Nedgang på Oslo Børs – mot strømmen i Europa

Pilen pekte ned for Hovedindeksen på andre dag på rad, samtidig som stemningen var mer positiv ute i Europa.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 0,82 prosent onsdag.

I resten av Europa pekte pilene derimot stort sett oppover, etter at uro preget verdensmarkedene tirsdag. Børsene i Paris, London og Frankfurt er alle opp ved stenging i Oslo, og det samme gjelder Stockholm og København.

Et hopp i rentemarkedet bidro tirsdag til en kraftig nedtur for teknologiaksjer på Wall Street. Nasdaq-indeksen avsluttet ned 2,6 prosent tirsdag kveld, men ser ut til å hente inn noe av det tapte onsdag ettermiddag.

Nedgangen fortsatte i Asia morgenen etter, der Tokyo-børsen ledet an nedover med et fall på 2,8 prosent.

Les også

Rentefrykt fortsetter å ryste tek-aksjer: – Ikke usannsynlig at 2022 blir et mer urolig år

Autostore falt etter patent-utspill

Britiske Ocado sendte onsdag ut en pressemelding om at Autostore har trukket deler av sitt krav knyttet til til to av tre patentfamilier i britisk rett. Videre skriver Ocado at dette innebærer en «betydelig seier» for selskapet.

Bakgrunnen er at Autostore har saksøkt Ocado for patentbrudd.

Autostore-direktør Mats Hovland Vikse svarer i en e-post til E24 at alle prosessene fortsetter som før og selskapet har sterk tro på å vinne frem.

Autostore-aksjen falt kraftig etter utspillet fra Ocado, men hentet seg mye inn igjen kort tid etter. Aksjen endte ned 4,87 prosent.

Les også

Autostore-aksjen faller kraftig etter patent-utspill

Shippingvinner steg videre

Containerrederiet MPC Container Ships, som det siste året er opp rundt 445 prosent på Oslo Børs, er blant vinnerne på børsen onsdag.

Oppgangen kommer etter selskapets markedsoppdatering tirsdag kveld, der det blant annet ble kjent at det ligger an til et tilleggsutbytte i første kvartal og at det deretter vil være i gang med utbytter hvert kvartal gjennom 2022.

Aksjekursen blir også løftet av påfølgende positive analyseoppdateringer, der DNB Markets oppjusterer sitt kursmål på shippingaksjen til 33 kroner, fra tidligere 26,1 kroner.

MPC-aksjen endte dagen opp 7,51 prosent, og er blant de mest omsatte.

Les også

Shippingvinner bykser videre: Meglerhus løfter kursmålet

Oljeprisen snur svakt ned

Oljeprisen klatret den siste tiden, og nådde tirsdag sitt høyeste nivå siden 2014.

Onsdag ettermiddag er prisen (Brent spot) svakt ned for dagen på 88,41 dollar fatet, og holder dermed på mye av oppgangen.

Oljeaksjen Equinor bidro til å trekke Oslo Børs ned. Aksjen falt 2,75 prosent, og ble den soleklart mest omsatte.

Aker BP falt 1, 32 prosent, etter å ha steget nesten 7 prosent dagen før.

Rentehopp

Høy inflasjon og utsiktene for en strammere pengepolitikk fra USAs sentralbank og ringvirkninger av den nye omikronvarianten av coronaviruset har bidratt til å tynge verdens børser på vei inn i det nye året.

Det siste døgnet har også renten på de amerikanske statspapirene klatret til nivåer som ikke har blitt sett før coronapandemien slo inn, noe som har tynget vekst- og teknologiaksjer.

Renten på de tiårige amerikanske statsobligasjonene bikket natt til tirsdag over 1,85 prosent – sitt høyeste nivå siden januar 2020. Onsdag ettermiddag ligger den på omtrent samme nivå.

Les også

Den tyske «tiåringen» er positiv for første gang siden 2019

De amerikanske statsrentene drar gjerne med seg rentene i obligasjonsmarkedet. Siden mange bedrifter belager seg på finansiering via dette markedet, kan det bety at lånekostnadene øker, noe som igjen kan gi lavere inntjening.

For vekstaksjer, altså selskaper som er høyt priset sett opp mot inntjeningen, i tro på at de vil vokse raskt, gjør dette at løftene om overskudd blir mindre verdt. Oppgang i rentemarkedet sammenfaller dermed gjerne med nedgang for vekst- og teknologiaksjer.

Signaler om kommende rentehevinger fra USAs sentralbank pekes på som årsaken for renteoppgangen.

Publisert:

Her kan du lese mer om