Flyr med første avgang fra Oslo Børs: Tok av med markedsverdi på 877 mill.

Spetalen, Sissener, Fredly og Nordea er blant investorene som har satt pengene sine i Erik G. Braathens nye flyselskap. Investeringen ga uttelling allerede fra første dag.

Børsdirektør Øivind Amundsen og administrerende direktør i Flyr, Tonje Wikstrøm Frislid, avbildet utenfor Oslo Børs i forbindelse med flyselskapets børsnotering 1. mars 2021
Publisert:

Etter lanseringen i starten av oktober i fjor var det mandag duket for børsnotering av det nye, norske flyselskapet Flyr.

Det skjer før selskapet har rukket å få sitt første fly i luften, som etter planen skal skje før sommeren. Selskapet venter også på søknaden om en norsk flylisens (AOC) fra Luftfartstilsynet.

Børsnoteringen skjer i det som er en hektisk tid i finansmarkedet, med mange transaksjoner og børsnoteringer, og mye volatilitet.

Flyr-aksjen startet opp rundt 20 prosent ved åpningen klokken 09:00 til en kurs på 5,99 kroner per aksje. Da Børsen stengte sto aksjen i 5,85 kroner, etter en oppgang på 17 prosent.

Det er utstedt totalt 150 millioner aksjer i selskapet, som kan handles på Euronext Growth-markedsplassen til Oslo Børs.

Les også

Investorer kastet seg over nytt flyselskap: Flyr hentet 600 mill. på få timer

Prises til nesten en milliard

Det var den 11. februar at Flyr annonserte at selskapet ville børsnotere seg. Samme dag hentet meglerhusene Arctic Securities, Carnegie og Sparebank 1 Markets inn 600 millioner kroner i startkapital til selskapet på få timer.

Kursen på nesten seks kroner innebærer at selskapet blir priset til 877 millioner kroner, som er 300 millioner mer enn startkapitalen selskapet faktisk har hentet inn.

I emisjonen ble aksjene solgt til fem kroner per stykk, noe som priset selskapet til 750 millioner.

Kjente investorer som Øystein Spetalen, Jan Petter Sissener og Arne Fredly, samt Nordea Asset Management, stilte med 165 av de 600 millioner kronene.

Les på E24+

Luftens baronesse

Satser på Norge og viktige feriedestinasjoner

Mange ble overrasket da Erik G. Braathen, investor og tidligere sjef i flyselskapet med samme navn, annonserte sin nye satsing i fjor høst.

Braathen hadde samlet en gruppe med erfarne folk fra bransjen, der mange har erfaring fra Norwegian.

Etter at Braathen begynte arbeidet med Flyr har mye skjedd i luftfarten – en bransje som er blant de hardest rammede av pandemien og som fortsatt befinner seg i full krise.

  • Den ungarske lavprisgiganten Wizz Air annonserte sitt inntog i det norske innenriksmarkedet samme dag som Flyr ble lansert
  • SAS annonserte i desember at de likevel ville søke om 1,5 milliarder i lån med norsk statsgaranti
  • Norwegian søkte i november og desember om konkursbeskyttelse i Irland og Norge

Selskapet starter opp med blanke ark, med de fordelene og ulempene det fører med seg. På den ene siden kan selskapet få tak i billige fly nå som det er overkapasitet i markedet, samtidig som pandemien også legger en demper på trafikken.

Flyr skal fokusere på det norske markedet, på de populære innenriksrutene og utvalgte ruter til populære fritidsdestinasjoner i Europa. Både Norwegian og SAS har tjent gode penger på det norske markedet, og Flyr vil nå ha en del av kaken.

Les på E24+

Luftens baronesse

I et intervju med E24 i februar gjorde finansdirektør Brede Huser det klart at selskapet mener de skal klare seg med de pengene de nå har hentet i forbindelse med børsnoteringen.

– Det er ingen planer om ytterligere kapitalinnhenting. De 600 millionene skal dra oss opp til en flåte på 28 fly, sa Huser.

Flyr ønsker fortsatt å begynne billettsalget i april og få først fly i luften i juni, men de er åpne for å tilpasse seg hvis coronapandemien gjør det nødvendig. 

– Vi skal være klare til juni, men vi må ikke starte da selv om vi jo er utålmodige på å komme i gang, sa Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid.

I utgangspunktet planlegger selskapet å starte med ruter innenriks i Norge, samt ruter fra Norge til Malaga, Alicante, Nice og Barcelona – de kanskje mest populære sommerdestinasjonene for nordmenn.

Coronapandemien kan imidlertid føre til at man gjør visse justeringer, ifølge selskapet.

Les mer om Flyr:

Les også

Erik G. Braathen vil hente 600 mill. og ta Flyr på børs

Les også

Nå har Flyr bestemt hvilket fly de skal fly

Les også

Norwegian-veteran blir sjef i Braathens flyselskap

Publisert: