Julenissen ringte inn lille julaften på Oslo Børs

På Oslo Børs' siste handelsdag før jul kom julenissen for å ringe i gang handelen fredag.

Julenissen åpnet dagen på Oslo Børs lille julaften. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • NTB-Kenneth Kandolf Haug
Publisert: Publisert:

Mens det ble rigget til grøtfest, kastet nissen Twist ned til børsens ansatte og deres barn. Barna fikk et lite møte med mannen med skjegget på dagen før dagen.

Børsnissen var innom etter et år der det har vært store svingninger på hovedindeksen, men man ender omtrent på stedet hvil. 27. desember 2021 stengte børsen på 1.200 poeng, mens den torsdag stengte på 1.196 poeng.

– Det kan vi absolutt være fornøyd med, for det er vesentlig bedre enn de aller fleste børsene rundt omkring oss i Europa, som har hatt et mye kraftigere fall enn det, sier børsdirektør Øivind Amundsen til NTB.

Børsdirektør Øivind Amundsen er fornøyd med børsåret. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Gode tider for energi og shipping

Forklaringen er de gode tidene for noen få næringer.

– Grunnen er de tradisjonelle sektorene våre. Olje og gass gjør det bra på grunn av høy etterspørsel etter energi. I tillegg har vi shipping som er veldig på kartet, ikke minst innen oljefrakt.

Børsens største fall – ned til 1.096 poeng – kom kort tid etter at regjeringen foreslo å innføre grunnrentebeskatning i flere næringer, deriblant havbruk.

– Sjømatnæringen ble ganske hardt rammet. Sjømataksjene gikk ned 21 prosent i løpet av noen timer, og vi har ikke kommet opp på nivået vi var på før grunnrenteskatten ble kunngjort. Så den fikk seg en kraftig knekk, sier Amundsen.

Småsparerne følger trendene

Småsparerne kan ha hatt et bra år om de klarte å prioritere riktig. Mens teknologiselskaper som har vært populære de siste årene, har hatt et dårlig år, har mange småsparere flyttet aksjene sine til energi og shipping.

– De følger trendene som de større institusjonene gjør. Hvis man har investert i tråd med hovedindeksen, vil man komme ut omtrent på null, forklarer børsdirektøren.

Småsparere flest investerer i store og stabile selskaper, sier han.

Han er tilbakeholden når han blir spurt om å spå hvordan det neste året blir, og Amundsen understreker at alle de tre siste årene har vært umulige å spå. Koronakrisen og dens varighet, samt krigen i Ukraina har preget børsen som alle andre deler av samfunnet.

Den tradisjonelle bjella for å åpne børsen var i julenissens hender. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fortsatt mye usikkerhet

– Det jeg kan si, er at når vi går ut av 2022, er det fortsatt usikkerhet i markedene. Vi ser det er gode tider for olje og energi og shipping på grunn av energikrisen. Men det er fortsatt usikkerhet for å hente kapital og investere i nye selskaper, på grunn av situasjonen. Vi håper den vil endre seg, men har ingen krystallkule og vet ikke hvordan 2023 vil se ut.

– Vil du som børsdirektør helst ha et litt mer rolig år, eller et år som kan bidra enda mer til oppbrudd?

– Børsene gjør det egentlig greit både når det er urolige og rolige tider, bare i forskjellige segmenter, sier Amundsen.

Han forklarer at handelsmarkedet har gjort det svært bra i år og har 20 prosent høyere volumer enn året før. Noteringsaktiviteten trenger på sin side stabilitet og har gjort det dårligere.

– Som børsdirektør vil jeg selvfølgelig ha et rolig og fredelig år som alle andre, uavhengig av hvordan det påvirker kapitalmarkedene, sier han.

Publisert: