Melder om «milepæl» – avviser stikk til konkurrenten

Dagen etter Quantafuels «milepæl»-melding som fikk aksjen til å rase, varsler også konkurrenten Agilyx om en milepæl. – Helt tilfeldig, sier Agilyx-sjefen.

MILEPÆL: Agilyx og adm.dir. Tim Stedman melder om en milepæl for sin plastgjenvinningsteknologi.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Vi har jobbet med å få ut denne meldingen i flere uker, så dette er helt tilfeldig, sier Tim Stedman, adm. direktør i Agilyx, til E24.

Torsdag morgen annonserer det børsnoterte plastgjenvinningsselskapet i en børsmelding at det har nådd en «viktig operasjonell milepæl» ved selskapets anlegg i Oregon, USA.

Tilfeldigvis kommer meldingen dagen etter at konkurrenten Quantafuel sendte ut en børsmelding med tittelen «Viktige milepæler nådd ved Skive».

Nyheten i meldingen viste seg imidlertid å være at Quantafuel ikke hadde klart målet om å verifisere teknologien ved sitt flaggskipanlegg i danske Skive i løpet av andre kvartal, og dermed måtte utsette til fjerde kvartal.

Quantafuel-aksjen raste nesten elleve prosent onsdag. Stedman avviser imidlertid at han peker nese til en konkurrent.

– Vi ønsker alle aktører i vår bransje lykke til, for det er plass til alle, og samfunnet trenger det vi utvikler. Samtidig har vi og Quantafuel ulike forretningsmodeller, så jeg vil uansett ikke beskrive oss som direkte konkurrenter, sier Stedman.

Les også

Quantafuel melder om forsinkelse – aksjen faller tungt

Vil ikke opplyse om tidsbruk

Det som beskrives som en milepæl i meldingen fra Agilyx er at selskapet har oppnådd 16.000 timers kommersiell drift og 4.400 tonn plast gjenvunnet ved Oregon-anlegget.

GJENVINNER ISOPOR: Agilyx-anlegget i Oregon.

Etter det E24 erfarer, har anlegget vært i drift i nærmere ti år. Den aktuelle milepælen er imidlertid nådd på betydelig kortere tid enn dette, ifølge Agilyx-sjefen.

16.000 timer tilsvarer 667 dager, eller om lag 22 måneder.

– Hvor mange år har det tatt dere å nå denne milepælen?

– Det er ikke informasjon vi går ut med, sier Stedman.

Oregon-anlegget konverterer blandet plastavfall og brukt polystyren, også kjent som isopor, og det ferdige produktet selges som råstoff til produksjon av ny polystyren.

– Dette er bevis på at den sirkulære modellen for plast ikke bare er valid, men også gjennomførbar. Prosjektene vi har gående med våre partnere vil demonstrere at modellen også er svært skalerbar, noe som vil hjelpe oss på veien mot å løse plastproblemet, sier Stedman.

Les også

Grønne verdier på børsen passerer 180 milliarder

– Håper de lykkes

Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn hadde ikke lest børsmeldingen fra Agilyx da E24 slo på tråden torsdag formiddag.

– Jeg har ingen formening om timingen er tilfeldig eller ikke. Vår holdning er at dette er et fantastisk stort marked, og vi kommer til å være mange selskaper i denne sektoren. Vi snakker om 29,5 millioner tonn plastavfall i Europa hvert eneste år, sier Bøhn til E24.

– PLASS TIL ALLE: Ifølge Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn.

Han erkjenner at det ble negative reaksjoner i markedet på hvordan selskapet ordla seg med onsdagens børsmelding.

– Det får vi bare ta til oss. Det vi prøvde å si, var at vi jobber for å nå dette målet så raskt som mulig, og har tro på å nå det innenfor den perioden vi nå har kommunisert, sier Bøhn.

Agilyx opplyser at deres Oregon-anlegg har en behandlingskapasitet på 10 tonn plast per dag. Til sammenligning sikter Quantafuel mot 60 tonn per dag ved Skive.

– Slik jeg oppfatter strategien til Agilyx så utvikler de anlegg for spesifikke avfallstyper, som polystyren. I Quantafuel satser vi på det som er en mye større del av markedet, nemlig husholdningsavfall. Sistnevnte er mye mer krevende fordi miksen av avfall er så omfattende, og gjør prosessen mye mer kompleks, sier Bøhn.

Han viser også til at Agilyx har en forretningsmodell basert på å lisensiere bort egen teknologi, mens Quantafuel skal bygge og drifte egne anlegg.

– Jeg håper de lykkes, for da skaper vi sammen en ny industri og et nytt marked. Jeg tror vi alle er best tjent med å heie på hverandre, sier Bøhn.

Torsdag faller Quantafuel nye 4,4 prosent på Oslo Børs, mens Agilyx er ned 3,1 prosent.

Samtidig er en tredje aktør, Euronext Growth-noterte Pryme, opp hele ti prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Quantafuel
  2. Agilyx
  3. Plastavfall
  4. Aksjer

Flere artikler

  1. Quantafuel melder om forsinkelse - aksjen faller tungt

  2. Kjemigiganten lar seg vanne ut: – Quantafuels teknologi er essensiell

  3. Quantafuel senker produksjonsmålet for Skive-anlegget

  4. Quantafuel-aksjonær etter kursras: – Sitter stødig i aksjen

  5. Quantafuels drift går fortsatt med underskudd