Castellum-sjefen vil friste Entra-eiere med sukret bud og milliardsalg

Den svenske Entra-beileren vil legge vil legge dobbelt så mye kontanter på bordet i nytt bud, men flere norske aksjonærer er fortsatt avventende.

VIL ØKE BUD: Castellum-sjef Henrik Saxborn.
Publisert: Publisert:

Høyere bud og salg av eiendommer for 18 milliarder svenske kroner er to argumenter Castellum-sjef Henrik Saxborn håper vil overtale Entra-aksjonærene.

Kampen om den norske eiendomsgiganten fikk enda en omdreining fredag ettermiddag, da Castellum varslet et nytt og høyere tilbud.

– Vi ser at vi kan få frem et attraktivt bud både for aksjonærene i Entra og Castellum, sier Saxborn til E24.

Les også

Svensk investor rir to hester i Entra-jakt

Mer kontanter og milliardsalg

Budet er ikke bare i kontanter, men også aksjer, slik at verdsettelsen vil svinge med kursen på Castellums aksje.

  • I det nye forslaget tilbys åtte Castellum-aksjer for for hver trettende aksje i Entra.
  • I tillegg kommer 54,39 kroner i kontanter per Entra-aksje - over en dobling fra forrige tilbud.
  • Castellum verdsetter det nye forslaget til totalt 185 kroner per aksje, opp fra 171 kroner da det første budet ble lagt frem i november.
  • Det forrige tilbudet besto av 13 Castellum-aksjer for hver 20. Entra-aksje, pluss 25,68 kroner i kontanter per Entra-aksje.
Les også

Svenske SBB er tilbake i kampen om Entra: – Har blitt kontaktet av visse Entra-aksjonærer

Saxborn trekker også frem at Castellum nå har inngått en avtale med storfondet Blackstone. Sistnevnte skal kjøpe 214 Castellum-eiendommer i to omganger, til en samlet nettosum på 18,1 milliarder svenske kroner.

Det første salget på fem milliarder kroner skjer uansett, mens det siste har som betingelse at budet på Entra blir gjennomført, ifølge Saxborn.

Ifølge Castellum vil Blackstone betale en pris som er 20 prosent høyere enn den siste verdsettelsen av eiendommene.

– Vi har solgt en av Sveriges absolutt største logistikkporteføljer med en oververdi på 20 prosent, som også kommer Entras eiere til gode om man går med på denne sammenslåingen, sier Saxborn.

Saxborn fremholder at Entra nylig oppjusterte sine eiendomsverdier med åtte prosent, mens de selv nå skal selge eiendommer til en premie på 20 prosent.

Les også

Balder fortsetter å kjøpe seg opp i Entra

Fortsatt avventende

Hos flere av de norske aksjonærene er man fortsatt i tenkeboksen. Betaling i form av Castellum-aksjer har imidlertid ikke stått øverst på ønskelisten til Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød.

– Vi får vurdere det grundig, men vi har tidligere sagt at vi foretrekker kontantbud fremfor oppgjør i svenske eiendomsaksjer, skriver han i en melding.

Forskjellige Alfred Berg-fond er oppført i aksjonærlistene med drøyt tre millioner aksjer verdt rundt 560 millioner kroner i Entra, tilsvarende en samlet eierandel på 1,7 prosent.

Storebrand som eier Entra-aksjer i flere fond, hopper heller ikke umiddelbart på Castellum-budet.

– Vi setter selvfølgelig pris på at Castellum øker budet. Vi vil fortsatt ha dialog med og støtte oss på styrets og administrasjonens vurderinger, skriver porteføljeforvalter Alf Inge Gjerde i en e-post.

– Vi har full tillit til at styre og administrasjon gjør det som trengs i en interessant situasjon for aksjonærene, fortsetter han.

Styret i Entra har foreløpig ikke gitt noen anbefaling av noen bud, men uttaler fredag ettermiddag at det vil «vurderer tilbudet grundig».

Les på E24+

SBBs kritikk av Entra-styret er ikke helt ubegrunnet

Flere hinder

Det er flere hinder for Saxborn på veien mot full Entra-overtagelse, både mulige budkonkurrenter og storeiere som kan blokkere et kjøp.

Konkurrenten Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) har meldt seg på i Entra-jakten igjen etter at de først trakk seg.

Samtidig har milliardær Erik Selin og hans Balder Fastigheter kjøpt seg opp til en eierandel på 15 prosent, som er nok til å blokkere en full overtagelse av Entra.

Også Folketrygdfondet har nok aksjer til å blokkere et fullt oppkjøp.

– Vi har et sterkt tilbud til alle aksjonærer, inklusive disse to store. Vi har en fremtid sammen som kan skape mye verdi. Jeg tror dette er et tilbud de vil ha, sier Saxborn.

Publisert:

Her kan du lese mer om