Nytt fra børsselskapene

Aker Carbon Capture hentet 840 millioner

Karbonfangstselskapet melder om «betydelig etterspørsel» i en rettet emisjon, der Kjell Inge Røkkes Aker Horizons’ eierandel reduseres.

Valborg Lundegaard er administrerende direktør i Aker Carbon Capture.
 • Ine Brunborg
Publisert:

Aker Carbon Capture varslet om emisjonen i en børsmelding like etter børsslutt torsdag ettermiddag, og ville da hente 700 millioner kroner.

Senere samme kveld er emisjonen gjennomført, og selskapet melder at beløpet ble økt på grunn av «betydelig etterspørsel».

Fasit er at selskapet henter 840 millioner kroner ved å utstede rundt 38,2 millioner aksjer til en tegningskurs 22 kroner per stykk.

Til sammenligning var stengekursen samme dag på 23,1 kroner.

Selskapet vil blant annet bruke pengene på investering i teknologi og produktutvikling, til å realisere investeringsprogram, og på å kommersialisere karbonfangst, ifølge meldingen.

Røkke vannes ut

Selskapet ville altså hente rundt 700 millioner kroner, og Kjell Inge Røkkes Aker Horizons forhåndstegnet seg for 200 millioner.

Aker Horizons er største aksjonær i selskapet med en eierandel på 51 prosent før emisjonen.

Nå har Aker Horizons blitt tildelt 9,09 millioner av de nye aksjene, noe som senker andelen til 49,28 prosent, ifølge børsmeldingen.

Carnegie, Morgan Stanley og SEB ble hentet inn som tilretteleggere i emisjonen.

Karbonfangst som abonnement

Da Aker Carbon Capture leverte sin rapport for andre kvartal, slapp selskapet også en melding om å lansere en ny forretningsmodell: å levere karbonfangst som en abonnementstjeneste.

Her skal bedrifter kun betale for hvert tonn CO2 som fanges og ikke slippes ut. Aker Carbon Capture vil både levere og drive anlegg, i tillegg til å sørge for transport og lagring av gassen for sluttkunden – gjennom ulike partnerskap.

– Vi vil håndtere CO₂ gjennom hele verdikjeden, fra utslippspunkt til permanent lagring, sa Valborg Lundegaard, administrerende direktør i Aker Carbon Capture, i en uttalelse den gang.

Les også

Aker Carbon Capture lanserer karbonfangst som abonnement

Inntektsvekst

Tidligere i sommer kom det frem at selskapets inntekter økte markant i årets første halvdel.

Totalt omsatte Aker Carbon Capture for 132,8 millioner kroner i perioden. Til sammenligning omsatte selskapet for 15,8 millioner kroner fra oppstarten i fjor sommer frem til årsskiftet.

Driftskostnadene endte på 202,6 millioner og driftsresultatet endte på 72,5 millioner kroner. Etter skatt satt selskapet igjen med en bunnlinje på minus 72,4 millioner.

Aker Carbon Capture ble spunnet ut av Aker Solutions 20-årige arbeid med karbonfangst.

Selskapet ble, sammen med Aker Offshore Wind, etablert og børsnotert på Euronext Growth i august i fjor. Hittil i år er aksjen opp rundt 30 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Aker Carbon Capture
 3. Karbonfangst
 4. Aker Horizons
 5. Emisjon
 6. Børsnotering

Flere artikler

 1. Aker Carbon Capture lanserer karbonfangst som abonnement

 2. Aker Carbon Capture tapte 55 millioner kroner

 3. Røkkes karbonfanger til værs på britisk partnerskap

 4. Akers fornybarselskap feirer ettårsdag: Har vokst til 988 ansatte og 15,6 milliarder

 5. Shell blir med i Akers hydrogenprosjekt: Vil lage hydrogen av Ormen Lange-gassen