Quantafuel falt tungt på vinglete børs

Oslo Børs vinglet rundt nullstreken fredag, mens de europeiske børsene fortsetter oppover.

Lise Åserud
 • Ine Brunborg
 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Oslo Børs vendte nedover fra start like etter åpningstid, men fortsatte utover dagen å vingle rundt nullstreken. Ved stengetid endte Hovedindeksen opp 0,23 prosent.

Samtidig markerte Quantafuel seg som dagens børstaper med et fall på 11,6 prosent. Det skjer etter at selskapet la frem resultat på morgenkvisten.

Avfallshåndteringsselskapet økte underskuddet til 347 millioner kroner i kvartalet som gikk - det er mer enn 300 millioner mer enn i fjor. Resultatet påvirkes negativt av rentekostnader knyttet til et lån, leie av kontorer og bygninger, samt et konvertibelt lån fra BASF.

Selskapet gjorde det også kjent at kostnadene ved byggingen av fabrikken i danske Skive har økt med 33 millioner kroner mot tidligere anslag. Det planlegges også et modifiseringsprosjekt som vil koste 45 millioner.

Den totale kostnadsrammen for fabrikkutbyggingen er dermed ventet å ende på 548 millioner kroner. Ved utgangen av andre kvartal var investeringsanslaget på 469 millioner kroner.

Resultatslipp

Flere andre selskaper har også lagt frem tall i løpet av morgentimene. Blant annet har Sbanken, AF Gruppen og Saga Tankers har åpnet regnskapsbøkene.

AF Gruppen endte på den andre siden opp 5,17 prosent. Selskapet meldte om resultatoppgang, inntektsvekst og en tykkere ordrebok i kvartalet som gikk. Også Sbanken klatret 1,66 prosent, etter å ha varslet om høyere renteinntekter og lavere tap i kvartalet.

Blant tungvekterne på Børsen var Equinor ned 0,07 prosent i tidlig handel. Hydro på sin side klatret 5,18 prosent etter at selskapet torsdag kveld varslet at det vil gjennomføre utbetaling av utbytte.

Les på E24+

Det er et grønt selskap på Oslo Børs med 389 prosent omsetningsvekst

Oljeprisen faller

Oljeprisen tikker nedover utover ettermiddagen fredag. Ved 16:30-tiden har prisen falt 0,79 prosent til 42,9 dollar fatet. Utviklingen kommer tross en markant økning i de amerikanske oljelagrene i uken som gikk.

– Oljeprisen er for øvrig vesentlig opp denne uken på forventninger om at den kommende vaksinen fra Pfizer og BioNtech vil bidra til å normalisere verdensøkonomien og da indirekte oljemarkedet, bemerker Nordnet-analytiker Roger Berntsen i en kommentar.

Samtidig er det ventet at landene i Opec+ vil komme til enighet om å utsette den planlagte økningen i oljeproduksjon med tre til seks måneder, opplyser flere delegater til Bloomberg. Etter planen skulle produksjonen økes allerede ved nyttår.

Europeiske børser snur

Det var også negativ stemning ved inngangen til dagen på de europeiske børsene, men også her har utviklingen snudd.

Samme formiddag viser ferske BNP-tall at økonomien i eurosonen steg med 12,6 prosent fra andre til tredje kvartal.

Dette er den sterkeste veksten de kvartalsviste BNP-tallene har hatt siden målingene startet i 1995. Det er også kraftig opp fra kvartalet før, da økonomien krympet med 11,8 prosent. Det var den gang det største fallet statistikkbyrået har målt.

Samtidig preges den britiske børsdagen av at statsminister Boris Johnsons sjefsrådgiver Dominic Cummings angivelig har planer om å tre ut av jobben ved utgangen av året.

Slik er utviklingen i Europa ved 16:30-tiden:

 • Dax i Frankfurt opp 0,25 prosent
 • FTSE100 i London ned 0,27 prosent
 • CAC40 i Paris er opp 0,45 prosent
 • FTSEMIB i Milano opp 0,6 prosent
 • IBEX 35 i Madrid er opp 0,82 prosent
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Sjette handelsdag med oppgang på Oslo Børs

 2. Oslo Børs avslutter uken med markant oppgang

 3. Markant nedgang på Oslo Børs – Link Mobility klatret i børscombacket

 4. Resultatsesongen sparkes i gang: Venter oljesmell og kjøpefest

 5. Grønne aksjer falt på flat Oslo Børs