Danske Bank: Norges Bank trenger ikke heve renten i 2023

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror det holder at Norges Bank hever styringsrenten på tre av de fire møtene som er igjen i år.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror ikke på rentehevinger fra Norges Bank neste år.
Publisert:

Renteøkninger i Federal Reserve (Fed) og Den europeiske sentralbanken (ECB), sammen med den høye inflasjonen vi nå observerer, vil bremse global vekst og medføre at Norges Bank ikke trenger å heve renten mer i 2023.

Det sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, til nyhetsbyrået TDN Direkt fredag.

Jullum tror Norges Bank vil sette opp renten med 0,5 prosentpoeng, eller 50 basispunkter, ved mellommøtet neste uke, men at hevingene derav vil være på kun 25 punkter per møte frem til årsslutt.

– Hvis Norges Bank stopper er det fordi det forverrer seg mye utover høsten. Det ekstreme presset vi ser nå vil være mer tilbake til normalen mot slutten av året, sier Jullum til E24.

Jullum tror renten vil ligge på 2,25 prosent ved årsslutt.

– Det vil være over normalrenten, og da har man kommet opp på et nivå hvor det begynner å virker, sier sjeføkonomen til E24.

Han peker blant annet på at renteøkninger fra USAs sentralbank, den europeiske sentralbanken og flere andre sammen med prisveksten vil bremse den global vekst tilstrekkelig til at i alle fall USAs sentralbank ikke vil øke renten igjen neste år.

– Global vekst og inflasjon er klart på vei ned, sier han til TDN Direkt.

– Med lavere globale prisimpulser og effekten av høyere rente og høy inflasjon på norsk økonomi – og husk, vi tror på 150 basispunkter høyere renter i Norge i løpet av seks måneder – tror vi ikke det blir nødvendig å øke renten ytterligere i 2023, fortsetter Jullum.

Konsensus blant de syv økonomene TDN Direkt har vært i kontakt med er at renten vil ligge på 2,75 prosent ved årsslutt.

Publisert:
Gå til e24.no