Apple-aksjen falt tungt etter resultatslipp

iPhone-salget var skuffende lavt i tredje kvartal. Toppsjef Tim Cook anslår at leveranseproblemer kostet selskapet seks milliarder.

Publisert:

Apples inntekter stiger til 83,36 milliarder dollar, opp fra 64,7 milliarder året før. Det var noe lavere enn analytikernes forventning på 84,69 milliarder dollar i forkant av resultatslippet, ifølge estimater innhentet fra Bloomberg.

Samtidig endte resultatet på 20,55 milliarder dollar, noe som er en forbedring på åtte milliarder dollar mot samme kvartal i fjor. Resultatet per aksje ble dermed på 1,24 dollar, noe som var i tråd med anslagene på forhånd.

Apple opererer med avvikende regnskapsår. For teknologigigantens del innebærer at de tre månedene juli, august og september var det fjerde og siste kvartalet i regnskapsåret 2021.

Apple-aksjen falt mer enn tre prosent i etterhandelen i natt.

Svakt telefonsalg

iPhone-salget er ikke overraskende i fokus etter at Apple lanserte iPhone 13 i september. Inntektene fra salget av smarttelefonene var på forhånd ventet å ende på 41,6 milliarder dollar i kvartalet, etter at lanseringen av fjorårets toppmodell ble utsatt med en måned.

Men salget av smarttelefonen skuffer stort. I fjerde regnskapskvartal ble det solgt iPhone-telefoner for 38,87 milliarder dollar, en økning fra 26,44 milliarder dollar i fjor.

Samtidig meldte Bloomberg tidligere denne måneden at Apple trolig vil kutte i produksjonsmålene av toppmodellen i år på grunn av den globale mangelen på databrikker.

Les også

Skuffende resultat fra Amazon

– Leveranseproblemer kostet seks mrd.

Forsyningsproblemer er en utfordring som kan få store følger for selskapet i kvartalet som startet 1. oktober. De kommende månedene er svært viktige for selskapet med den enorme handelsperioden opp mot jul.

– Vi har prestert veldig sterkt (i kvartalet red.anm.) til tross for større leveranseproblemer enn vi forventet, og som vi estimerer til å være på rundt seks milliarder dollar, sier Apple-sjef Tim Cook til CNBC.

– Leveranseproblemene ble drevet av den globale brikkemangelen som det har blitt snakket mye om, og covid-relaterte produksjonsproblemer i Sørøst-Asia, fortsetter han.

Selskapet kommer ikke med noen anslag for det inneværende kvartalet i motsetning til de fleste andre store teknologiselskapene.

Les også

Facebook skifter selskapsnavn til Meta

Sterkt iPad-salg, men klokkesalget skuffet

I tillegg til den velkjente iPhonen selger teknologigiganten en rekke andre kjente produkter. Blant dem iPad, som overrasket med inntekter på 8,25 milliarder dollar i kvartalet. Det var på forhånd ventet at inntektene her ville havne på 7,16 milliarder.

På motsatt side finner man varekategorien «Wearables, Home and accessories» som blant annet inkluderer Apple Watch, Airpods og en rekke andre produkter. Inntektene her kom inn på 8,79 milliarder dollar, noe som var under forventningen på 9,28 milliarder dollar.

Onsdag kunngjorde Apple det har doblet antallet karbonnøytrale leverandører. Nyheten kom bare dager før klimatoppmøtet starter i Glasgow, og er en del av Apples plan om å ha en fullt ut karbonnøytral leverandørkjede innen 2030.

Publisert: