Investorer kastet seg over nytt flyselskap: Flyr hentet 600 mill. på få timer

Flyr skal inn i et beintøft markedet for å konkurrere med SAS, Norwegian, Widerøe og Wizz Air. Det skremmer ikke investorene som har kastet seg over selskapet før børsnoteringen. Bare timer etter at meglerhusene åpnet døren var emisjonen full.

Her er deler av teamet som jobber med å bygge opp Flyr, med Tonje Wikstrøm Frislid i spissen. Fra venstre: Peer Bratlie, Madeleine Rieber Waldjac, Tonje Wikstrøm Frislid, Bjørn Erik Barman-Jenssen, Thomas Ramdahl og Eline Sophie Skogen.
Publisert:

Torsdag morgen annonserte Erik G. Braathens nye flyselskap Flyr at selskapet vil gå på børs.

Første børsdag er planlagt til 1. mars, men før det skal selskapet hente 600 millioner kroner i kapital for å komme på vingene.

Torsdag ettermiddag bekrefter meglerhuset Arctic Securities overfor E24 at emisjonen er overtegnet – over et døgn for tegningsfristen egentlig går ut.

Arctic er sammen med Carnegie og Sparebanken 1 Markets hyret inn av Flyr for å bistå i transaksjonen.

Kjente investorer som Øystein Spetalen, Jan Petter Sissener og Arne Fredly har sammen med Nordea Asset Management allerede forpliktet seg til å investere 165 av de 600 millioner kronene.

Dermed gjensto det å finne investorer som var villige til å hoste opp de resterende 435 millionene, men interessen var altså større enn det.

Flyr har dermed klart å skaffe kapitalen de mener de trenger fra private investorer. Det skjer få måneder etter SAS fikk 12 milliarder i frisk kapital fra Danmark, Sverige og private investorer, og samtidig som Norwegian kjemper for å overleve under den irske og norske konkursbeskyttelsen.

Flyr planlegger å starte opp før sommeren med åtte fly. Deretter skal man etter planen opp til 19 fly neste år, 24 fly i 2023 og 28 fly i 2024/2025.

Selskapet skal fokusere på det norske markedet, på de populære innenriksrutene og utvalgte ruter til populære fritidsdestinasjoner i Europa. Både Norwegian og SAS har tjent gode penger på det norske markedet, og Flyr vil nå ha en del av kaken.

Selskapet ønsker å ha en enkel struktur, med lave kostnader og utstrakt bruk av teknologi for å være konkurransedyktige i en bransje med tøff konkurranse.

Les også

Bakgrunn: Erik G. Braathen vil hente 600 mill. og ta Flyr på børs

– Ingen planer om ytterligere kapitalinnhenting

Flyr-prosjektet ble først lansert offentlig i starten av oktober i fjor. I etterkant har man vært i dialog med ulike investorer for å skaffe kapital til selskapet.

Flyr-ledelsen vil overfor E24 ikke si konkret når en børsnotering kom opp i oppstartsprosessen som selskapet er i, men etter det E24 forstår fikk man i investordialogen signaler om at en børsnotering var ønskelig.

En notering åpner for at flere typer investorer kan bli med. Det kan for eksempel være aksjefond som ikke kan eller ønsker å sitte i unoterte selskap, eller andre investorer som rett og slett foretrekker aksjer de enkelt kan kjøpe og selge.

– En børsnotering har vært en del av planen hele tiden, så spørsmålet har egentlig bare vært tidspunktet. Dette handler også om hvilke investorer man ønsker å få med seg, sier administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid.

– Trengte dere å gå på børs for å få inn alle de 600 millionene som dere skal hente? 

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier finansdirektør Brede Huser.

– Vil en børsnotering gjøre det enklere for dere å kunne hente mer kapital eller finansiering fremover, hvis dere skulle ønske å fremskynde vekstplanene? 

– Det er ingen planer om ytterligere kapitalinnhenting. De 600 millionene skal dra oss opp til en flåte på 28 fly, sier Huser.

PS! Flyr vil søke om notering på markedsplassen Euronext Growth (tidligere kjent som Merkur Market) på Oslo Børs. Markedsplassen har lavere inntakskrav enn hovedlisten og er ment å være et egnet sted for nye og mindre selskaper å notere seg. Markedsplassen har vært ekstremt populært det siste året.

