Ferd utnytter børsfall: – Har sett flere muligheter enn på lenge

Andresen-familiens investeringsselskap har aktivt benyttet «krigskassen» i det siste halvårets urolige marked.

Ferd-topp Morten Borge mener selskapet får vist frem sin styrke når det er uro i markedet.
Publisert: Publisert:

– Vår styrke blir mer synlig i krevende tider, sier Ferds konsernsjef Morten Borge.

Investeringsselskapet, hvor milliardær Johan H. Andresen er styreleder og deleier sammen med døtrene, kjøpte seg gradvis opp på nordiske og globale børser mot slutten av andre kvartal, forteller han.

Det har også vært aktivt overfor private selskaper:

Borge nevner oppkjøp i det finske helseselskapet Aidian, tilleggstransaksjoner hos byggevareselskapet Mestergruppen, samt brønnteknologiselskapet Interwells erverv av Stavanger-bedriften PTC.

Til sammen utgjør de en rekke eksempler på hvordan Ferd har benyttet konsernets massive investeringskapasitet den siste tiden.

– Vi gikk inn i året med en solid likviditet og kapasitet. Som alle andre treffes også Ferd av markedssvingninger, men vi har planlagt for å ha en robusthet og en kapasitet til å håndtere et mer usikkert marked.

– En krigskasse som enkelte vil kalle det?

– Ja, en krigskasse som enkelte vil kalle det.

Les også

Milliardær Johan H. Andresens investeringsselskap tjente over syv milliarder i 2021

– Flere gode muligheter enn på lenge

Med fallende aksjekurser har pengesekken oftere blitt funnet frem, forteller Borge.

– Aktiviteten på huset øker. Gjennom andre kvartal så vi flere interessante muligheter enn vi har gjort på lenge. Rett og slett på grunn av usikkerheten, og at markedsprisene har kommet ned.

Borge poengterer at det har vært vanskelig å forutse de siste krisene i markedet. Men Ferd er rigget for å håndtere det, fastholder han.

– Vi ser at det er blitt vanskeligere å låne penger for mange aktører, med økte renter og mindre kreditt tilgjengelig. Det gjør at vi med en solid kapasitet på investeringssiden kan få brukt Ferds fortrinn.

– Hva tenker du på da?

– Først og fremst på at vi i mange sammenhenger ikke belåner våre investeringer like høyt som private equity når vi kjøper private selskaper eller eiendommer. Vi har ofte tilgjengelig likviditet og egenkapital til å gjøre det uten bankfinansiering.

Les på E24+

Hvor varig blir IT-comebacket?

Vanskelig å forutse

Ferd er investert i 16 store nordiske selskaper. Noen på børs, andre ikke.

Det er sportsklærselskapet Brav, energiselskapet Aibel, reklamebyrået Try og landets største fergerederi Fjord Line, for å nevne noe.

Selv om Ferd står godt i situasjonen er Morten Borge tydelig på at også de påvirkes av økt usikkerhet og fall i aksjemarkedene.

Kartongprodusenten Elopak er det Ferd-selskapet som i størst grad har vært eksponert mot konsekvensene av Putins invasjon. I mai tok selskapet nedskrivninger på over 200 millioner kroner knyttet til eiendeler i Ukraina og Russland.

– Hvis man ser på de sjokkene som har truffet markedene de siste tre årene, det være seg pandemi eller denne krigen, så er det ting som har vært fryktelig vanskelig å forutse, sier Borge.

– Og det er klart at det som skjer i Europa skaper økt usikkerhet. Det påvirker energimarkedene, i tillegg til at enkeltinvesteringer blir direkte eksponert. Vi ser på dette som krevende farvann å manøvrere gjennom selvfølgelig, men også som noe vi er rigget for, med bunnsolid likviditet og veldiversifisert eksponering.

Les på E24+

Oljefondet tapte et helt statsbudsjett i første halvår. Nå skal Tangen kjøpe billige aksjer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om