Tungt tek-fall på Hongkong-børsen

Alibaba og Tencent har en tung start på uken etter at kinesiske myndigheter mener flere avtaler de har gjort har vært i strid med monopolregelverket.

Publisert:

Slik er utviklingen på Asia-børsene ved 06-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo er opp 1,13 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 2,74 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 0,25 prosent
  • Shanghai Composite faller 1,46 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,06 prosent
  • ASX 200 i Sydney er ned 0,95 prosent

På morgenkvisten preges Hongkong-børsen av at de store teknologiselskapene faller tungt. Netthandelsgiganten Alibaba raser mer enn seks prosent, samtidig som kjempen Tencent faller nær tre prosent.

Det skjer etter at kinesiske markedsmyndigheter søndag la frem en liste med 28 avtaler som bryter monopolregler i landet. Fire av disse inkluderer Alibaba, ifølge Reuters.

Tencent på sin side var involvert i hele 12 av avtalene myndighetene mener bryter regelverket.

I henhold til monopol-loven i landet kan man maksimalt få en bot på 500.000 yuan, tilsvarende drøyt 750.000 kroner per sak om man bryter lovverket, ifølge Reuters.

Valg i Tokyo

Japans Nikkei 225 Tokyos stiger med 1,13 etter valg i landet. Statsminister Fumio Kishida og koalisjonspartneren sikret seg nok stemmer til å beholde flertallet i nasjonalforsamlingens overhus.

Forrige uke ble den japanske valgkampen rystet av drapet på tidligere statsminister Shinzo Abe. Han ble drept da han holdt en tale under et valgarrangement.

Regjeringen øker antall seter fra 69 til 76. Statsminister Fumio Kishida forsterker dermed sin posisjon i japansk politikk, skriver Reuters.

Redusering i produsentpris

Produsentpriser økte med 6,1 prosent i juni, sammenlignet med samme periode for et år siden, skriver Reuters. På forhånd var det ventet en økning på seks prosent.

Gruve- og industridrift dro ned mest, mens prisene for olje og gass utvinning bidro mest til økning.

Produsentpris indeksen har blitt redusert de siste seks måneden. Til tross for stigende inflasjon og flere rentehevinger fra sentralbanker rundt om i verden.

– Fallende produsentpris viser til generelt svakere kostnadspress fra produsenter, skriver Zhou Maohua, analytiker i China Everbright Bank.

Blandet på Wall Street

Før stengetid på fredag leverte amerikansk statistikkbyrå sysselsettingstall. De viste at antall jobber har økt med 372.000 i juni.

På forhånd var det ventet en nedgang til 265.000 fra nedreviderte 384.000 måneden før, ifølge Bloomberg.

I tillegg økte gjennomsnittlig timelønn med 0,3 prosent i juni og 5,1 prosent fra samme måned i fjor, ifølge statistikken.

Dette hadde lite utslag på Børsene:

  • Industriindeksen Dow Jones endte ned 0,14 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq endte opp 0,12 prosent
  • Den brede indeksen S & P 500 endte ned 0,08 prosent

Fredag hadde Nasdaq steget fem dager på rad, som er lengste seiersrekke siden november i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no