Les også

Nå har Flyr bestemt hvilket fly de skal fly

Reiserestriksjoner avgjør rutenettet

Selv om coronapandemien har sendt reiselivsnæringen, og luftfarten spesielt, inn i en dramatisk krise, mente styreleder Erik G. Braathen og de andre i Flyr-teamet at tiden var moden for å satse nå.

Braathen har blant annet pekt på at det både er rimelig å skaffe fly i disse tider og at det finnes god tilgang på piloter og kabinpersonale.

Flyr ønsker fortsatt å begynne billettsalget i april og få først fly i luften i juni, men de er åpne for å tilpasse seg hvis coronapandemien gjør det nødvendig. 

– Vi skal være klare til juni, men vi må ikke starte da selv om vi jo er utålmodige på å komme i gang, sier Wikstrøm Frislid

Brede Huser forteller at selskapet i utgangspunktet planlegger å fly innenriks i Norge, samt ruter fra Norge til Malaga, Alicante, Nice og Barcelona – de kanskje mest populære sommerdestinasjonene for nordmenn.

– Kan det bli snakk om kun innenriks i starten hvis reiserestriksjoner og smitte legger utenlandsmarkedet brakk i sommer? 

– Det er et alternativ, men så er jo fokuset vårt det norske markedet i utgangspunktet også, sier Wikstrøm Frislid

– Hvordan ser markedsutsiktene ut nå, har de endret seg noe siden dere begynte med Flyr-prosjektet i fjor?

– Pandemien er jo som den er og gjør at tidene er usikre, men vi forventer at markedet skal ta seg opp igjen. Den forventningen og fleksibilitet er også det modellen vår er bygget på, så vi har is i magen og har ikke dårlig tid. Det vi i hvert fall vet er at Nordmenn skal ut å fly igjen, sier Wikstrøm Frislid.

Les også

Braathens nye flyselskap skal hete Flyr

Vil sikre seg billige fly i mange år

I presentasjonen som Flyr har lagt frem for potensielle investorer beskriver selskapet et leasingmarkedet der man som flyselskap nå kan få leid inn fly til omtrent halv pris av det som er vanlig. 

Den voldsomme prisnedgangen skyldes at coronapandemien har lagt en kraftig demper på reiseaktiviteten i verden, noe som igjen har gjort behovet for fly langt mindre.

– Vi kjører jo nå en strukturert RFP-prosess (anbudsprosess, journ.anm.) og er i aktiv dialog med over 50 leasingselskaper. De indikative tilbudene vi har fått er i tråd med det prisnivået vi skisserer, sier Huser.

– Hvor lenge kan dere få dagens lave priser på flyleie? 

– Vi har bedt om tilbud på leasingkontrakter med fast pris i seks år, sier Huser.

Les også

Norwegian-veteran blir sjef i Braathens flyselskap

Tror de kan gå i pluss neste år

Flyr ønsker ikke å binde seg opp med fremtidige investeringsforpliktelser. Den eneste forpliktelsen selskapet vil ha er leasingkontrakter, men selskapet har ingen planer om å inngå kontrakter for 28 fly fra start.

– Vi tar de første fem flyene for sommeren i år og deretter vil vi inngå flere leasingkontrakter fortløpende etter hvert som vi ser behov for det, sier Huser.

Finansdirektøren peker på at det typisk vil ta halvannen til to måneder å skaffe flere fly, fra selskapet inngår en leasingkontrakt til flyet kan brukes. Tidsperioden avhenger av om flyet må klargjøres, sjekkes teknisk, males og så videre.

– Gitt at flyene deres går i pluss, hvor mange fly må dere opp i før dere har dekket faste kostnader? 

– Det ønsker vi ikke å kommentere, sier Huser.

– Kan dere gå med overskudd allerede neste år i det første hele driftsåret? 

– Planen er å gå «break-even» i år to, bekrefter Huser, med referanse til bunnlinjen i regnskapet.

Les også

Norwegian fryser bonusprogrammet: Kunder vil hverken kunne tjene eller bruke Reward-poeng

Styreleder Erik G. Braathen (t.v.) og finansdirektør Brede Huser i Flyr.
Publisert: