte ti milliarder kubikkmeter gass i året, og en ny gasskilde vil bidra til å øke forsyningssikkerheten i Polen.

2,4 milliarder av de ti milliarder årlige kubikkmeterne gass skal altså nå gå mellom Euqinor og polske PGNiG.

Norges totale gasseksport gjennom rør til Europa var til sammenligning på 113 milliarder kubikkmeter i fjor, ifølge Gassco.

Les også

Støre: Norsk gass kan snart strømme til Polen

Kostet mange milliarder

Kostnaden for røret har vært beregnet til mellom 12 og 16 milliarder danske kroner, men danske Energinet har tidligere meldt om kostnadsoverskridelser på den danske delen av prosjektet.

I fjor sommer stanset Energinet arbeidet fordi gassrøret kunne true gnagere, flaggermus og to sneglearter. Siden kom det meldinger om at deler av arbeidet kunne starte igjen mens Energinet jobber med å sikre seg ny miljøtillatelse.

Det har også vært demonstrasjoner mot prosjektet.

Les også

Danmark og Polen koblet seg til norsk gassrør

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om