Nordea Norge-sjefen venter «normalt nivå» for ledigheten allerede i høst: – Ser et veldig positivt bilde

Nordea la onsdag frem den finansielle fasiten for andre kvartal, et tallslipp som viser at situasjonen med store coronatap har snudd i takt med at samfunnet er i ferd med å åpne opp igjen.

LÅNER UT MER: Nordea Norge-sjef Snorre Storset.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er en refleksjon av at vi har sett en positiv utvikling. Nivået på arbeidsledigheten på ti prosent vi så i starten av corona har kommet ned til tre prosent, sier Nordea Norge-sjef Snorre Storset til E24.

– Vi er ganske sikre på at vi kommer til å være tilbake på et normalt nivå i høst på lavere del av to-tallet, sier han.

Les også

Nordea mangedoblet overskuddet etter lave lånetap

Arbeidsledigheten skjøt fart da coronapandemien traff Norge. På det meste var over 300.000 registrert som helt ledige hos Nav i fjor vår. I juni hadde tallet falt til drøyt 81.000, tilsvarende 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

– BNP (brutto nasjonalprodukt, journ.anm.) er nesten tilbake til nivået fra før corona. Vi ser for oss en fortsatt god vekst fremover. Sånn sett ser vi et veldig positivt bilde, sier Storset.

Andre prognosemiljøer tror det vil ta lengre tid før ledigheten er tilbake til mer normale nivåer igjen. Prognoser fra Nav i juni viste en raskere bedring enn tidligere antatt, men at ledigheten er tilnærmet normal først mot slutten av 2022.

Kutter coronatap

Da coronauroen herjet som verst i fjor satt Nordea til side store beløp for å håndtere tapene banken ventet ville komme.

I andre kvartal i fjor satt banken til side nærmere 700 millioner euro. I den norske virksomheten ble det satt av godt over milliarden målt i kroner.

Les også

Nordea åpner for fire rentehevinger på ett år

Nå har tapssituasjonen snudd.

I andre kvartal i år tilbakeført banken 51 millioner euro av tapsbufferen som er bygget opp. Bankanalytikerne i DNB Markets venter at mye av bufferen vil bli tilbakeført etter hvert, ifølge et notat.

– Vi tror at vi kommer til å ha mye lavere tap, men hvor mye lavere får vi komme tilbake til i kvartalene som kommer, sier Storset.

Rir fondsbølge

Regnskapstallene onsdag viste at Nordea økte overskuddet etter skatt til 1,03 milliarder euro i andre kvartal fra 243 millioner euro i tilsvarende periode i fjor, drevet av økte inntekter og lave tap.

I Norge hadde banken en samlet utlånsvekst på åtte prosent i andre kvartal fra tilsvarende periode i fjor. Samtidig økte fondssalget kraftig, i likhet med hos andre finanskonsern.

Verdipapirfondenes forening har meldt at private fondssparere har kjøpt aksjefond for 19 milliarder kroner hittil år, et rekordhøyt beløp.

Les også

Rekordmange nordmenn har penger i fond

I det norske fondsselskapet til Nordea passerte forvaltningskapitalen 200 milliarder kroner i kvartalet.

– Vi har hatt 7,8 millioner i netto tegning i dette kvartalet, som er det høyeste vi har sett noensinne i Norge. Vi var på «all time high» i forrige kvartal, og vi er enda høyere nå, sier Storset.

Mer penger på konto

Storset sier det har skjedd «et skifte» i fondssparingen. Kundene har blitt mer opptatt av å spare, samtidig som mange ble tvunget til å spare da et delvis stengt Norge gjorde at de hadde mindre å bruke penger på, ifølge Nordea Norge-sjefen.

– Nå når det åpner opp igjen vil naturligvis en del av det lede til økt forbruk. Vi ser allerede i dette kvartalet at det er litt mer normal aktivitet, men det er også sånn at det kommer til å bli enda mer penger til overs.

Storset viser til at det sto 11 prosent mer på Nordea-kundenes brukskonto ved utgangen av andre kvartal enn for ett år siden.

– Det er store beløp som dels kommer ut i økonomien som forbruk, men også store beløp som kommer inn i fondsmarkedet fremover.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Resultatrushet
  2. Nordea

Flere artikler

  1. Nordea mangedoblet overskuddet etter lave lånetap

  2. Danske Bank i Norge snudde store tap til milliardresultat

  3. Pengene renner inn hos børsselskapene: Analytikerne venter rekordresultater i år

  4. Hurtigruten tapte 639 millioner kroner

  5. Sjeføkonom om Norges Bank: – Vil opp fra kriselave renter så fort som mulig