Hedgefond som skal ha veddet mot Gamestop stenger

Det har gått et knapt halvår siden opprørske småinvestorer sendte Gamestop-aksjen til himmels. Nå stenger et av de første hedgefondene som veddet på at aksjen skulle falle, melder Financial Times.

I vinter samlet hobbyinvestorer seg om å kjøpe aksjen til Gamestop for å skvise shortere.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

White Square Capital er drevet av Florian Kronawitter, som tidligere jobbet som trader for amerikanske Paulson & Co.

På toppen forvaltet det London-baserte fondet verdier for 440 millioner dollar, tilsvarende 3,8 milliarder kroner, skriver Financial Times.

Ifølge avisens kilder hadde fondet veddet mot aksjen i spillbutikken Gamestop, og tapte tosifrede prosentandeler da aksjen føk i været i januar.

Nå, et knapt halvår etter, har Kronawitter sendt et brev til sine investorer og fortalt at de stenger ned hovedfondet sitt og leverer tilbake pengene, skriver avisen, som har fått tilgang på brevet.

– Modellen har utfordringer

White Square Capital blir dermed et av de første hedgefondene som stenger etter Gamestop-oppgangen.

Men ifølge avisen har fondet tjent inn mye av det de tapte på å vedde mot Gamestop, og en av kildene sier at beslutningen om å legge ned ikke har noe med Gamestop-tapet å gjøre.

– Beslutningen om å stenge er relatert til tanken om at long-short-modellen har utfordringer. Det er altfor mange fisker i dammen med den samme strategien om long-short. Den tradisjonelle fordelen har blitt erodert vekk av andre investorer, det finnes et overskudd av kapital, skriver Kronawitter i brevet FT har fått tilgang på.

Det å shorte en aksje betyr å låne aksjer og selge dem, fordi man tror at aksjekursen skal falle. Slik skal man kunne kjøpe aksjene tilbake enda billigere, og dermed tjene penger.

Les også

Gamestop-shorterne påført tap på 20 mrd.

Krig om Gamestop

Det var i januar i år at småinvestorer, inkludert flere tusen nordmenn, samlet seg om å kjøpe aksjen til Gamestop for å skvise shortere.

På kort tid steg Gamestop-aksjen til himmels, mer enn 1.000 prosent.

Oppgangen ble knyttet til diskusjoner på ulike nettsamfunn, blant annet Reddit-forumet «WallStreetBets». Her snakket flere om å ta makten fra profesjonelle investorer på Wall Street, og om å hindre at store fond skal tjene penger på selskaper som går under.

Den kraftige oppgangen påførte flere hedgefond brutale tap fordi de veddet på at aksjen skulle falle. Noen måtte også gi opp sine shortposisjoner.

I samme periode var det også lignende oppgang i andre selskaper, som kinoselskapet AMC.

Flere handelsplattformer, som Robinhood, tok grep for å begrense handelen i Gamestop-aksjen. I tillegg begynte det amerikanske finanstilsynet SEC og Biden-administrasjonen å overvåke situasjonen.

Den høyeste stengekursen Gamestop-aksjen oppnådde under uroen var på 347,5 dollar, etter å ha startet året på under 20 dollar. Den forrige stengekursen fra mandag denne uken var på 200,37 dollar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hedgefond
 2. Gamestop
 3. Wall Street

Flere artikler

 1. Gamestop-aksjen faller i etterhandelen etter kvartalstall

 2. Kino-aksje raste etter gårsdagens eventyrlige oppgang

 3. Kraftig hopp for «meme»-aksjene Gamestop og AMC Entertainment

 4. Svak oppgang på Wall Street

 5. Betalt innhold

  Slik kan du lykkes med shorting