Kraftigste fall i Tokyo på et halvår etter Wall Street-nedtur

Nedgang preger de asiatiske markedene torsdag, etter at Fed-referatet sendt USAs aksjemarkeder i rødt onsdag.

Publisert:

Fallet er kraftigst i Tokyo og Sydney, og det er relativt bred nedgang på de viktige børsene i Asia og Stillehavsregionen torsdag morgen. Unntaket er stigning i Singapore.

Slik ser de toneangivende indeksen ut rundt klokken 07.30:

  • Nikkei 225 i Tokyo endte ned 2,88 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,44 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 1,08 prosent
  • Shanghai Composite endte ned 0,30 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger 0,54 prosent
  • ASX 200 i Sydney endte ned 2,74 prosent

Fallet i Tokyo er det kraftigste på over et halvt år. 21. juni 2021 falt Nikkei-indeksen over 3 prosent.

I Sydney er fallet det kraftigste på godt over et år, ifølge Bloomberg. ASX 200 har ikke falt så mye siden september 2020.

Signaliserte raskere renteheving

Nedgangen kommer etter referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank førte til nedtur på Wall Street i går. Referatet ble publisert onsdag kveld, og de tre toneangivende indeksene falt bratt like etterpå.

I referatet skriver sentralbanken at det er en sjanse for at rentehevingene kan komme tidligere.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt kraftigst med nedgang på 3,34 prosent onsdag. Det er det største intradagsfallet for Nasdaq siden februar 2021.

– Markedene har vært nervøse for inflasjon hele uken, nå som realiteten av USAs sentralbanks nedtrapping av støttetiltak titter over horisonten, sier analytiker Jeffrey Halley i Oanda til Bloomberg.

– Prisaktiviteten denne uken viser det jeg har sagt en stund, at starten på en normalisering av pengepolitikken vil gjøre prisbevegelsene mye mer ærlige enn de siste 18 månedene, sier Halley videre.

Oljeprisen (brent spot) ligger på 80,13 dollar fatet like etter klokken halv 8, etter å ha falt svakt 0,05 prosent torsdag. Prisen var over 81 dollar fatet en periode onsdag kveld, etter å ha bikket over 80 dollar fatet tirsdag ettermiddag.

Evergrande vil be om utsettelse

Den gjeldstyngede kinesiske eiendomsutvikleren Evergrande kommer til å be om en betalingsutsettelse på seks måneder, når det til helgen møter de som sitter med obligasjoner til 4,5 milliarder yuan (rundt 157 millioner dollar), meldte Reuters onsdag ettermiddag.

Den opprinnelige fristen 8. januar ville gitt de som sitter med obligasjonene mulighet til å selge dem tilbake til utstederen denne helgen.

Evergrande-aksjen er ned 0,62 prosent i Hongkong rundt klokken 6.

Det kriserammede selskapet sliter med å betale en gjeld på over 300 milliarder dollar. Så langt har de overholdt fristen på betalinger innenlands, slik det dreier seg om her. Betalingsfrister på utenlandsgjeld har derimot kommet og gått flere ganger under krisen i høst, uten tegn til betaling, ifølge Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no