Quantafuels drift går fortsatt med underskudd

Quantafuel melder at det er i rute med fabrikken i danske Skive, men driften går fortsatt i minus i første kvartal. Selskapet snur til pluss på bunnlinjen grunnet regnskapsmessige effekter knyttet til fallende aksjekurs.

Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn.
Publisert:

Quantafuel leverer et driftsresultat (ebit) på minus 33,8 millioner kroner i første kvartal, fra minus 19,5 millioner kroner på samme tid i fjor.

Selskapet jobber med å resirkulere plast til syntetiske drivstoff. Produksjonen er under oppbygging, og Quantafuel har derfor svært liten omsetning.

Quantafuel har drevet én produksjonslinje ved anlegget i danske Skive på full kapasitet i kvartalet, og legger opp til full produksjon ved utgangen av tredje kvartal i år. Selskapet leverte sin første last til tyske BASF i mars.

Kostnaden for Skive-fabrikken er fortsatt anslått til 581 millioner kroner.

Kort tid etter åpningen av Oslo Børs fredag steg Quantafuel-aksjen med drøye 10 prosent til 31,70 kroner. Aksjen er imidlertid fortsatt ned rundt 48 prosent fra nyttår, da kursen lå på 60,80 kroner.

Snur til pluss på bunnlinjen

Quantafuels resultat etter skatt og minoritetsinteresser ble på 116,5 millioner kroner i første kvartal, opp fra minus 20,2 millioner kroner på samme tid i fjor.

Dette skyldes regnskapsmessige endringer etter at Quantafuel-aksjen har falt gjennom kvartalet, noe som bidrar til økte finansinntekter på papiret. Finansinntektene ble på 150,6 millioner kroner i første kvartal.

Effekten er ifølge selskapet knyttet til et lån Quantafuel har hos tyske BASF, der långiveren har mulighet til å konvertere lånet til aksjer, med en konverteringskurs som er satt i et intervall. Når Quantafuel-aksjen stiger, vil det være utvannende for øvrige aksjonærer, mens en fallende aksjekurs har motsatt effekt.

Quantafuel-aksjen falt fra 60,80 kroner ved utgangen av fjoråret til 45 kroner ved utgangen av første kvartal. Selskapet bokfører forpliktelsene knyttet til konverteringsrettighetene til 205 millioner kroner ved utgangen av kvartalet, fra 360,70 millioner kroner ved utgangen av 2020, opplyser Quantafuel.

Publisert: