Småaksjonærer kastet seg over Aker Horizons

Nordnets kunder kjøpte for mest i det Røkke-dominerte fornybarkonsernet. Sykliske aksjer også er i vinden denne våren, mens kundene selger sitt innhav i aksjer som Norsk Hydro, DNB og Aker BP.

Investeringsøkonom i Nordet, Mads Johannesen
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Samtidig viser oversikten av privatinvestorene opprettholder troen på nyetablerte selskaper som Aker Horizons, Aker Clean Hydrogen og Flyr.

Det kommer frem i en pressemelding fra Nordnet torsdag morgen.

– Til tross for økte renter, redsel for inflasjon og et noe usikkert bilde for rene teknologi og vekstselskaper trosser kundene signalene fra markedet og vekter seg videre opp i nyetablerte selskaper med store fremtidsplaner, sier Mads Johannesen i meldingen.

– Spørsmålet alle stiller seg nå er om de lange rentene vil fortsette å stige, eller om det bare er et blaff.

Les på E24+

Røkke kommer til å fortsette å melke markedet for penger, når markedet tillater det

Aker Horizons topper kjøpslisten

I mars omsatte de private investorene hos nettmegleren aksjer for 42,6 milliarder kroner, og netto ble det kjøpt for 1,3 milliarder kroner.

På toppen av kjøpslisten finner man Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Horizons med et nettokjøp på 146 millioner kroner.

Foreløpig er porteføljeselskapet som gikk på børs 1. februar investert i Aker Carbon Capture, Aker Offshore Wind, Aker Clean Hydrogen, REC, Mainstream Renewable Power og Rainpower.

– Emisjonen var flere ganger overtegnet og selskapet opplevde en voldsom oppmerksomhet de første dagene. Til tross for dette, har selskapet falt over 20 prosent siden børsnoteringen, sier Johannesen.

På andre og tredje plass blant de mest kjøpte aksjene finner man Rana Gruber og Aker Clean Hydrogen, der aksjene har blitt kjøpt for henholdsvis 103 og 101 millioner kroner.

Jernmalmprodusenten Rana Gruber ble sent i februar notert på Euronext Growth og har ifølge meldingen vekket stor kjøpsinteresse blant kundene hos Nordnet.

Blant topplisten finner man også en rekke grønne og teknologibaserte selskaper som Scatec, BW Offshore og Nel.

Les også

Aker satser en halv milliard på bitcoin med nytt selskap

Solgt aksjer i Norsk Hydro for 160 mill.

På listen over de mest solgte aksjene i mars, er det Norsk Hydro som privatinvestorene har solgt seg mest ut av, med en sum på 160 millioner kroner.

– Selv om Norsk Hydro har steget kraftig i førstekvartal har våre kunder benyttet mars måned til å sikre gevinst. Selskapet har steget kraftig i lys av økt optimisme til global vekst, sier Johannesen i meldingen.

– Samtidig ser man at covid-19 ikke slipper taket lett, som igjen kan bremse den globale veksten mer enn antatt.

Bak Norsk Hydro er det aksjer i DNB og Aker BP som blir listet opp som de mest solgte aksjene i mars.

Her har privatinvestorene fått en samlet gevinst på henholdsvis 95,8 og 58,1 millioner kroner.

– Sykliske aksjer er absolutt vinneren av første kvartal. Slikt sett har Oslo Børs vært et supert sted å investere nå i starten av 2021, sier Johannesen.

Les også

Hydro-sjefen om kritikken mot salg: – Stor respekt for den usikkerheten

Fremtidsutsiktene

Nordnet skriver at den aggressive pengepolitikken fra sentralbankene har gitt rikelig med likviditet for å motvirke at markedet skulle kollapse som en konsekvens av covid-19 krisen.

Nettmegleren mener derfor at det spørsmålet markedet sitter med nå, er om sentralbankene skal videreføre eller redusere dette fremover.

– Skulle sentralbankene begynne å trekke inn likviditeten, er mye av verdens aktiva muligens priset for høyt, heter det i meldingen.

Nordnet peker også på inflasjonen som har tatt seg opp i løpet av det siste kvartalet, og dersom dette tiltar fremover, kan sentralbankene tvinges til å øke rentene tidligere en antatt.

– Ved økte markedsrenter vil flere av vekstbransjene oppleve motbør. Selv om Fed-sjef Jerome Powell forsikret at det ikke ville bli en renteheving før 2023, vil jokeren her være inflasjon, skriver de.

Samtidig har sykliske aksjer fått et nytt løft i løpet av måneden.

– Store tunge olje og energiselskaper har vist vei i starten av 2021. Olje, aluminium og diverse fraktrater er opp kraftig som en konsekvens av økt tro på økonomisk vekst.

De skriver at dette også skal være en av grunnene til at Oslo Børs har vært en av de bedre børsene i løpet av første kvartal i år.

– Store selskaper som DNB, Equinor og Hydro er opp i området 7 til 30 prosent hittil i år som har underbygget Oslo Børs indeks sterke performance.

Les på E24+

Derfor bør du ikke se bitcoin som en hedge mot inflasjon

Les også

USAs sentralbank venter høyere vekst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Nordnet
 3. Mads Johannesen
 4. Norsk Hydro
 5. Aker Horizons

Flere artikler

 1. Nordnet-kunder omsatte Gamestop-aksjer for 650 mill. i februar

 2. Privatinvestorer solgte unna i shippingvinner

 3. Nordnet-kunder solgte mer aksjer enn de kjøpte for første gang i år

 4. Nordnet-kunder kjøpte aksjer for 632 mill. i juni

 5. Småsparere lastet opp i oljeaksjer