Aksjeinvesteringer trakk ned Nel-resultatet: Tapte 580 millioner i første kvartal

Hydrogenselskapet økte inntektene og melder om kraftig vekst i ordrereserven, men økte kostnader gjorde at underskuddet på driften også gikk opp.

TALLSLIPP: Nel-sjef Jon André Løkke legger frem resultater for første kvartal. Her ved en tidligere anledning.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Nel legger frem årets første kvartalsrapport tirsdag morgen. Tallslippet preges av aksjeinvesteringer i hydrogenselskapet Everfuel og Nikola.

Resultatet før skatt falt til minus 580 millioner kroner, ned fra minus 5,2 millioner i første kvartal i fjor.

Aksjefall trakk ned resultatet

Nel bokfører verdiendringer på de to investeringene fra kvartal til kvartal, og i første kvartal var utviklingen negativ. Det innebærer et papirtap for Nel.

Nedgang i Everfuel-aksjen ga en negativ effekt på 466 millioner kroner, mens Nikola-aksjen trakk ned resultatet med 13 millioner.

Hydrogenselskapet Everfuel gikk på børs i fjor høst, og i årets tre første måneder falt aksjekursen fra 125 til 87,3 kroner.

Nel opplyser at en endring i aksjekursen på ti kroner, vil gi tap eller gevinst på rundt 120 millioner kroner.

Les også

Nel inngår avtale med oljeserviceselskapet Aibel

Øverst i regnskapet landet inntektene på 157 millioner kroner, opp fra 127 millioner i tilsvarende periode i fjor.

Samtidig svekket driftsresultatet seg til minus 98 millioner fra negative 87 millioner, etter at driftskostnadene økte med 42 millioner kroner til 255 millioner.

Nel har varslet en stor satsing de neste årene. I januar la hydrogenselskapet frem planer om at produksjonen av såkalt grønt hydrogen skal kunne skje til en kostnad på 1,5 dollar per kilo innen 2025.

Satsingen vil også koste. På kapitalmarkedsdagen la Nel frem forventninger om et betydelig negativt brutto driftsresultat i 2021.

Rekordhøy ordrereserve

Nel har kunngjort flere nye kontrakter i kvartalet, inkludert fire hydrogenfyllestasjoner og en elektrolysørløsning på 20 megawatt til et gjødselprosjekt i Spania fra Iberdrola.

Nel leverer elektrolysører og fyllestasjoner for hydrogen til transportbransjen. En elektrolysør splitter ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm (elektrolyse).

Nye avtaler bidro til at ordrereservene økte med 11 prosent fra fjerde kvartal og med over 80 prosent fra første kvartal i fjor, til rekordhøye 1,085 milliarder kroner.

Les også

Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

Selskapet etablerer en ny fabrikk på Herøya i Porsgrunn for å øke elektrolysørproduksjonen. Planen er en testfase ved anlegget i andre kvartal i år, før produksjonen trappes opp i tredje kvartal.

Nel gikk ut av kvartalet med en kasse på 3,25 milliarder kroner, etter at selskapet gjennomført en emisjon på 1,23 milliarder i februar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nel
  2. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Hydrogenselskapet Nel tapte 312 millioner kroner i andre kvartal

  2. Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

  3. Ser lys fremtid for hydrogen i Norge: – Kan få en eksportverdi på 100 milliarder kroner

  4. Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen: – Har gode muligheter

  5. LO og NHO går sammen med kraftaktører: Vil ha storsatsing på grønt hydrogen