Privatinvestor har doblet pengene i skadeskutt Fredriksen-aksje

Nicolay Grove har siden i vinter fordelt noe av kjempegevinsten fra Rec Silicon i nye Oslo Børs-aksjer. Flere millioner ble spyttet inn i Northern Drilling, som har null drift, og nå har riggaksjene han plukket opp doblet seg i verdi.

Nicolay Grove tar i noen av sine investeringer utgangspunkt i at den nåværende pengetrykkingen vil føre til høyere inflasjon. Han mener riggselskapet Northern Drilling vil tjene stort på et slikt scenario – dersom det får utsatt leveringen av boreskipene sine.
Publisert:

I vinter støvsugde Grove, som har jobbet som privatinvestor i flere år, markedet for tilgjengelige aksjer i det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Northern Drilling, har E24 tidligere omtalt.

Til slutt endte 48-åringen opp som andre største aksjonær – og sitter nå på 900.000 aksjer.

Bak investeringen ligger et håp om en opptur i det pressede riggmarkedet om noen år, der Northern Drilling for Grove pekte seg ut som det beste veddemålet.

På papiret har aksjekjøpene vært lønnsomme kjappere enn hva Grove så for seg. Siden begynnelsen av april har investeringen på rundt 8 millioner kroner blitt til om lag 16 millioner kroner.

Les også

Investor ser forbi krisen: Tar stort jafs av John Fredriksens riggaksje

Null drift – kraftig aksjehopp

Northern Drilling-kursen er per børsslutt fredag på 17,18 kroner, tilsvarende en børsverdi på 272 millioner. I vinter lå aksjen på mellom 6 og 8 kroner.

Tilbake i 2018 var kursen 80 kroner, og fallet skyldes de brutale nedturene for riggmarkedet de siste årene, senest i kjølvannet av coronakrisen.

Northern Drilling skilte i 2019 ut sine to halvt nedsenkbare rigger for røffe farvann i et nytt selskap kalt Northern Ocean. Førstnevnte har derfor ingen inntekter, men har en bestilling på to boreskip, «West Aquila» og «West Libra», fra verftet i Sør-Korea. Avtalen ble inngått våren 2018, og var på 4,8 milliarder kroner basert på daværende valutakurs.

Groves investering tar utgangspunkt i at leveringen blir utsatt i et par år – og at de dermed blir levert i det han tror vil være et sterkere marked for oljeboring.

– Hvis verftet sier at de må ta levering nå, så er det kroken på døren for Northern Drilling. Men verftet ønsker ikke sitte på disse skipene selv, så da er det mye bedre å komme hverandre i møte. Det vil bety at Northern Drilling overlever, på samme tid som riggmarkedet kommer tilbake og en skyhøy inflasjon gjør at boreskipene øker kraftig i verdi frem til 2023, sier han.

Seadrill var selskapet som i utgangspunktet bestilte skipene – til en dobbelt så høy pris enn hva Northern Drilling betalte.

Les også

Aksjeras for Scatec etter lånebrudd i Ukraina

– Inntrykk av at nedsiden er godt ivaretatt

Det har ikke vært noen nyheter fra selskapet selv siden Grove kjøpte seg inn, med unntak av at det i årsrapporten denne uken gjentok et optimistisk syn på fremtiden og at det ikke har tatt levering av skipene.

– Det er først når Northern Drilling og verftet kommer til en avtale at verdiene i aksjen blir synliggjort. Det er også klart at et riggmarked i bevegelse og grei oljepris også hjelper på aksjen i det korte bildet, fremhever Grove etter kurshoppet den siste tiden.

Han gjentar et sprekt syn på kursfremtiden, og lar seg ikke friste til å realisere gevinst i det han tidligere har omtalt som «en av de mer spekulative posisjonene» hans.

– Jeg sitter med inntrykk av at nedsiden er godt ivaretatt i den forstand at verftet ikke har interesse av å sitte med skipene selv. Men alt har en pris og nærmer vi oss hundre kroner aksjen og noen vil kjøpe det som en blokk, så kan det hende jeg lar meg overtale.

– Tviler på at de blir levert nå

Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux uttalte til E24 tidligere i april at det er lite sannsynlig at Northern Drilling tar levering av boreskipene – som i utgangspunktet skulle skje innen 31. mars.

– Jeg tviler på at de blir levert nå. Riggmarkedet er ganske trått og det er få kontraktsmuligheter, så det jobbes nok med en utsettelse mot en eventuell kompensasjon til verftet, sa han.

Meglerhusets hovedscenario er en utsettelse på opptil tre år.

Grovere realiserte tidligere i år en gevinst på 50 millioner i Rec Silicon.

Han står nå også oppført på ferske lister over de største aksjonærene i oljemyggen Panoro Energy og gruveselskapet Rana Gruber.

Les også

Les hvorfor analytiker mener det er på tide å satse på visse riggaksjer igjen – har Odfjell Drilling som favoritt

Publisert: