Nytt fra børsselskapene

Norske Skog kutter i Halden: – Sørgelige nyheter

Norske Skog vet ikke hvor mange som vil miste jobben når Saugbrugs-anlegget i Halden går fra tre til to papirmaskiner. – Forferdelig trist, sier ordføreren i Halden.

Norske Skog legger ned en av de tre papirmaskinene ved Saugbrugs-anlegget i Halden. Hvor mange av de rundt 450 ansatte som berøres er uvisst.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Torsdag varslet Norske Skog at en av de tre papirmaskinene ved Saugbrugs skal stenges permanent.

Coronakrisen får skylden, fordi etterspørselen etter magasin- og avispapir har gått ned. En rekke andre papirprodusenter i Norden har den siste tiden tatt lignende grep.

Hvor mange av de 450 ansatte på Norske Skog Saugbrugs som kan miste jobben er fortsatt uvisst. Selskapet venter kostnader på 40 millioner kroner knyttet til restrukturering.

Ordfører Anne-Kari Holm (Sp) i Halden

– Ledelsen ved Saugbrugs vil i dialog med de ansatte starte en prosess for å tilpasse Saugbrugs-organisasjonen til en to-maskinsfabrikk, skriver kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog i en melding til E24.

– Hvor mange ansatte dette vil berøre vil bli klargjort gjennom denne dialogprosessen, skriver han.

– Sørgelige nyheter

Ordfører Anne-Kari Holm (Sp) i Halden var ikke informert om at en maskin skal stenges permanent i Halden, og tar forbehold om at hun ikke kjenner detaljene i Norske Skogs kunngjøring.

Les også

Norske Skog stenger papirmaskin i Halden

– Saugbrugs er en veldig viktig arbeidsplass og en hjørnesteinsbedrift for Halden. Så dette var jo sørgelige nyheter. Jeg kan ikke si noe mer om dette nå, sier Holm til E24.

– Det er forferdelig trist for Haldensamfunnet, vi trenger de arbeidsplassene, legger hun til.

Ordføreren sier at hun har forsøkt å få Stortinget med på en ordning for å sikre omstilling av ansatte ved anlegg som rammes av coronakrisen, slik som Saugbrugs.

– Vi ønsket at det skulle etableres en kompensasjonsordning, slik at coronakrisen kunne brukes til opplæring av de ansatte til ny virksomhet. Vi har jobbet med det inn mot Stortinget, men ikke nådd frem, sier Holm.

Venter at flere fabrikker stenges

Også andre nordiske papirprodusenter har stengt papirmaskiner etter fallet i etterspørsel.

Nylig meldte Svenska Cellulosa AB at de stenger papirproduksjonen i Ortviken, noe som rammer 800 ansatte. Selskapet vil heller satse på papirmasse på anlegget.

UPM-Kymmene vil stenge fabrikken i Kaipola med tre papirmaskiner permanent i fjerde kvartal, noe som rammer 448 ansatte.

Danske Bank venter at åtte papirmaskiner i de totalt 19 papirfabrikkene i Norden vil bli stengt i løpet av året, skrev Bloomberg tidligere denne uken. Dette ville ifølge analytikerne føre til tap av 2.000 jobber.

– Hvis den svake etterspørselen etter papir fortsetter, trengs det flere kutt i tilbudet for å balansere markedet, skrev Axel Persson i Pareto Securities i en epost til Bloomberg tidligere i uken.

Ønsket statlig kompensasjon

Norske Skog leverte torsdag et resultat etter skatt på minus 89 millioner kroner for tredje kvartal, ned fra 1,02 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog er kritisk til at regjeringen ikke har kommet med noen kompensasjonsordning etter at kraftkrevende industri måtte selge kraft på billigsalg under krisen og fikk ekstrakostnader.

Han er også kritisk til at Statnett har planer om å gi industrien mindre rabatt på nettleie over tid, slik at kostnadene deres øker.

– Manglende kompensasjonsordning kombinert med økte tariffer midt i coronapandemien er uforståelige manøvrer fra den norske regjeringen, særlig sett i lys av det grønne skiftet, sa Ombudstvedt i en melding torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Norske Skog
 3. Halden
 4. Sven Ombudstvedt
 5. Arbeidsplass

Flere artikler

 1. Norske Skog stenger papirmaskin i Halden

 2. Norske Skog stenger anlegg på New Zealand

 3. Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

 4. Betalt innhold

  Viruset gir en billig inngang i Norske Skog

 5. Norske Skog øker underskuddet: Energikrisen tynger resultatet