Industrien slo tilbake på positiv Wall Street

De toneangivende amerikanske indeksene trosset en tung børsmorgen i Asia og klatret oppover mandag. Analyseselskapet Microstrateg eier bitcoin for over tre milliarder dollar, men aksjen falt over ti prosent i kveld etter bredt kryptofall.

STIGER: Ukens første handlesdag ga grønne piler på Wall Street.
Dagen på Wall Street
 • Ine Brunborg
 • Joachim Birger Nilsen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det endte med bred oppgang på Wall Street på ukens første handelsdag etter at nøkkelindeksene klatrer oppover, ledet an av industritunge Dow Jones.

 • Dow Jones klatret 1,76 prosent
 • Nasdaq Composite steg 0,79 prosent
 • S&P 500 styrket seg med 1,40 prosent

Dagens utslag følger en tung børsmorgen i Asia, der Tokyo-børsen falt mer enn tre prosent. I Europa var imidlertid stemningen stort sett svakt positiv på ettermiddagen. Oslo Børs endte opp 0,89 prosent for dagen, og hentet seg inn etter en svak handelsstart.

Oppturen for Dow Jones kommer etter at indeksen sist uke hadde sin verste periode siden oktober, ifølge CNBC.

Energisektoren på den brede samleindeksen S&P 500 med nær tre prosent, skriver samme kilde, og peker på selskap som Devon Energy og Occidental Petroleum som begge hoppet med henholdsvis 6,80 og 5,52 prosent.

Banksektoren følger den samme trenden hvor giganter som Bank of America og Goldman Sachs stiger med 2,04 og 2,35 prosent.

Samtidig stiger oljeprisen mot gamle høyder. Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund til 74,9 dollar, opp 2,29 prosent siden midnatt. Den amerikanske lettoljen (WTI) stiger mer, med 3,04 prosent, til 73,57 dollar fatet.

Kraftige kryptofall

Fra før har verdien på en rekke kryptovalutaer falt gjennom dagen. Det inkluderer bitcoin, som i løpet av formiddagen har bikket under 33.000 dollar, og har nådd sitt laveste nivå på to uker. Kryptovalutaen er ned 8,53 prosent det siste døgnet, mens Ethereum faller over rundt 13 prosent, viser tall fra Coinmarketcap.

Flere kryptorelaterte aksjer faller i tidlig handel på Wall Street. Kryptobørsen Coinbase svekket seg med 3,26 prosent, mens analyseselskapet Microstrategy falt tungt med 10,04 prosent. Sistnevnte kjøpte 13.005 bitcoin mandag, og sitter dermed på mer enn 100.000 bitcoin til en verdi av mer enn 3 milliarder dollar, melder CNBC.

Kryptonedgangen kommer mens Kina fortsetter å slå ned på handel og utvinning.

Ifølge Bloomberg har de kinesiske myndighetene bedt betalingsplattformen Alipay og banker i Kina om å slutte å tilby tjenester knyttet til handel med kryptovaluta.

I tillegg vil Kina stanse kryptoutvinningen i den kinesiske provinsen Sichuan, og har stoppet 26 ulike prosjekter i området, skriver Reuters.

Ellers skriver medier som Wall Street Journal og New York Times mandag kveld at Steven Spielbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, har inngått en flerårig avtale med Netflix om å lage filmer for strømmekjempen.

De finansielle vilkårene i avtalen, som ikke er eksklusiv, er ikke opplyst i de to aktørenes kunngjøring. Amerikanske Spielberg er kjent for filmer som E.T, Jurassic Park, Haisommer og Schindlers liste.

Netflix-aksjen avsluttet handelen ned 0,9 prosent.

Les også

Bredt kryptofall etter nye grep fra Kina

Fryktindeksen faller tilbake

Forrige ukes nedgang på de amerikanske indeksene kom etter at USAs sentralbank holdt rentemøte forrige onsdag. Renten ble som ventet holdt i ro nær null prosent, men rentekomitéen signaliserte to mulige rentehopp innen utgangen av 2023. I tillegg oppjusterte sentralbanken inflasjonsutsiktene sine.

Sparebank1 Markets’ sjeføkonom Harald Magnus Andreassen omtalte rentesignalene som «et markert taksskifte» overfor E24 i forrige uke.

CNBC skriver at volatilitetsindeksen Vix steg med 16 prosent forrige uke da den nådde sitt høyeste nivå siden mai.

I dag faller den såkalte fryktindeksen tilbake med 12,32 prosent. Den holder seg imidlertid over 20 poeng, noe som fortsatt indikerer høy volatilitet - men det er langt lavere i forhold til nivåer fra mars i fjor da indeksen steg så mye som 60,12 prosent på et døgn.

Vix-indeksen omtales som «fryktindeksen» som følge av at den er en temperaturmåler for volatiliteten i markedene. Indeksen vil normalt stige mye i usikre tider der børsene faller mye. Går markedene derimot oppover vil det medføre nedgang i indeksen.

Les på E24+

Børsfest på inflasjonsgraven

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Dow Jones
 4. S&P 500
 5. Nasdaq

Flere artikler

 1. Wall Street stiger etter ferske jobbtall

 2. Teknologiaksjene steg på rolig Wall Street

 3. Bitcoin tilbake på 40.000 dollar

 4. Wall Street avslutter en turbulent dag med nedgang

 5. Fall på Wall Street