Børsene i Asia

Oppgang i Asia etter Trump signerte krisepakke

Etter en langhelg full av usikkerhet rundt coronakrisepakken i USA, signerte president Donald Trump lovforslaget i natt. Det bidrar til oppgang på børsene i Asia, men netthandelsgiganten Alibaba sliter tungt.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

De asiatiske børsene stiger ved inngangen til årets siste handelsuke. Ved halv syvtiden stiger alle de store indeksene på kontinentet, med unntak av i Hongkong som trekkes ned av Alibaba.

Utviklingen kommer etter at USAs president Donald Trump i natt skrev under landet andre coronakrisepakke. Pakken på 900 milliarder dollar (7.751 milliarder kroner), skal blant annet gi alle amerikanere en kontantutbetaling på 600 dollar.

Krisepakken tilhørte budsjettpakken på 1.400 milliarder dollar, noe som gjør at USA unngår en delvis nedstengning av statsapparatet fra tirsdag.

Slik er utviklingen på børsene i Asia ved halv syvtiden:

 • Nikkei 225 i Tokyo stiger 0,54 prosent
 • Hang Seng i Hongkong er ned 0,07 prosent
 • Kospi i Seoul stiger 0,43 prosent
 • Shanghai Composite er opp 0,30 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,23 prosent
 • ASX 200 i Sydney stiger 0,33 prosent
Les også

Donald Trump har godkjent coronakrisepakke

Krevde mer utbetalt

Coronakrisepakken i USA passerte ikke Trump på en enkel måte. Før helgen kalte han pakken en skam, og mente at kontantutbetalingen måtte økes til 2.000 dollar.

Kravet ble støttet av Demokratene som forsøkte å få forslaget gjennom i Kongressen, noe Republikanerne satte en stopper for.

Etter at Trump signerte avtalen kom han med en uttalelse hvor han ba Kongressen gjennomføre endringer i pakken.

– Jeg har sagt til Kongressen at jeg ønsker mindre bortkastet pengebruk, og mer penger til det amerikanske folket, i form av sjekker på 2000 dollar per voksen, og 600 dollar per barn, sa Trump natt til mandag, ifølge VG.

I tillegg til kontantutbetalingen gir pakken ekstra ledighetstrygd, støtte til små og mellomstore bedrifter og kriserammede flyselskaper. Pakken inkluderer også penger til den enorme vaksineoperasjonen som nå pågår i landet.

Les på E24+

Selskapene som kan børsnoteres i 2021

Tungt Alibaba-fall

Selv om krisepakken bidrar til oppgang på de fleste asiatiske børsene, trekkes Hongkong-børsen ned mot nullpunktet av netthandelsgiganten Alibaba.

Før helgen raste selskapet mer enn 13 prosent i New York etter at kinesiske myndigheter varslet en gransking etter mistanke om monopolvirksomhet. Det var det største fallet noensinne for aksjen.

I Hongkong var fallet noe mindre julaften, men mandag fortsetter nedgangen. Aksjen er ved sekstiden ned rundt syv prosent.

Årsaken til at nedgangen fortsetter forklares med at det nærstående finansselskapet Ant Group nå har fått beskjed om å gjennomgå virksomheten, og gå tilbake til røttene, ifølge Bloomberg.

Det var den kinesiske sentralbanken som søndag kom med den høyst uvanlige offentlige uttalelsen.

Ant Group, som er mest kjent for betalingstjenesten Alipay, har de siste årene tjent store penger på utlån og fondsforvaltning. Ifølge Bloomberg skal ikke sentralbanken direkte ha bedt selskapet å bryte opp virksomheten, men skal likevel ha vært tydelige på at det er nødvendig å «forstå nødvendigheten av å gjennomgå virksomheten.»

Les også

Alibaba-fallet fortsetter etter sentralbanken tok grep

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Seoul-børsen
 4. Hongkong-børsen
 5. Singapore-børsen
 6. Shanghai-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Tokyo-børsen passerte milepæl for første gang på 29 år

 2. Trippelrekord på Wall Street etter Trumps krisepakke-ja

 3. Alibaba-fallet fortsetter etter sentralbanken tok grep

 4. Børsene stiger i Asia, men kinesiske teknologiaksjer faller

 5. Blandet i Asia - bilsektoren stiger i Sør-Korea