844 milliarder barbert fra kinesiske tek-mogulers formuer

Det siste året har de kinesiske teknologikjempene fått strengere vilkår fra myndighetene i landet. Det har påvirket aksjekursen og barbert bort enorme summer fra papirformuene til noen av verdens rikeste menn.

Pinduoduo-aksjen har falt mer enn 66 prosent det siste året, og formuen til gründeren har sunket med rundt 377 milliarder kroner.
 • Maiken Svendsen
Publisert: Publisert:

De ti rikeste kinesiske tek-bakmennene har det siste året mistet 95,8 milliarder dollar i formue til sammen, viser Bloombergs milliardær indeks.

Det tilsvarer 844 milliarder kroner med dagens dollarkurs, og med tallene som gjelder i indeksen etter siste børsdag nyttårsaften.

Fallet er nesten en fjerdedel av den totale formuen, og er det største fallet på ett år siden 2012, da nyhetsbyråets indeks startet å følge verdens rikeste mennesker, skriver Bloomberg selv.

Mistet 371 papirmilliarder

På toppen av formuestapet står Colin Huang, som står bak Pinduoduo, en plattform hvor bønder kan selge direkte til kunder gjennom den digitale plattformen, ifølge nettsiden.

Hans formue har falt med 42,1 milliarder dollar, til 20,5 milliarder dollar, i år, ifølge Bloomberg.

Det tilsvarer omtrent 371 milliarder norske kroner, og formuen er nå på rundt 181 milliarder kroner.

Hans tap alene er rundt halvparten av det totale fallet for de ti rikeste.

Det siste året har aksjen til selskapet falt mer enn 66 prosent på Nasdaq-indeksen på Wall Street.

De øvrige på listen som har fikk lavere formue i 2021 er:

 • Lei Jun i Xiaomi (- 14, 4 milliarder dollar)
 • Jack Ma i Alibaba (- 12,1 milliarder dollar)
 • Ma Huateng i Tencent (- 9,5 milliarder dollar)
 • Robin Li i Baidu (- 4,8 milliarder dollar)
 • Wang Xing i Meituan (-4,7 milliarder dollar)
 • Zhang Zhidong i Tencent (-4,5 milliarder dollar)
 • Richard Liu i JD.com (-3,75 milliarder dollar)

Monopol, datasikkerhet og dataspill

Kinesiske myndigheter det siste året strammet inn for teknologiselskapene, og allerede i sommer hadde teknologi-gigantene svimlende milliardtap.

Da hadde Alibaba fått en bot på nesten 24 milliarder kroner for monopolvirksomhet.

I september skrev Financial Times at myndighetene ønsket å dele opp Ant Groups Apple Pay i ulike apper, samt at de ville ha tilgang på data. Da trakk en anonym kilde til avisen frem at myndighetene ville stoppe monopolmakten til «big tek».

Myndighetene har også trukket frem datasikkerhet i innstrammingene. Skysstjenesten Didi ble notert på Wall Street i sommer, til tross for at myndighetene skal ha forsøkt å stoppe det, ifølge Wall Street Journal.

Da ble appen umulig å laste ned for nye brukere i Kina, før den gjennomgikk en datasikkerhetskontroll. Kort tid senere strammet også myndighetene inn muligheten for kinesiske selskaper til å gå på børs i utlandet.

Myndighetene har også strammet inn på hvor mye dataspill unge har lov til å spille i uken. Da kuttet de også på hvor mange nye dataspill det er lov å lansere i landet.

Zhang Yiming, grunnleggeren av ByteDance, har økt formuen sin med rundt 172 milliarder i år.

TikTok-eier med størst formuesøkning

Det har ikke bare gått nedover for tek-rikingene i Kina. To av de ti på listen viser til grønne formuestall på milliardærindeksen til Bloomberg.

William Ding i NetEase har økt formuen med 2,2 milliarder dollar til 32 milliarder, det er en økning som tilsvarer omtrent 19 milliarder norske kroner.

Størst oppgang i formue har Zhang Yiming i Byte Dance. Formuen er nå på 44,5 milliarder dollar, opp 19,5 milliarder i år, ifølge indeksen. Det tilsvarer henholdsvis 391,6 milliarder kroner, og en oppgang på rundt 172 milliarder kroner. Han er med det verdens 30. rikeste mann, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

ByteDance står bak appen TikTok, som virkelig har skutt fart i popularitet under pandemien. Det sosiale mediet består av at brukere deler korte videosnutter, og var i fjor på syvende plass på mest besøkte nettsider, ifølge Cloudflare.

I år har appen dyttet Google av tronen, og ble kåret til verdens mest besøkte nettsted, ifølge Business Insider.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pinduoduo
 2. Bytedance
 3. TikTok
 4. Alibaba
 5. Kina
 6. Teknologi

Flere artikler

 1. Alibaba faller kraftig etter skuffende omsetning

 2. Elon Musk selger Tesla-aksjer for enda en milliard dollar

 3. Evergrandes salgstall stupte

 4. Blandet på Asia-børsene etter Kina-innstramminger

 5. Oppgang for teknologiaksjer i Hongkong