Oslo Børs bryter rekordrekke

Oslo Børs avslutter årets første børsdag med nedgang, og bryter dermed rekordrekken fra lille julaften.

Børsdagen
  • Eivind Bøe
  • Ine Brunborg
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs starter året med en nedgang på 0,82 prosent til 965,95 poeng.

Indeksen har fra før slått nye rekorder hver handelsdag siden lille julaften, og avsluttet 2020 på høyden 973,97 poeng.

Nå er imidlertid rekordrekken brutt, til tross for en god start på dagen. I tidlig handel var Hovedindeksen på det meste oppe i 983,72 poeng, før utviklingen snudde.

Opec-møte preger oljeprisen

Oljeprisen har startet 2021 med solid oppgang, og var i morgentimene på sitt høyeste nivå siden 3. mars – opp rundt tre prosent for dagen.

Siden har oppgangen falt tilbake, og ett fat med nordsjøolje omsettes i skrivende stund for 51,91 dollar – opp 0,39 prosent for dagen.

I løpet av ettermiddagen har Opec+ startet et videomøte der de vurderer hvorvidt de oljeeksporterende landene skal øke produksjonen igjen.

Opec+ består av de 13 landene i Opec og en gruppe allierte med Russland i spissen.

Oljeoppturen var med på å dra opp oljerelaterte aksjer på Børsen i tidlig handel, men her har utviklingen dempet seg. Ved børsslutt er Equinor ned 0,31 prosent, mens Aker BP falt 0,56 prosent.

Ellers fortsetter grønne aksjer å stige kraftig. Øystein Stray Spetalen-dominerte Saga Pure endte opp 14,58 prosent, mens Hexagon Purus, som nylig har blitt skilt ut av Hexagon Composites, klatret 17,23 prosent.

Oppdrettere falt

Samme dag avslutter flere lakseaksjer med nedgang.

Tyngst var fallet for Grieg Seafood, som endte ned 4,53 prosent. Mowi var samtidig ned 3,12 prosent, mens Salmar og NRS falt henholdsvis 2,62 og 2,61 prosent.

Sjømatindeksen falt 1,96 prosent.

Ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt forventer Pareto at Salmar, Bakkafrost, Norway Royal Salmon, Lerøy Seafood og Atlantic Sapphire vil rapportere foreløpige slaktetall for fjerde kvartal denne uken.

Les også

Oljeprisen stiger til over 53 dollar fatet

– Et helt sinnssykt år

Oslo Børs endte på «all time high», på siste handelsdag i 2020.

– Det har vært et helt sinnssykt år for Børsen. Jeg har vært med på mye gjennom mine år i markedet, men dette her er helt spesielt. Det kan ikke måle seg med noen andre år, sa daglig leder Kristin Skaug i AksjeNorge til E24.

Coronakrisen og nedstenginger sendte Børsen rett ned i mars. Årets verste dag på Oslo Børs var 12. mars da Hovedindeksen var ned 8,77 prosent til 650,60 poeng ved stenging. Fire dager senere var Børsen i løpet av dagen nede på 605,28 poeng. 

Oslo Børs kom sent i gang med oppgangen etter sommeren sammenlignet med utenlandske børser. Men Børsen skøyt fart da det begynte å komme vaksinenyheter i november. Historisk lave renter og andre grep fra myndighetene bidro også til å sette fart i aksjemarkedet.

Les også

Kinesiske telekjemper snubler på børs etter Trump-forbud

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs
  3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

  1. Tredje toppnotering for Oslo Børs på en uke

  2. Oslo Børs endte året i pluss: – Et helt sinnssykt år

  3. Oppturen på Oslo Børs over – første fall for Hovedindeksen på syv dager

  4. Markant oppgang på Oslo Børs - steg 2,11 prosent

  5. Grønne aksjer falt på flat Oslo Børs