Årets nest verste dag på Oslo Børs

Børsen følger den negative utviklingen i verdensmarkedene, og har sin dårligste dag siden slutten januar. Norsk Hydro tar helg som det tredje største selskapet på Oslo Børs.

Hydro Aluminium Høyanger bruker resirkulert aluminium i produksjonen.
Publisert:

Børsen startet fredagen med bratt nedgang, og har holdt seg i negativt terreng gjennom hele handelsdagen. Hovedindeksen endte til slutt ned 1,88 prosent.

Det er det tyngste fallet siden 24. januar, da hovedindeksen falt 3,45 prosent.

Blant tungvekterne har Yara og Norsk Hydro trukket i negativ retning. Yara-aksjen falt 4,20 prosent, mens Hydro-aksjen endte ned 2,76 prosent

Oljeselskapene Equinor og Aker BP har på sin side trukket i positiv retning utover ettermiddagen. Equinor-aksjen endte opp 1,62 prosent, mens Aker BP-aksjen steg 2,5 prosent.

Oljeprisen var nede rundt 110 dollar fatet tidlig i handelsdagen, men klatret utover ettermiddagen til rundt 115 dollar ved stengetid. Det er en oppgang på rundt 4 prosent for dagen.

Hydro større enn Telenor

Norsk Hydro har gått forbi Telenor i markedsverdi fredag. Det gjør Hydro til Børsens tredje største selskap, men en markedsverdi på rett over 182 milliarder kroner. Telenor går inn i helgen med en markedsverdi på rundt 180 milliarder kroner.

Hydro-aksjen har steget rundt 26 prosent siden nyttår. Blant årsakene er den kraftige stigningen i råvareprisene. Norsk Hydro tjener på høyere priser på aluminium, som nå er på et rekordhøyt nivå. Prisen på ett tonn aluminium havnet torsdag på 3.766 dollar.

Norwegian slapp tall i morgentimene, og i februar nådde billettsalget det høyeste nivået siden pandemiens utbrudd i mars 2020. De fraktet 640.000 passasjerer. Aksjen falt 2,89 prosent etter de ferske trafikktallene.

Ukraina preger markedene

Oslo Børs følger med dagens fall utviklingen som har vært på børsene i Europa og Asia fredag, og som så langt preger aksjemarkedene i USA.

Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB sier at markedene tynges av nyhetene som kom i natt om at Russland har angrepet Ukraina og Europas største kjernekraftverk.

– Det gjør at risikoen øker for at krigshandlingene skal føre til en alvorlig kjernekraftkatastrofe og tar uroen til et nytt nivå, sier Dalstø.

Putin meldte i går at han vil fortsette krigen uansett hva som skjer. Det er en tydelig eskalering av situasjonen.

– Markedene tar det veldig negativt. Vi så reaksjonen over natten.

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB

Usikkerheten i Ukraina har dyttet børsene i Asia og Stillehavsområdet til laveste nivå på 16 måneder fredag. De europeiske børsene faller til det laveste nivået på nesten ett år, skriver Bloomberg.

Moskva-børsen vil holde stengt frem til tirsdag 8. mars, skriver Bloomberg fredag morgen. Børsen har holdt stengt siden 24. februar noe som er ny landsrekord, ifølge nyhetsbyrået.

Store bevegelser for oljeprisen

Oljeprisene lå rundt 110 dollar per fat fredag morgen, etter å ha falt fra nærmere 120 dollar per fat i løpet av torsdag. Utover ettermiddagen klatret prisen igjen, og ligger rundt 115 dollar fredag ettermiddag

Det ble i løpet av natten kjent at en brann har oppstått ved atomkraftverket Zaporizjzja i Ukraina etter kamper i området. Samtidig ble det senere fredag morgen meldt at brannen er slukket, ifølge internasjonale medier.

Oljeprisene steg etter meldingene om brann ved atomkraftverket, men falt litt tilbake igjen etter nyheten om at brannen er slukket, noterer Platts.

Samtidig ble det i går kjent at USAs atomavtale med Iran kan nærme seg sluttfasen.

«Vi er nær en mulig avtale,» sa Jalina Porter, USAs stedfortredende talsperson, til journalister torsdag, men hun advarte samtidig om at uløste problemer gjenstår.

«Oljeprisen trakk seg tilbake i New York i håp om at en iransk atomavtale er nært forestående, men jeg tror Brent-oljeprisene vil forbli godt støttet på 110 dollar per fat», skriver Jeffrey Halley, markedsanalytiker i OANDA, ifølge Platts.

«Iran kan sikre en atomavtale denne måneden, og det betyr at de 80 millioner fatene olje som landet har lagret kan komme ut på markedet ganske snart,» skrev Edward Moya, også analytiker i OANDA, i et notat.

Publisert: