Analytiker om Magseis-bud: – Litt overraskende

Seismikkselskapet TGS ønsker å kjøpe Magseis Fairfield for 2,3 milliarder kroner. Budet er «helt fair», men kom litt overraskende, mener analytiker.

BLAR OPP MILLIARDER: TGS har lagt inn bud på Magseis Fairfield. Bildet viser administrerende direktør i TGS, Kristian Johansen.
Publisert:

– Det virker helt fair, uten at vi har dekning på Magseis, sier Danske Bank-analytiker Jørgen Lande om TGS’ bud på Magseis.

Onsdag morgen ble det kjent at seismikkselskapet TGS vil kjøpe Magseis for 2,3 milliarder kroner. Budpremien er 53,7 prosent over Magseis-kursen dagen før - og nyheten sendte Magseis-aksjen opp mer enn 42 prosent onsdag.

Selv om Lande mener prisen gir mening, har blandede tanker om oppkjøpsplanene.

– Vi synes for så vidt at det rent teknologisk gir mening. Men vi synes at det gir litt mindre fleksibilitet rent operasjonelt, med tanke på kostnader og investeringsutgifter, sier Lande.

Les også

TGS vil kjøpe Magseis for 2,3 milliarder kroner

– Overraskende

Bård Rosef, analytiker i meglerhuset Pareto Securities, er overrasket over nyheten.

– Det er litt overraskende at de kjøper et nodeteknologiselskap. Nodeseismikk gir bilder av høy kvalitet, men er dyrt og i utgangspunktet ikke så godt tilpasset deres tradisjonelle multiklientmodell, sier Rosef til E24.

– Hvis nodeseismikk ikke passer deres modell, hva er motivasjonen for oppkjøpet?

– Det er komplementært, slik vi ser på det. Det gir dem en fot innenfor i et marked der etterspørselen er i sterk vekst og man forhåpentligvis ser forbedret økonomi for tilbyderne.

Meglerhuset har ikke dekning på Magseis, men Rosef skriver i en oppdatering at budet er «ganske nøytralt» basert på konsensus-tall. Rosef har selv kjøpsanbefaling på TGS-aksjen med et kursmål på 180 kroner.

Onsdag handles TGS-aksjen til 141 kroner, ned 4,5 prosent.

Utelukker ikke flere oppkjøp

Oppkjøpet har vært vurdert i lang tid, skriver TGS’ finansdirektør Sven Børre Larsen i en SMS.

– Vi har evaluert Magseis over en lengre periode, og det har vært en grundig prosess som har ledet frem til annonseringen idag, skriver Børre Larsen.

– Har dere planer om flere oppkjøp?

– Når det gjelder ytterligere oppkjøp, kan jeg si at vi på generell basis mener det er behov for ytterligere konsolidering i seismikk-segmentet. Vi deltar gjerne i flere prosesser hvis objektet og prisen er rett.

– Videre har vi også ambisjoner om å fortsette å utvikle vår Digital Energy Solutions-forretning, der oppkjøp gjerne kan være en del av miksen.

Enige om vilkår

TGS og Magseis har blitt enige om vilkår for oppkjøp, der aksjonærene i Magseis får 0,0426 TGS-aksjer for hver Magseis-aksje, i tillegg til 2,3 kroner i kontanter per aksje.

Styret i Magseis har enstemmig valgt å støtte budet. Den største aksjonæren i Magseis, Fairfield MS, medlemmer i styret og ledelsen har akseptert budet. Til sammen eier disse 33,4 prosent av selskapet.

Tilbudet har en budpremie på 53,7 prosent over kursen på Magseis ved stengetid tirsdag.

– Ved å kombinere Magseis' ledende posisjon med TGS' kapasitet innen dataprosessering, skaper vi et unikt kvalitetsprodukt, sier Kristian Johansen, administrerende direktør i TGS i børsmeldingen.

ABG Sundal Collier og Advokatfirmaet Schjødt er hyret som henholdsvis finansiell rådgiver og juridisk rådgiver for TGS, mens Magseis har hyret Arctic Securities og Advokatfirmaet Thommessen.

Publisert: