Børsene i Asia

Evergrande-aksjen pauset i påvente av mulig bud

Den forgjeldede eiendomsgiganten Evergrande er i fokus etter oppkjøpsrykter. Både i Hongkong og Tokyo faller børsene markant.

KAN SELGE: Gjeldsberget til kinesiske Evergrande har skapt uro i markedene den siste tiden. Mandag varsler selskapet informasjon om en større transaksjon.
 • André Haugen
Publisert:

Det er et blandet bilde på de asiatiske børsene mandag morgen norsk tid.

Den forgjeldede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har i perioder den siste tiden preget markedene, da selskapet har unnlatt å betale renter på lån to ganger de siste ukene. Mandag er aksjen pauset i påvente av «innsideinformasjon om en større transaksjon», ifølge en børsmelding gjengitt av Bloomberg.

Nye frister for Evergrande

Uroen knyttet til mulig mislighold fra Evergrande, som kan få ringvirkninger i store deler av økonomien, kan være et tema også denne uken. Mandag forfaller i praksis en obligasjon på 260 millioner dollar, utstedt av Jumbo Fortune Enterprises, men garantert av Evergrande, ifølge Mizuho Bank.

Les også

Evergrande-krisen kort forklart

Selskapet har over 2.600 milliarder kroner i gjeld samlet sett, men hele omfanget er ukjent.

Oppkjøpsspekulasjoner

Aksjene i den kinesiske boligutvikleren Hopson er også pauset i påvente av en større transaksjon der selskapet har inngått en avtale om å kjøpe aksjer i et annet selskap, ifølge CNBC.

Ifølge de kinesiske avisene Cailian og Global Times, som viser til anonyme kilder, vil Hopson kjøpe 51 prosent av driftsselskapet Evergrande Property Services Group for omkring 44 milliarder kroner. Det tilsvarer 40 prosent over markedsverdien ved børsslutt torsdag.

– Det ser ut til at driftsenheten er det enkleste å bli kvitt, noe som indikerer at selskapet prøver å finne kontanter på kort sikt, sier OCBC-analytiker Ezien Hoo til Reuters.

– Jeg er ikke sikker på om dette betyr at selskapet har gitt opp å overleve, spesielt ettersom det at de selger betyr at de fortsatt prøver å finne penger til å betale regningene, sier analytikeren.

Frykter ringvirkninger globalt

Selskapets enorme gjeld og generelle størrelse har bidratt til en frykt for at krisen kan få store konsekvenser utenfor Kinas økonomi.

– Ting som skjer i Kina, blir ikke lenger i Kina, sa analysesjef kreditt i Sparebank 1 Markets Pål Ringholm til E24 i midten av september.

For tre år siden var Evergrande verdens mest verdifulle eiendomsselskap, og eiendomssektoren i Kina anslås å utgjøre mellom 15 og 30 prosent av hele landets økonomi. Selv om vestlige land i mindre grad direkte er eksponert mot Evergrande vil et strammere kredittmarket i Kina få konsekvenser.

Hongkong-børsen faller tungt

Blant de største indeksene skiller Hongkong seg ut med det tyngste fallet. Det skjer etter at børsen var stengt fredag. Markedene i Kina er stengt på grunn av offentlig høytid det meste av uken, men åpner igjen på fredag. Børsen i Sør-Korea holder også stengt mandag.

Slik ser det ut på børsene i Asia i starten av uken:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,37 prosent
 • Hang Seng i Hongkong faller 2,25 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore opp 1,46 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 1,08 prosent
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Hongkong-børsen
 3. Evergrande
 4. Aksjelive
 5. Tokyo-børsen
 6. Singapore-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Hongkong leder an på positive Asia-børser

 2. Blandet på asiatiske børser – Evergrande faller omtrent 10 prosent

 3. Andre dag på rad med oppgang i Tokyo – Kina-børsene tilbake i handel

 4. Oppgang i Asia – Evergrande stiger etter prosjektoppstart

 5. Blandet i Asia – Evergrande-fallet fortsetter